dinsdag 03 januari 2023
03 januari 2023

2022… een jaar vol muziek

Muziek stroomt door de aderen van de publieke omroep. Nog meer dan anders zette VRT  de spotlights op artiesten van bij ons, tijdens de Week van de Belgische Muziek. En Zomerhit werd groter dan ooit.

Thomas Geuens

Artiesten van bij ons blijven lekker hangen

Muziek stroomt door de aderen van de publieke omroep. Nog meer dan anders zette VRT begin februari de spotlights op artiesten van bij ons, tijdens de Week van de Belgische Muziek. En in juli en augustus werd Zomerhit groter dan ooit, dankzij een intensieve samenwerking tussen Radio2 en Eén. Je leest er hier alles over.

Een dubbele portie MIA’s

Op zaterdag 30 april vonden de Music Industry Awards plaats, drie maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Corona, weet je wel. Hierdoor werd het ook een dubbeleditie, met nummers uit zowel 2020 als 2021. Grote winnaars waren Angèle en Metejoor. Zij sleepten allebei drie awards in de wacht. 'Hit van het jaar 2020' werd Kom wat dichterbij van Regi ft. Jake Reese & OT. Angèle kon voor haar duet met Dua Lipa, Fever, de MIA voor 'Hit van het jaar 2021' veroveren. Een speciale prijs was er voor Soulsister. De band van Paul Michiels en Jan Leyers werd geëerd met een ‘Lifetime Achievement Award’. De Sectorprijs in de categorie 'Auteur/componist' werd postuum uitgereikt aan Stefaan Fernande, die op 7 september 2021 overleed. De hele zaal bezorgde hem een lang applaus en staande ovatie. Net zo voor Arno. Hij overleed op 23 april 2022, amper een week voor de MIA’s. Tijdens de show werd hij herdacht en geëerd, wat bijzonder pakkend was.

Music Industry Awards 2022 © VRT - Jokko

Ontdek vandaag het muziektalent van morgen

Eind januari hebben de Studio Brussel-luisteraars Bluai, Ila en Shaka Shams uitgeroepen tot De Nieuwe Lichting 2022. Opmerkelijk: zangeres Ilayda Cicek (Ila), ook lid van band Bluai, valt zo twee keer in de prijzen. Maar liefst 789 jonge, opkomende bands van eigen bodem schreven zich in. Uit het rijke aanbod selecteerde Studio Brussel, met de hulp van een professionele jury, negen beloftevolle finalisten. Uiteindelijk koos het publiek de drie winnaars, tijdens een bloedstollende livefinale. Die kregen airplay, professionele omkadering, artiestenbegeleiding en veel aandacht in de pers. Een mooi begin van hun carrière. Kort daarna pakte Klara uit met de tweede editie van De Twintigers. Wie is de nieuwe generatie die de toekomst van de klassieke, jazz- en wereldmuziek in ons land zal kleuren? Klara selecteerde tien veelbelovende musici die het verschil maken, frisse en getalenteerde twintigers die aan het begin van hun carrière staan.

De Nieuwe Lichting 2022.

Stevig duwtje in de rug

En ook MNM laat heel wat jonge artiesten hun eerste voetstappen zetten in de muziekwereld. In mei werd Judith Van Hirtum (23 jaar) verkozen tot MNM Rising Star 2022. MNM organiseerde de zoektocht naar het strafste, nieuwe talent van Vlaanderen al voor de vijfde keer. De inschrijvingen waren een groot succes, honderden muzikale jongeren stelden zich kandidaat via TikTok. De video's zorgden voor spectaculaire cijfers met meer dan 1,3 miljoen views. Winnares Judith mocht een single opnemen en uitbrengen. In juli koos MNM voor de twaalfde keer beloftevol dj-talent. 140 enthousiastelingen waagden hun kans. De 21-jarige Klaas Lambrecht, aka MagiK, won uiteindelijk MNM Start To DJ 2022. Daarmee werd hij niet alleen een van de huis-dj's bij MNM, in september mocht hij ook zijn koffers pakken om te gaan draaien op Ibiza bij Dimitri Vegas & Like Mike. Dat zo’n duwtje in de rug van MNM goud waard is, blijkt uit de carrière van wedstrijdwinnaars als Metejoor (Wie speelt het voorprogramma van Niels Destadsbader?, 2018), Olivia (MNM Rising Star 2017) en Voltage (MNM Start to DJ 2020).

Judith Van Hirtum wint MNM Rising Star 2022

Welke artiest mag naar Europa?

Het hart van elke Eurovisiesongfestival-fan ging sneller slaan toen Peter Van de Veire in augustus bekend maakte dat er opnieuw een preselectie komt. In Eurosong 2023 gaat VRT op zoek naar dé kandidaat die ons land zal vertegenwoordigen op de grootste muziekwedstrijd van Europa. Zeven artiesten gaan de strijd aan, elk met twee nummers: Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph, Hunter Falls, Loredana en The Starlings. Het publiek beslist, samen met een vakjury. Op zaterdag 14 januari kennen we onze kandidaat voor het 67e Eurovisiesongfestival.

Eurosong 2023

Klein ketje van wereldformaat

Op vrijdag 29 april zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. De man met het mondmuziekske, het vrolijke ketje uit de Marollen én componist van de wereldhit Bluesette. De rasartiest die Molenbeek inruilde voor The Big Apple. En vice versa. Een publiekslieveling, maar ook op handen gedragen en bijzonder gewaardeerd door zijn collega’s, muzikanten uit alle mogelijke genres en van overal ter wereld. Wanneer Toots in augustus 2016 overlijdt, laat hij een enorme culturele erfenis na. VRT koestert die en draagt ze graag uit. De muzikant en componist werd dan ook uitgebreid geëerd tijdens Toots 100. Met een uniek verjaardagsconcert op Klara en Radio 1, de vierdelige podcast Toots, specials van Belpop, een eerbetoon in Radio2 The Rat Pack en een online verzameling van unieke vondsten uit het rijke VRT-archief.

Toots Thielemans

Dansen op klassieke muziek

Op zaterdag 29 oktober scoorde Klara opnieuw met de succesformule Iedereen Klassiek. Ook in 2022 trokken meer dan 10.000 enthousiastelingen naar Brugge om daar te genieten van de mooiste muziek. Van liefhebbers en kenners tot nieuwsgierigen, jong en iets ouder, het publiek was weer enorm divers. Er was dan ook letterlijk voor iedereen iets te beleven. Van magistrale symfonische muziek door Brussels Philharmonic en samen dansen op Vivaldi met Iedereen danst! op de Brugse Markt, over intieme kamermuziek door het Brugse Ryelandt Trio en hemelse gezangen van het Vlaams Radiokoor tot een verrassende West-Vlaamse interpretatie van Mozart met zanger Wannes Cappelle en pianist Nicolas Callot. Brugge opende de poorten voor orkesten, ensembles en solisten. Van jong of te ontdekken talent tot grote namen. Met muziek van Bach tot Pärt. Zowel op de viool en de piano, als op de accordeon, het orgel en de beiaard.

Iedereen klassiek 2022 © VRT - GVH

Jong geleerd is…

De KetnetBand kreeg er dit jaar drie nieuwe leden bij: Jasper Heyman (Campus 12), Lotte Stevens (Mega Mindy, Hoodie) en Maarten Cop (Hoodie). Samen met Ketnet-wrapper Gloria Monserez, Giovanni Kemper (Nachtwacht) en Maureen Vanherberghen (Helden) trokken ze Vlaanderen rond. De populaire liveband bestaat al meer dan twintig jaar en treedt op met kinderen hun favoriete Ketnet-muziek en covers uit de hitlijsten. Altijd feest! Er is trouwens altijd wel muziek te horen bij Ketnet. Zo is er de radiozender Ketnet Hits en elk kind zingt uit volle borst de nummers van #LikeMe mee. Afgelopen jaar scoorden acteurs Camille Dhont, Pommelien Thijs, Maksim Stojanac en Francisco Schuster ook als solozanger. 

KetnetBand © VRT

Een lijstje van lijstjes

Verschillende keren per jaar verwennen de radiozenders van VRT hun luisteraars met een top. Die zijn dol op zo’n ranking van de populairste muziek. Een greep uit de winnaars: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt prijkte, net als vorig jaar, helemaal bovenaan de Klara Top 100. Ook The chain van Fleetwood Mac scoorde voor het tweede jaar op rij. Het nummer stond op 1 in De Tijdloze. Coldplay haalde met Viva La Vida de eerste plaats van de MNM1000. Ruimtevaarder van Kommil Foo heroverde de toppositie van de De Radio 1 Lage Landenlijst. En Bohemian Rhapsody van Queen werd nummer 1 in de Radio2Top 2000.

Adieu

In 2022 moesten we ook afscheid nemen van enkele geliefde, Vlaamse artiesten: Arno Hintjens, Juul Kabas, Nicole Josy en Will Ferdy. Het rijke VRT-archief zorgde voor troost en mooie herinneringen werden gedeeld. Muzikanten laten gelukkig een prachtige erfenis na die we nog vele jaren kunnen koesteren. Arno Hintjes kreeg een aangrijpend eerbetoon tijdens de MIA’s. Will Ferdy werd geprezen als een groot liedjesschrijver en -vertolker, maar ook als icoon van de LGBTQI+-gemeenschap. Eind 1970 outte hij zich als eerst Vlaamse artiest ooit. Het overlijden van goedlachse volkszanger Juul Kabas was heel onverwachts. Zijn vrouw, dochter, broer Marc Dex en gans de familie werden overspoeld met warme reacties van zowel collega’s als publiek. Al even abrupt was het afscheid van Nicole. Op de laatste dag van het jaar kreeg Goeiemorgen, morgen van Nicole & Hugo een opvallende plek in de Radio2 Top2000. Vorig jaar stond het nummer nog op 456, dit jaar steeg het naar de 4e positie. Vlaanderen zal duidelijk altijd van het koppel houden.

©VRT Stef Keynen

Want het is nooit genoeg

Het muzikale aanbod op VRT MAX is bijzonder groot. Alles wat je hierboven leest, vind je daar terug. En nog veel meer. Zo blikt Aster Nzeyimana In Those were the days terug op de opkomst van de megadiscotheken in ons land in de jaren 80 en 90 en de podcast The Legend of Zillion vertelt een ongelooflijke geschiedenis vol seks, drugs en decadentie in de dancewereld. De documentaire Plan A volgt vijf jonge talenten die hun eerste stappen zetten in de Belgische muziekscene en de Radio2-videoreeks Achter de artiest zet de entourage van muzikanten van bij ons in de schijnwerpers. Op VRT MAX kun je exclusieve livesessies bekijken, interviews met topartiesten beluisteren en je verliezen in meeslepende podcasts. Ontdek het muziekaanbod hier.

Dossier: Muziek

Meer over Bedrijfsinformatie

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners