woensdag 08 maart 2023
08 maart 2023

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

De Canvas-reeks Wij, vrouwen krijgt een tweede leven in het onderwijs. Uitgeverij VAN IN werkte daarvoor een didactisch dossier uit dat makkelijk te integreren is in de lessen geschiedenis. Het lessenpakket wordt vanaf vandaag - Internationale Vrouwendag - gratis aangeboden.

© VRT

In Wij, vrouwen brengen vrouwen van alle leeftijden en standen hun verhaal, samen met politica’s, boegbeelden van de vrouwenbeweging en voormalige ‘Dolle Mina’s’. Aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden wordt de evolutie van de positie van vrouwen in onze samenleving geschetst, zowel privé als in het publieke leven.

Vrouwenrechten is een onderwerp dat ook ruime aandacht verdient in de lessen geschiedenis. Op basis van de reeks werkte uitgeverij VAN IN een didactisch dossier uit dat makkelijk te integreren is in de lessen geschiedenis. 

© VRT

“De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen is al heel lang bezig, en hij zal nog een tijd duren. Ook de leerlingen die dankzij dit lessenpakket het verhaal van die strijd te horen krijgen, zullen er nog aan deelnemen. Ik hoop vooral dat ze, nadat ze dit alles gehoord hebben, er hun mama’s en oma’s over zullen aanspreken. Want vaak weten ze niet wat die vrouwen allemaal hebben meegemaakt.”

Clem Robyns, programmamaker Wij, vrouwen

Het is niet de eerste keer dat Uitgeverij VAN IN aan de slag gaat met een historische reeks van Canvas. Eerder maakten ze al een gelijkaardige bundel bij Kinderen van de Migratie.

“Een reeks als Wij, vrouwen brengt heel mooi en historisch geduid in kaart welke stereotypen en vormen van discriminatie bestaan met betrekking tot vrouwen. Met succes. Het programma heeft de dialoog over dit thema opnieuw aangewakkerd en kon op veel bijval rekenen bij het publiek. Dat uitgeverij Van In dit kwaliteitsvolle en unieke programma nu herwerkt tot een heel bruikbaar lessenpakket voor het onderwijs, toont hoe goed we als publieke omroep onze rol kunnen spelen op vlak van educatie. De samenwerking met VAN IN geeft dit relevante verhaal een tweede leven bij een doelgroep die het anders wellicht moeilijker had bereikt.”

Karen Donders, directeur Publieke Opdracht bij VRT

Het lessenpakket rond Wij, vrouwen bestaat uit vier modules. Deze belichten telkens een ander aspect van het debat over vrouwenrechten en vrouwenemancipatie, en focussen ook op belangrijke doelstellingen als historisch bewustzijn en historische redeneerwijzen. 

“Wij, vrouwen belicht het straffe verhaal van de naoorlogse strijd van vrouwen voor een gelijkwaardige positie in de samenleving. Dankzij deze unieke samenwerking met VRT kunnen wij als educatieve uitgeverij leerkrachten en leerlingen inspireren met de reeks aan de slag te gaan zodat de vele sterke getuigenissen hun weg naar het klaslokaal vinden.”

Tim Puttevils, uitgever Geschiedenis bij uitgeverij VAN IN

Het didactisch dossier is gratis te downloaden op de website van Uitgeverij VAN IN

Meer over Educatie

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld