vrijdag 25 november 2022
25 november 2022

Vaya Con Dios wordt geëerd met Lifetime Achievement Award op de MIA's

Vaya Con Dios krijgt op donderdag 26 januari een Lifetime Achievement Award op de vijftiende editie van de MIA's (Music Industry Awards), georganiseerd door VRT en VI.BE.

DannyWillems2018

De Belgische popgroep wordt zo geëerd voor haar indrukwekkende parcours en oeuvre. Dani Klein neemt, als laatste originele lid van de band, de onderscheiding in ontvangst tijdens de liveshow in januari.

Ontstaan bij toeval

Vaya Con Dios is een unicum in eigen land en ook daarbuiten. De groep nam uit verschillende hoeken inspiratie, maar heeft geen voorganger. En er is voorlopig ook geen navolging. De akoestische muziek met een retroklank klinkt vandaag nog altijd opvallend fris.

De groep Vaya Con Dios ontstond bij toeval: de twee bevriende muzikanten Dirk Schoufs (staande bas bij The Wild Ones en Les Cactus) en Willy Lambregt (Willy Willy van The Scabs) worden gevraagd om sfeermuziek te voorzien voor de opening van een nieuwe winkel. De twee nemen Dani Klein (geboren Danielle Schoovaerts) mee. Ze brengen nummers van Billie Holiday en Edith Piaf die perfect passen bij haar hese stem.

Het experiment bevalt hen zo hard dat ze aan eigen nummers beginnen. Enkele dagen later al nemen ze een demo op. Just a friend of mine staat er in één take op. Vaya Con Dios is een feit. De naam komt uit een documentaire over de Cubaanse wijken van Miami. Het geluid verenigt Amerikaanse jukeboxhits, Frans chanson, soul, blues en gipsy swing.

"Ik zong Dylan in de Rue des Bouchers, en blues en covers met mijn muzikale vrienden. Mijn vader luisterde naar muziek uit de hele wereld en dat heeft mij zeker beïnvloed."

 

Dani Klein

"We maken een plaat die we zelf zouden kopen"

Dirk bedenkt eenvoudige, catchy melodieën, Willy laat het schuren en Dani schrijft verhalen met een donkere rand over liefde en ontrouw. “Mijn eigen leven, kortom. We dachten: we maken een plaat die we zelf zouden kopen. Een muzikant is altijd de meest kritische platenkoper.” Die gedachtengang klopt als een bus. Just a friend of mine is in Frankrijk alleen al goed voor 300.000 verkochte exemplaren.

Uiteindelijk moet Willy Willy kiezen tussen Vaya Con Dios en The Scabs. Het wordt die laatste. Het overblijvende koppel - zowel artistiek als privé - Dani en Dirk ziet alles wat het maakt in goud veranderen. Elke single wordt een hit in grote delen van Europa: Puerto RicoDon’t cry for LouieNah neh nahWhat’s a woman… Maar in 1990 is de liefde en ook de samenwerking over tussen Dani en Dirk. Kort na de breuk overlijdt hij.

De grote succesperiode

Dani begint helemaal alleen aan de grootste succesperiode van Vaya Con Dios. Na een pauze valt uiteindelijk het slotakkoord in 2014 met grote concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Dit jaar volgde er nog het album What’s a woman?, waarop Klein het mooiste van Vaya Con Dios brengt met pianobegeleiding.

Vaya Con Dios is als een van de enige Belgische namen zo nadrukkelijk, zo lang en zo breed aanwezig geweest op het internationale plan. Donderdag 26 januari wordt de groep dan ook gehuldigd met een Lifetime Achievement Award op de MIA's.

Het is aftellen naar donderdag 26 januari voor de MIA's 2022 in Paleis 12 (Brussel). De genomineerden worden op 30 november bekend gemaakt. Tickets voor de liveshow zijn nu al te koop via mias.be of paleis12.com.

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023