dinsdag 10 januari 2023
10 januari 2023

Radio 1-reporter ontdekt vergeten VRT-interview met piepjonge Bowie

In 1969 heeft de 22-jarige David Bowie een eerste hit te pakken met ‘Space Oddity’. Voormalig VRT-journalist Ward Bogaert (1934-2016) had dat jaar een interview met de ster in wording. Toch duurt het tot nu eer naamgenoot en Radio 1-reporter Ward Bogaert het gesprek toevallig tegenkomt.

Ward Bogaert in Radio 1-studio

Ik kwam plots terecht op een website die beweerde dat ik in 1969, tien jaar voor mijn geboorte, David Bowie had geïnterviewd. Daar moest ik alles van weten!”

Ward Bogaert, Radio 1-reporter

Ward Bogaert herkende onlangs zijn eigen naam in een Twitterbericht van een veilingsite. Daarop werd een bijzondere audiotape te koop aangeboden. Daarop: een radioreportage getiteld ‘Swinging Londen’ van toenmalig BRT-journalist Ward Bogaert. Hij wist de piepjonge David Bowie op 11 oktober 1969 in het BBC Broadcasting House voor zijn microfoon te halen. Zo spraken ze over het fenomeen ‘Arts Labs’*, maar ook zijn beginnende carrière.

Het interview staat vermeld in het Bowie-boek Any Day Now: The London Years: 1947-1974 van Kevin Cann. Maar de opname zelf zat niet meer in het eigen archief. Tot op heden had VRT Archief zelfs enkel weet van interviews met Bowie uit de jaren tachtig en later. Dankzij de spontane zoektocht van Radio 1-reporter Ward Bogaert – nochtans geen familie van de voormalige journalist – kwam de BRT-reportage aan het licht.

Videospeler inladen...

7 minuten en 45 seconden

audioband met etiket Swinging London

“We namen contact op met het veilinghuis en konden de audiotape veilig naar het omroepgebouw overbrengen en laten digitaliseren,” zegt Inge Tielemans, leidinggevende binnen VRT Archief. “We vermoeden dat de Ward Bogaert van toen de tape na de uitzending aan Ken Pitt, de toenmalige manager van David Bowie overhandigd heeft.” Pitt gaf de opname op zijn beurt door aan een journalist die een boek schreef over Bowie.  

Ward Bogaert met sigaret in de mond schrijvend aan een bureau

De audiotape duurt 7 minuten en 45 seconden. Bowie spreekt in totaal zo’n twee minuten. Het was het moment waarop Bowie met ‘Space Oddity’ zijn eerste hit had gehaald, nadat zijn debuutalbum twee jaar eerder commercieel geflopt was. Ward Bogaert laat dit nummer bijna volledig horen in de radioreportage. Twee dagen voor het interview trad Bowie met dit nummer voor het eerst live op in het legendarische BBC-muziekprogramma Top of the Pops. Zijn tweede album David Bowie komt een dikke maand later op de markt en wordt een groot succes.

Nooit volledig  

Het archief van VRT is helaas niet volledig. Niet alles van wat vroeger werd uitgezonden, is bewaard gebleven. “Vroeger was er nog geen archief zoals we dat nu hebben,” aldus Tielemans. “Opnames werden gemaakt op kwartduim audiobanden en die wiste men vaak na de uitzending om ze daarna te hergebruiken voor een nieuwe opname. Er waren wel radioproducers die hun programma’s of een selectie ervan bewaarden waardoor we ze nu nog in ons bezit hebben. Maar helaas zijn er dus veel opnames verdwenen.”    

VRT Archief ontvangt af en toe audiobanden van de NIR of BRT. Ze zijn in privécollecties beland waardoor ze gelukkig bewaard bleven. Als het inderdaad over unieke opnames gaat, maakt VRT Archief een digitale kopie en bezorgt die, samen met een licentieovereenkomst, aan diegene die het materiaal binnenbracht. Op die manier kan de VRT beetje bij beetje het archief aanvullen en bewaren voor de toekomst.

* Arts Labs: David Bowie repeteerde en speelde mime in het Drury Arts Lab. Hij was medeoprichter van een Beckenham Arts Lab. Op het Cambridge Festival, georganiseerd door de Cambridge Arts Lab, speelden beginnende Britse popgroepen en artiesten gratis. Ook de toegang was gratis. Dit gaf de artiesten de kans om boekingen binnen te halen en succesvol te worden. Op 11 juni 1969 trad David Bowie hier op.

Dossier: Muziek

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief