donderdag 10 november 2022
10 november 2022

Waarom zet VRT ook in op G-sport?

VRT besteedt heel het jaar door veel aandacht aan sport. En de afgelopen zomer hebben we ook duidelijk meer ingezet op sporten met een kleiner draagvlak, zoals G-sport.

Jef Vandorpe (rolstoeltennis) © VRT

G-sport Vlaanderen omschrijft het als volgt. “G-sport is de verzamelnaam voor elke sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.”

Bij VRT worden G-sporten (en sporten met een kleiner draagvlak) vaak in combinatie met populaire sporten geprogrammeerd. Op die manier proberen we een zo relevant mogelijk publiek te bereiken. De ambitie ligt ook in lijn met de afspraken uit de Beheersovereenkomst, die stelt dat onze programmatie inclusiever moet zijn.

Dat is geen toeval, want sport brengt mensen dichter bij elkaar en sportuitzendingen zijn belangrijk voor de verbindende rol van de publieke omroep. Gedeelde (sport)beleving schept een band, dankzij VRT. 

Hoe waren onze G-sporters dit jaar te volgen?

Op al onze platformen (radio, TV en digitaal) was er dit jaar onder meer aandacht voor de volgende G-sport evenementen:

• De Paralympische Winterspelen in Peking van 4 tot 13 maart: met live verslaggeving, inclusief een dagelijks magazine en de uitzending van de openings- en slotceremonie.

• Verslaggeving van de wereldbeker Para-cycling in Oostende van 5 tot 8 mei, de wereldbeker in Duitsland, het EK in Oostenrijk, de wereldbeker in Canada en het WK in Canada.

Werelduurrecordpoging Para-cycling op 16 juli in Aigle (Zwitserland): VRT was mediapartner en zorgde voor verslaggeving op radio en in Het journaal. Verder was er integratie in het veelbekeken programma Vive le Vélo.

• In de zevendelige docureeks Sport/vrouw werden verschillende topsporters geïnterviewd, onder andere Gitte Haenen (paralympiër atletiek).

Wat was het bereik van die Sporza-uitzendingen?

De extra aandacht leverde deze zomer goede bereikcijfers op en werden gewaardeerd door het publiek en zet de publieke omroep aan om het beleid verder te zetten om een goede mix te brengen van populaire sporten en sporten met een beperkter draagvlak.

Wat zal VRT in het najaar doen?

Ook in onze dagelijkse verslaggeving blijven we aandacht hebben voor de G-sporten.

Zo trekt Sporza van 19 tot 23 november in samenwerking met het BOIC naar Belek, waar onze atleten aan een herfststage deelnemen. Het is de eerste keer dat er ook Paralympiërs mee op stage gaan. Sporza zal hier verslag over uitbrengen op al haar platformen.

Overlegt VRT ook met de sportsector?

VRT blijft ook geregeld met de sportsector overleggen:

• Structureel is er een keer per jaar sportoverleg met de Vlaamse Sportraad, Sport Vlaanderen, het kabinet van de minister van Sport en het kabinet van de minister van Media.

• Daarnaast is er voortdurend overleg tussen VRT/Sporza en tal van sportfederaties zoals het BOIC en G-Sport Vlaanderen. 

• Sporza werkt ook op een doorgedreven samen met Sport Vlaanderen rond het stimuleren van iedereen tot sporten en bewegen.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht