donderdag 15 december 2022
15 december 2022

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

Op 11 december zette het Sporza Wintercircus zijn deuren open voor een dag in het teken van mensenrechten. In de Pop-up Aula van de UGent discussieerden enkele experts over verschillende aspecten van mensenrechten. 

UGent 'Pop-up Aula' tijdens het debat

Op 11 december zette het Sporza Wintercircus zijn deuren open voor een dag in het teken van mensenrechten. Er werden workshops gegeven, een infomarkt gehouden en er kwamen ook vier discussiegroepen bijeen. In de Pop-up Aula van de UGent discussieerden enkele experts onder de deskundige leiding van Riadh Bahri over diverse onderwerpen. 

Sport en/als politiek: hoe sport een pion wordt op de internationale politieke speeltafel

Rudi Vranckx  tijdens debat

Voor mij is dit WK een succes, want eindelijk wordt er met veel lawaai over mensenrechten gesproken.” 

Rudi Vranckx

Tegenwoordig gebruiken landen sport als een manier om zich te outen. Grote internationale sportevenementen worden zo een manier om politiek iets over jezelf te zeggen en je imago wit te wassen. 

  • Is het aan de FIFA om haar stakeholders ter verantwoording te roepen? 
  • Moet je enkel rijk zijn om eigenaar te worden van de beste ploegen ter wereld? 

Qatar krijgt nu een steekvlam van kritiek – maar dit is niet in alle opzichten zo terecht. Bovendien wordt sport te weinig als instrument gebruikt om sociale cohesie te versterken.

In het panel: Bram Constandt (UGent), John Vandaele (MO* Magazine), Rudi Vranckx (VRT) 

Arbeid adelt: arbeidsomstandigheden en -recht in Qatar en bij ons

Wies De Graeve van Amnesty International tijdens debat

Het Qatarese arbeidssysteem ondergraaft systematisch de rechten van de mens.” 

Wies De Graeve

“Wat gebeurt er toch in Qatar? Onze mensen keren terug in lijkkisten”, riepen de Nepalese vakbonden uit. Een klacht bij de internationale arbeidersorganisatie volgde. Het systeem dat gehanteerd werd in Qatar is dan ook op verschillende vlakken onmenselijk te noemen. De stadionarbeiders, securitymensen en het hotelpersoneel in dienst van het WK worden al jaren ‘moderne lijfeigenen’ genoemd. Zal een wettelijk verankerde zorgplicht en een compensatiefonds een deel van het leed kunnen wegnemen?

In het panel: Wies De Graeve (Amnesty International Vlaanderen), Maresa le Roux (ACLVB), Gianni De Vlaminck (ABVV), Geert Aelbrecht (BESIX Group). Herbekijk dit panelgesprek.

Europese versus Arabische ogen: verschil in perceptie en ethische vragen

Majd Khalifeh tijdens debat

We moeten de discussie tussen de culturen blijven voeren, maar niet vanuit een basis van ontevredenheid – want o nee, er is geen alcohol in de stadions te krijgen – starten. Zo gaan we niets bereiken.” 

Majd Khalifeh

De context van het WK in Qatar voelt voor veel voetbalsupporters erg fout aan. Daartegenover staan mooie verhalen die de sport met zich meebrengt, zoals het achtergrondverhaal van de Marokkaanse ploeg. Tegelijkertijd is het misschien ook hypocriet om kritiek te uiten als we zelf nog zoveel werk hebben op vlak van mensenrechten. Maar is hypocrisie dan een reden om te zeggen dat de kritiek sowieso onterecht is? Wij hebben de kans om tijdens het samen sporten naar elkaar te luisteren – hoe verschillend we ook zijn.

In het panel: Ignaas Devisch (UGent), Alain Van Hiel (UGent), Evy Van Coppenolle (ICES), Majd Khalifeh (VRT). Herbekijk dit panelgesprek.

LOVE? In alle kleuren van de regenboog: heteronormativiteit in de sport

Voormalig Mister Gay Belgium Mathias De Roover van Wel Jong tijdens debat

Wat mij het meest stoort is dat de mensen die een statement, een verschil konden maken, het nagelaten hebben om iets te ondernemen. En waarom? Omdat het hen niet interesseert.” 

Mathias De Roover

Regenboogvlaggen en ONE LOVE-armbanden: het Europese nieuws bulkte van de LGBTQIA+-symbolen die verbannen werden uit de stadions in Qatar. 

  • De officiële ambassadeur van het WK noemde homoseksualiteit een mentale afwijking. Opvallende gebeurtenissen of eigen aan de cultuur in Qatar? 
  • En is de doorlopende kritiek en de zwakke pogingen tot protesteren een mooi masker voor onze eigen tekortkomingen, een vorm van pinkwashing? 

Het WK van de schande vinden we immers ook terug in eigen land – tot op onze eigen grasmatten.

In het panel: Piet Hoebeke (UGent), Fadi Sulaiman (ervaringsdeskundige), Mathisse Mulder (Out For The Win), Mathias De Roover (Wel Jong vzw). Herbekijk dit panelgesprek.

Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK