maandag 06 februari 2023
06 februari 2023

VRT-reeksen grote winnaars bij de Ensors

De film "Close" en de VRT MAX-reeks "Roomies" zijn de grote winnaars geworden bij de Ensors. De Vlaamse film- en televisieprijzen zijn voor de 13e keer uitgereikt tijdens het Filmfestival van Oostende.

beeld uit Roomies © VRT

Ook de bioscoopversie van "Onze Natuur", de Canvasreeks "Metissen van België" en de Ketnetprogramma's "#LikeMe", "Interstellar Ella" en "Ket&Doc" vallen in de prijzen.

"Close" wint de Ensors voor "beste film", "beste regie" en "beste scenario". Acteur Eden Dambrine wint de Ensor voor "beste acteerprestatie in een filmhoofdrol". Ook de Ensors voor "beste D.O.P." (voor cameraman Frank van den Eeden) en "beste geluid" (voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti) zijn voor "Close".

"Zillion" wint meerdere Ensors en de Box Office Award, voor de film die het afgelopen jaar de meeste mensen naar de cinemazalen heeft gelokt. 

Roomies grote winnaar bij televisie categorieën

Flo Van Deuren en Kato De Boeck

In de televisiecategorieën is "Roomies"de VRT MAX-reeks over twee lesbische huisgenotes in Brussel, de grote winnaar met vier Ensors: 

  • "beste fictieserie", 
  • "beste scenario" (van een fictieserie), 
  • "beste regie" (van een fictieserie) en 
  • "beste muziek". Die laatste prijs gaat naar alle Belgische artiesten die aan de soundtrack van de reeks hebben meegewerkt: Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA. 

De regisseurs/scenaristen van "Roomies", Kato De Boeck en Flo Van Deuren, hebben eerder deze week al de Ensor voor "Belofte van het jaar" gekregen. Bij de uitreiking van de nieuwe mediaprijzen "De Kastaars" vorige week werd "Roomies" ook al bekroond met de juryprijs.

Maaike Cafmeyer wint Ensor voor "beste acteerprestatie"

Maaike Cafmeyer als Chantal FFO

Maaike Cafmeyer wint de Ensor voor "beste acteerprestatie in een hoofdrol in een fictiereeks" voor haar vertolking in de Eén-reeks "Chantal".

Documentaire

Beeld uit De metissen van België © VRT

In de documentairecategorieën gaan de Ensors naar "Onze natuur" (de bioscoopfilm) en de Canvasreeks "Metissen van België" (serie). 

De prijs voor beste kortfilm is voor "Licht" uit de reeks Ket&Doc van Sarah Lederman. 

Kinderen en jongeren

De Ensor voor "beste jeugdfictie" is voor de Ketnetreeks "#LikeMe", waarvan momenteel het vierde en allerlaatste seizoen wordt uitgezonden. 

In de categorie "Beste Animatie" is de Ensor voor "Interstellar Ella".

Interstellar Ella is een animatiereeks die de Ketnetters meeneemt op een fantastisch avontuur in het universum, tussen sterren en planeten langs komen en meteoren… omarmd door warmte, vriendschap, respect, tolerantie en emancipatie. Interstellar Ella is een animatiereeks van animatiestudio Fabrique Fantastique. De reeks is een coproductie tussen Ketnet, Fabrique Fantastique en Appartement 11, TVO, TFO, Radio Canada, Knowledge Kids en Warner Bros. Discovery en zal naast België ook te zien zijn in 150 landen waaronder Canada, Noorwegen, Zweden en Finland.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'