maandag 16 januari 2023
16 januari 2023

VRT en Sporza verwerven uitzendrechten voor Olympische Spelen 2026 - 2032

VRT brengt de Olympische Spelen van 2026 tot 2032 in elke huiskamer en verzekert honderden uren grote en kleine Olympische sporten.

Olympische ringen met vuurwerk © 2022 / Comité International Olympique (CIO) / MARTIN, Greg

Op 16 januari maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat het de European Broadcasting Union, de vereniging van Europese publieke omroepen, en haar leden free-to-air rechten verleent voor de Olympische Spelen voor een tijdspanne van 6 jaar.

In samenwerking met de andere publieke omroepen in Europa kon VRT/ Sporza de rechten binnenhalen voor televisie, radio én online. 

Concreet gaat het om 

  • de Olympische Winterspelen van 2026 (Milano - Cortina d'Ampezzo ) en 2030 (tbd)  
  • de Olympische Spelen van 2028 (Los Angeles) ​ en 2032 (Brisbane).

Het akkoord garandeert de Vlaamse kijkers, luisteraars en surfers via Sporza meer dan 200 uur vrij toegankelijke verslaggeving over de Olympische Spelen en minstens 100 uur over de Olympische Winterspelen.

Hoofdredacteur Sporza Pieter De Windt: De Olympische Spelen maken deel uit van de kernopdracht van VRT, ze vormen het moment bij uitstek waarop populaire en kleinere sporten samen kijkers, luisteraars en gebruikers bereiken, inspireren en entertainen. Ook kleine of nieuwe sporten vinden via de Olympische Spelen hun weg naar een groot publiek. Dat Sporza en VRT nu tot 2032 zeker zijn van die rechten is vanzelfsprekend een succes. We kijken ernaar uit om dat op de kwaliteitsvolle, begeesterende en meeslepende manier te kunnen blijven doen, zoals de Vlaming van ons gewend is.

CEO VRT Frederik Delaplace: De Olympische gedachte van menselijke verbinding door sport is erg belangrijk voor VRT. We zijn bijzonder blij dat de banden tussen het IOC en de EBU opnieuw aangehaald worden. Zo kan VRT zijn jarenlange traditie van Olympische verslaggeving met eigen en unieke omkadering verderzetten op alle VRT-kanalen, lineair en digitaal, voor elke type mediagebruiker. Zo zetten we de Olympische beleving dus ook verder voor nieuwe generaties.

Meer over Bedrijfsinformatie

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’