maandag 20 februari 2023
20 februari 2023

Radio2 zet digihelpers in de kijker tijdens de krokusvakantie

Radio2 zoekt samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk nieuwe vrijwilligers die tijdens de krokusvakantie eens willen uittesten of dat vrijwilligerswerk iets voor hen is. Daarom presenteert Kim Debrie de komende week tussen 10 en 12 uur het programma Radio2 Wéldoeners.

Ze brengt tijdens dit programma ook digihelpers onder de aandacht, dat zijn mensen die digistarters (iemand die het moeilijk heeft met de digitale evolutie) helpen met hun digitale vragen. Want, de digitale kloof is nog steeds groot. Je gaat er horen wat een digihelper is, wat ze doen én waarom ze dat doen. Zo wil Radio2 de schijnwerpers zetten op de vele digihelpers in Vlaanderen en mensen aansporen om er zelf een te worden.

De Radio2-presentatoren steken ook zelf de handen uit de mouwen de komende weken en doen vrijwilligerswerk in een zelfgekozen organisatie.

  1. David Van Ooteghem gaat helpen in de Babytheek in Antwerpen op dinsdag 28 februari.
  2. Kim Van Oncen trekt op woensdag 1 maart naar Sportpret VZW in Antwerpen.
  3. Peter Van de Veire leest voor in de Bib Waasmunster op woensdag 1 maart
  4. Karolien De Becker gaat vrijwilligen als digihelper in Digipunt hoofdbib in Sint-Niklaas op donderdag 2 maart
  5. Anja Daems zet zich in voor het Berrefonds op vrijdag 3 maart in Antwerpen.
David Van Ooteghem

Digiwatte?

Eén op twee Belgen is digitaal kwetsbaar, wat betekent dat hun digitale vaardigheden achterop lopen ten opzichte van de sterke digitalisering in onze samenleving. Dat bleek uit een recente studie in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

VRT zet daarom diverse nieuwe initiatieven op om de strijd tegen digitale uitsluiting te voeren. Zo is er de rubriek Silver Surfers bij Iedereen Beroemd en wordt het thema ook verweven in verhaallijnen van Thuis.

Samen met Mediawijs werd nu ook nieuw educatief videomateriaal ontwikkeld: Digiwatte? Daarin wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe kan gewerkt worden met diverse digitale toepassingen, zoals “hoe e-mailen”, online bankieren en hoe online identificeren. Nuttig voor wie meer digitale tools wil uitproberen en gebruiken, maar ook voor de digihelpers overal in Vlaanderen. De video’s worden vanaf maandag 27 februari uitgezonden op Eén en zijn beschikbaar gesteld op VRT MAX. Mediawijs verspreidt Digiwatte? ook via de organisaties in haar netwerk.

Digiwatte?
Dossier: Digitalisering

Meer over Digitalisering

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Innovatie zonder grenzen: VRT verenigt 50 mediaorganisaties in internationaal netwerk

VRT strijdt voor digitale inclusie

Drie keer goud voor VRT MAX en Var op de AMMA Awards

Radio2 zet digihelpers in de kijker tijdens de krokusvakantie

Laat je kinderen veilig surfen op VRT MAX

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+

2021... het jaar exclusief online