donderdag 05 januari 2023
05 januari 2023

Canvas brengt Onze natuur naar de Vlaamse huiskamers

Na het bioscoopsucces van Onze natuur, de film brengen VRT en Hotel Hungaria het wilde België nog dichterbij met de langverwachte docureeks op Canvas en VRT MAX. 

Cameraman aan het werk in de natuur +31618182655

In zeven indrukwekkende afleveringen toont Onze natuur hoe verbazend wild en verrassend dichtbij onze Belgische natuur wel is. Acteur, presentator en meesterverteller Wim Opbrouck is de stem van de televisiereeks. Vanaf woensdag 18 januari om 21.20 uur op Canvas en meteen integraal op VRT MAX.

Water, aarde, lucht, vuur, hout en steen. Die zes elementen in de natuur vormen de rode draad doorheen de reeks. Ze vormen telkens het uitgangspunt voor een aflevering van 48 minuten. In de zevende en laatste aflevering brengen wetenschappers, filmmakers en natuurexperten extra duiding bij de rol die wij als mens al dan niet kunnen spelen in onze natuur.

Bij het inlezen van Onze natuur voelde ik me altijd weer een klein beetje Sir David Attenborough."

​Wim Opbrouck

Must see tv

© VRT

Wij Belgen zijn van nature bescheiden. Maar over de Belgische natuur hoeven we niet bescheiden te zijn. Niet het luipaard, maar onze slechtvalk is het snelste dier ter wereld. De hazelmuis weeft even vernuftige nesten in het riet als een Afrikaanse watervogel. En als je denkt dat onze Kalmthoutse Heide qua schoonheid moet onderdoen voor de Afrikaanse savanne, dan moet je maar eens komen kijken wanneer de struikhei de droge vlakte omtovert in een zee van paarse bloemen. Als je het wil zien, kan je er niet onderuit: we zijn omringd door sensationele, wilde natuur.

Onze natuur toont de spectaculaire schoonheid van die natuur in onze achtertuin. De reeks sluit nauw aan bij de gelijknamige film, die al ruim 200.000 bezoekers wist te bekoren in de bioscoop. Maar ook wie de film al gezien heeft, kan gerust zijn: de reeks zoomt in op heel wat nieuwe en minstens even straffe verhalen uit onze Belgische natuur.

Wat hebben mieren en edelherten met elkaar gemeen? Welke vleesetende plant met dodelijke tentakels leeft in ons land? En welke rare vogel kan verkeerslichten lezen? Op al die vragen en nog veel meer biedt de reeks Onze natuur een antwoord. ​ De zeven afleveringen bieden volop ruimte om kennis te maken met nog heel wat andere soorten.

Wim Opbrouck: “Bij het inlezen van Onze natuur voelde ik me altijd weer een klein beetje Sir David Attenborough. Alleen gaat het deze keer niet over ijsberen, giraffen, bultruggen of koala’s, maar over hazen, bevers, ijsvogels, vossen en nog zoveel andere prachtige soorten die onze natuur bevolken. Van de laagste polders tot de hoogste Venen toont de serie op een meeslepende manier de overweldigende rijkdom van de Belgische natuur. Het was een groot voorrecht mijn stem te mogen verlenen aan deze reeks”.

Onze natuur: iets om trots op te zijn

© VRT

Onze natuur is een ambitieus 360° project van producent Hotel Hungaria en VRT. Het begon enkele jaren geleden als een plan voor een televisiereeks op Canvas over de schoonheid én de kwetsbaarheid van onze eigen natuur. Maar zoals dat in de natuur gaat, is dat idee ondertussen flink gegroeid tot een multimediaal project met tal van partners en naast de Canvas-reeks ook een razend populaire film, een rubriek in Iedereen beroemd op Eén, een website, een online magazine (www.onzenatuur.be/), een reeks filmconcerten met live muziek van Dirk Brossé, boeken en spelletjes. Later volgt ook nog een afgeleide serie op kindermaat voor Ketnet.

Producent Hotel Hungaria stuurde 2,5 jaar en 970 draaidagen lang filmploegen op pad om de mooiste, wildste en meest pakkende natuurbeelden in België vast te leggen. Van de Ardense bossen tot de zeeduinen van Het Zwin. Met state of the art filmtechnieken, maar vooral met veel tijd, inventiviteit en engelengeduld. Uit de vele honderden uren filmmateriaal puurden de regisseurs in de montage een adembenemende natuurpuzzel. Het resultaat is een unieke reeks vol prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Een natuur om trots op zijn. Zo trots dat we haar spontaan beter gaan beschermen.

 

Uitzending: vanaf woensdag 18 januari om 21.20 uur op Canvas ​(hh op Eén vanaf zaterdag 28 januari)


​VRT MAX biedt van bij de start op Canvas op 18 januari de eerste drie afleveringen aan. De afleveringen 4-6 zijn beschikbaar vanaf 8 februari.

Onze natuur is een productie van Hotel Hungaria in samenwerking met VRT, Agentschap Natuur & Bos, Natuurpunt en RTL TVI. Het project kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders & De Belgische Tax shelter maatregel. Bijzondere dank gaat uit naar de partners Mooimakers, Be WaPP, Biobest, Swarovski Optik, Volvo, BNP Paribas Fortis, Nationale Loterij, WWF, Inverde, Dienst Marien Milieu, KULeuven, Toerisme Vlaanderen, A.S. Adventure & Lannoo.

Meer over Educatie

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”