maandag 28 november 2022
28 november 2022

Podcast: Club Angst

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Vanuit haar eigen ervaringen gaat ze in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij Club Angst.

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere 'anxiety' heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Dus dat is exact wat Sofie doet. Op basis van haar eigen ervaringen gaat ze in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij Club Angst.

Vanaf maandag 28 november op VRT MAX.

Aflevering 1: ‘t Zullen de hormonen zijn - angst en de puberteit

Sofie doet een oproep naar clubleden op de radio. In afwachting van reacties gaat ze langs bij psychiater Hilde Sijmons, want wat is angst eigenlijk? En hoe is het bij Sofie allemaal begonnen? Om daar een antwoord op te vinden, schakelt ze de hulp in van haar ouders.

Aflevering 2: All by myself - angst en onze omgeving

Sofie gaat babbelen met haar eerste clublid Isabeau. Zij vertelt over haar eerste paniekaanval en hoe haar angsten erger werden tijdens de coronapandemie. Professor Inez Germeys vertelt hoe belangrijk een goede omgeving is voor onze mentale gezondheid.

Aflevering 3: I’ll be there for you - angst en relaties

Hoe vertel je over je angsten tegen je vrienden? En wat kan je doen als ouder? Sofie bespreekt het met clubleden Luna en Matthijs en de mensen dicht bij hen. Ze praat ook met haar lief Fabrice. Hoe is het voor hem om samen te zijn met iemand die een angststoornis heeft? Psycholoog Annelies Van Den Haute geeft meer uitleg.

Aflevering 4: Speak up - angst en het taboe

Clublid Gian vond het als tiener moeilijk om te praten over zijn gevoelens. Hij werd opgevoed met het idee dat jongens geen emoties tonen, terwijl Sofie zich net snel in het hokje van ‘hysterische vrouw’ geduwd voelt. Waar komen die ideeën vandaan? Psycholoog Annelies Van Den Haute vertelt hoe hardnekkige stereotypen ons leven beïnvloeden en Nico en John tonen met hun podcast 'Men Talk Too' hoe het ook kan.

Aflevering 5: Under Pressure - angst en werk

Club Angst wordt steeds groter. Stef werkt mee aan de podcast en blijkt ook last te hebben van paniekaanvallen. Sofie praat met hem en clublid Lien over hoe je omgaat met een angststoornis op de werkvloer. Ze gaat ook langs bij Hilde Oosterlinck van Compagnie De Sporen, het centrum waar Sofie zelf langs ging om haar te begeleiden naar werk. Maar het maken de podcast begint zijn tol te eisen bij Sofie.

Aflevering 6: Sharing is caring - angst en sociale media

Een podcast maken over je eigen angststoornis en je verhaal herbeleven blijkt moeilijker dan verwacht. Sofie heeft het lastig en zoekt steun bij haar team en clublid Evangeline. Zij deelt haar angstverhaal in de vorm van mooie illustraties op sociale media. Hoe gaat zij daarmee om? Hoe reageren mensen op haar verhaal? En dragen sociale media bij aan onze angst of kan het net helpen om ons minder alleen te voelen?

Aflevering 7: ​ May the odds ever be in your favor - angst en de hulpverlening

Club Angst maakt de eindafrekening op van de hulpverlening: wat waren hun grootste struikelblokken, drempels en moeilijkheden? Hoe zit het met wachttijden en medicatie? En wat met de lange zoektocht naar de juiste psycholoog of therapievorm? Sofie praat met alle clubleden en Ingrid De Jonghe van TEJO.

Aflevering 8: Join the club - angst en de toekomst

Sofie kijkt samen met haar producer en eindredacteur Ella terug op het maken van de podcast. Welke lessen trekt ze uit 'Club Angst'? Hoe gaat het met de clubleden na de opnames? En vooral: wat nu?

Club Angst is een podcast van Sofie Steenhaut, Canvas en House Of Media. Deze podcast werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Dossier: Podcast

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982