dinsdag 13 december 2022
13 december 2022

Fien Engelen Vlaamse winnaar van Belgodyssee-wedstrijd

Fien Engelen (VUB) en Léa Defour (UCLouvain) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe. Het thema van deze editie was ‘de energie van morgen’. De prijzen zijn op 13 december uitgereikt tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis in Brussel in aanwezigheid van Z.M. Koning Filip.

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Tijdens de wedstrijd gaan veertien kandidaat-journalisten uit verschillende Gemeenschappen twee weken aan de slag in duo – één Franstalige, één Nederlandstalige – en maken samen reportages en artikels voor radio, de geschreven pers en sociale media. Dit jaar gingen de deelnemers op zoek naar positieve verhalen over ‘de energie van morgen’: niet enkel uitwegen uit de huidige energiecrisis maar pistes en oplossingen voor een meer duurzaam leven, op alle vlakken.

Winnares Fien Engelen

Winnares Fien Engelen maakte een Radio Eén-reportage over voedselsolidariteit: ze bezocht participatief Brussels buurtrestaurant KOM à la Maison en legde ook de actuele link met de stijgende vraag bij de voedselbanken. Fien volgt een Master Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel, na het behalen van haar bachelorsdiploma aan Thomas More Mechelen.

Ze wint een betaalde stage van zes maanden bij VRT.

Andere winnaars

De reportage van Franstalige laureate Léa Defour (UCLouvain) gaat over ‘biomimicry’, de wetenschap en kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Ze wint een betaalde stage van zes maanden bij RTBF.

Daarnaast werden nog verschillende andere prijzen uitgereikt. Siska Thuysbaert (VUB) schreef in de krant Metro een artikel over jongeren als de energie van morgen en bezocht daarvoor een aantal jongerenorganisaties die inzetten op tewerkstelling. Langs Franstalige kant valt Alix Mayence (IHECS) in de prijzen met een reportage in L’Avenir over het delen van energie in energiegemeenschappen. Zij winnen een betaalde stage van een maand bij de respectieve media.

Margot Devloo (Erasmushogeschool Brussel) en Pauline Bienfait (UC Louvain) worden beloond voor hun uitstekende samenwerking tijdens de wedstrijd. Ze winnen vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines.

De Social Media Prijs ten slotte gaat naar het duo Ilo Leroy (Erasmushogeschool Brussel) en Léa Defour. Zij scoorden met hun originele posts en stories veel likes en interactie op de socialemediakanalen van Belgodyssee en winnen hiervoor audiovisueel opnamemateriaal.

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode