dinsdag 17 januari 2023
17 januari 2023

Gloednieuwe zoektocht naar geweldig danstalent: The greatest dancer van Vlaanderen

Vanaf 4 februari staat Eén elke zaterdagavond volledig in het teken van geweldig danstalent in Vlaanderen. Want in het nieuwe The greatest dancer van Vlaanderen gaan we op zoek naar het beste, het mooiste en het meest virtuose danstalent van onze streken. 

Siska Schoeters en Aster Nzeyimana presenteren de ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo’s, duo’s en groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel The greatest dancer. 

Bij de audities komen alle dansers terecht in de dansstudio van The greatest dancer van Vlaanderen, en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent van het publiek ‘ja’ stemt, dan gaat die gigantische spiegel open. Welke danser krijgt zijn energie door de spiegel tot bij het publiek en slaagt erin om de spiegel open te dansen?

De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows. Want op het einde van de vijf auditie-afleveringen kiezen de coaches elk hun top drie om verder mee te werken en mee te dingen naar de titel The greatest dancer van Vlaanderen. En die coaches zijn niet de minsten. De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een straf verhaal kan hem raken.

De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren?

The greatest dancer van Vlaanderen: vanaf 4 februari elke zaterdag rond 20.15 uur op Eén en VRT MAXThe greatest dancer van Vlaanderen is een programma van Fremantle voor Eén.

De coaches

De kandidaten van The greatest dancer van Vlaanderen kunnen rekenen op de feedback en de coaching van een fantastisch team danscoaches. Ze vertegenwoordigen een breed spectrum aan stijlen en achtergronden.

© VRT

Annabelle Lopez Ochoa

De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een choreografe van uitzonderlijk internationaal niveau. Ze is op dit moment een van de meest gevraagde choreografes ter wereld. Ze creëerde hedendaagse en klassieke dansvoorstellingen voor meer dan zeventig dansgezelschappen waaronder het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Nationale Ballet van Nederland, English National Ballet, New York City Ballet, les Grands Ballets Canadiens, Hong Kong Ballet, Ballet van Moskou, Ballet Nacional de Cuba, West Australian Ballet, Ballet de Marseille, om maar een paar te noemen.

Voor haar werk kreeg ze lovende recensies in bladen als US Dance Magazine, Dance Europe, The Guardian en The New York Times. Ze won met haar werk tal van prijzen waaronder de National Dance Awards UK, de Villanueva Award, de Jacob’s Pillow Dance Award en haar ballet “A Streetcar Named Desire” werd genomineerd voor de prestigieuze Olivier Award.

Annabelle woont al dertig jaar in Amsterdam, maar groeide op in Jette en kreeg haar professionele dansopleiding aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na haar studies danste ze onder andere bij Djazzex, en als soliste bij het vermaarde Scapino Ballet in Rotterdam. Na haar danscarrière heeft ze haar ultieme droom waargemaakt: de wereld rondreizen om te choreograferen.

Annabelles uitzonderlijke kracht is dat ze een uitstekende verhalenverteller is. Annabelle is experte in klassiek en hedendaags ballet, maar houdt ervan om met dansers te werken van allerlei verschillende stijlen.

Annabelle Lopez Ochoa Thomas Geuens

The greatest dancer van Vlaanderen wordt een fantastisch avontuur. Ik ben bijzonder benieuwd wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van dans."

Annabelle Lopez Ochoa

Laurien Decibel

De Vilvoordse Laurien Decibel trok acht jaar geleden naar Los Angeles om haar professionele carrière als danseres, choreografe en styliste verder uit te bouwen. Daar danst ze met de grootste popsterren van de wereld: Dua Lipa, Jennifer Lopez, Jason Derulo, Camilla Cabello, Anitta, Maroon 5, En Vogue, Cardi B, Meek Mill, AJ van de Backstreet Boys, Hailee Steinfeld en vele anderen. Met deze artiesten was ze te zien in bekende Amerikaanse shows zoals The Late Late Show met James Gordon, American Music AwardsMTV Music Awards en de Billboard Awards.

Als choreografe bracht ze letterlijk de poppen aan het dansen in The Masked Singer America en was ze assistent choreografe voor Nike en Reebok. Ze co-creerde de choreographie voor Camilla Cabello's eerste wereldhit "Havana".

Laurien werd geboren in Vilvoorde en kwam pas op achttienjarige leeftijd in de danswereld terecht, maar al snel groeide ze uit tot een van dé danseressen waar iedere artiest wou mee werken. Haar bijnaam ‘Laurien Decibel’ kreeg ze niet toevallig: Laurien is altijd ‘aanwezig’ en neemt nooit een blad voor de mond.

Laurien is experte in house, diverse hiphopstijlen, commercial dance en salsa. Ze is niet enkel coach in The greatest dancer van Vlaanderen, maar ook in de RTBF-versie The dancer.

Laurien Decibel Thomas Geuens

 “Ik ben super trots dat ik danscoach ben in The greatest dancer, zowel op VRT als bij RTBF. Ik kijk er ongelofelijk naar uit om het Belgisch danstalent te ontvangen en met hen allemaal deze uitdaging aan te gaan!"

Laurien Decibel

Niels Destadsbader

Niels Destadsbader is de populairste artiest van Vlaanderen, die moeiteloos de grootste zaal van het land meerdere malen uitverkoopt. Hij is ook een van de weinige Vlaamse artiesten die met dansers werkt op het podium en is een meester in het opbouwen van zo’n Sportpaleis show. Niels is zelf geen onverdienstelijk danser, maar heeft oeverloze bewondering voor de dansers waarmee bij werkt. En hij maakt er een zaak van om altijd zelf mee te dansen. Voor de choreo’s werkt Niels samen met Roy Julen, die hem ook in The greatest dancer van Vlaanderen zal bijstaan in het coachen van zijn team.

Niels is een talentspotter met ervaring in meerdere jury’s. Hij heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid; ook een straf verhaal ​ weet hem steeds te raken. En Niels is de enige coach die dansers echt een job kan bieden op de grootste podia van Vlaanderen.

Niels Destadsbader Thomas Geuens

“Het beoordelen van de techniek van een danser of danseres laat ik over aan de andere coaches. Je mag als danser nog zo technisch sterk zijn, alleen het verhaal dat je overbrengt zal het verschil maken het publiek. Ik wil vooral voelen hoe een performance bij mij binnenkomt.”

Niels Destadsbader

Ontvangst door Fleur

Alle kandidaten die zich wagen aan een auditie, komen eerst bij Fleur terecht. Haar naam zegt het al: Fleur is de immer positieve receptioniste van The greatest dancer van Vlaanderen. Haar taak is om de kandidaten te ontvangen en hen op hun gemak te stellen, zodat ze in de beste omstandigheden kunnen dansen.

Wie denkt Fleur te herkennen, is correct: ze was te zien in onder andere Spring en Op zoek naar Maria. Fleur is niet enkel de receptioniste, maar werkt al jaren achter de schermen van televisie en is ook de casting director van The greatest dancer van Vlaanderen.

Fleur © VRT

“De auditie begint eigenlijk al wanneer de kandidaat binnenkomt in onze receptie bij Fleur. Het publiek kijkt mee naar dat gesprek en je voelt al of de mensen de kandidaat leuk vinden.” 

Laurien Decibel

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht