dinsdag 14 maart 2023
14 maart 2023

Dank weerman Frank

Het afscheid van Frank Deboosere – maandag 20 maart op Eén en VRT MAX

© VRT 2018

"Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol.”

Frank Deboosere

De eerste lentedag van 2023 wordt een mijlpaal in de meteorologie. Het weer(bericht) zal nooit meer hetzelfde zijn, want op 20 maart gaat weerman Frank Deboosere met pensioen. Na 36 jaar trouwe dienst zet VRT haar populaire weerman graag in het zonnetje met een speciaal gelegenheidsprogramma: Dank weerman Frank. Het einde van een tijdperk. Op maandag 20 maart na … Het weer met Frank Deboosere, om 19.45 u. op Eén en VRT MAX.

“Frank is in vele huisgezinnen een meubelstuk geworden. In positieve zin hé. Die was daar altijd. Op dat punt zullen de kijkers hem zeker missen.”

Georges Küster

Hij is er altijd geweest en het leek alsof hij altijd zou blijven. En toch, op 20 maart presenteert Frank Deboosere zijn laatste weerbericht op Eén. De weerman gaat met pensioen. De man die 36 jaar lang élke dag wel ergens op radio of tv het weer heeft voorspeld. De man van het ‘ochtendgrijs’ en ‘morgen zijn we er weer met meer weer’. De man die gefascineerd is door de sterren. En al die kennis nog altijd even enthousiast met ons deelt als op 12 maart 1987, de dag van zijn eerste weerbericht op de toenmalige BRT.

Het spreekt voor zich dat VRT haar weerman Frank niet zomaar onopgemerkt wil laten vertrekken. Daarom is er op 20 maart net na het 19 u-Journaal en Het weer een bijzonder programma voor en over de VRT-weerman. Wat het precies wordt, dat blijft nog even geheim. Maar de kijker krijgt in elk geval het verhaal van Frank te horen. Met onvergetelijke archiefbeelden, in zijn eigen woorden en die van mensen die hem goed kennen. Zijn collega’s natuurlijk, zoals Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen. Vroegere weermensen zoals Peggy De Meyer en Georges Küster. Of VTM-weerman David Dehenauw. Maar ook radiomakers, zoals Dirk Somers en Luc Verschueren, jeugdvrienden, of medewerkers van Kom op tegen Kanker en de sterrenwacht.

Het wordt een programma over Frank zoals we hem kennen én zoals we hem zeker nog niet kennen.

 “Frank ademt het weer. Hij is daar echt élke dag mee bezig. Ik vraag me af of hij ooit slaapt”.

Bram Verbruggen
Dirk Somers en Luc Verschueren

36 jaar weerman

“Het weer stopt nooit. Zelfs God kon zeggen: ‘De zevende dag rust ik’. Maar dat geldt niet voor weermannen en -vrouwen. Op zondag is er evengoed weer en een weerbericht”.

Frank Deboosere

1987: na Pien kwam Frank

Frank Deboosere (° 1 augustus 1958) ging in maart 1987 aan de slag bij de toenmalige BRT als opvolger van die andere legendarische weerman Armand Pien. Samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter werd hij door zijn voorganger klaargestoomd om het weer te presenteren. Frank maakte zijn debuut als weerman op 12 maart 1987. Pien ging in 1990 na 37 jaar definitief met pensioen en vanaf dan was het aan de jonge garde om het mooie weer te maken. In 1993 kwam Sabine Hagedoren erbij en vanaf 1997 vormde zij samen met Frank de vaste weerploeg van de VRT. In 2019 kregen zij versterking van Bram Verbruggen als derde presentator.

Een lenterig weerbericht

Frank Deboosere studeerde natuurkunde en volgde later ook nog regentaat Nederlands-Engels-geschiedenis. Een ideale combinatie want zowel wetenschap als taal zijn essentieel voor een goed weerbericht. Een weerbericht moet namelijk niet alleen juist zijn, maar ook begrijpelijk voor iedereen. ​ Daar heeft Frank altijd een erezaak van gemaakt. Hij werd er in 1997 zelfs voor bekroond met de Wablieft-prijs voor klare taal. Maar Frank zijn taal is niet alleen klaar, maar ook rijk, want hij bedacht hoogstpersoonlijk fraaie weerwoorden als ochtendgrijs, winterprik en lenterig.

Jongen en wetenschap

Ook naast zijn werk als weerman is Frank vaak in de weer met wetenschap en dan vooral met zijn grote liefde sterrenkunde. Hij presenteerde ooit wetenschappelijke programma’s als De kip of het ei, Alle vijf en een documentaire over Mercator. Maar hij is ook al jarenlang actief vrijwilliger bij de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, ‘ambassadeur van de sterrenkunde’, ‘erelid van de Vereniging voor Sterrenkunde’ en peter van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen.

Planeet Frank

Zijn passie voor weer en wetenschap deelt Frank ook via andere media. Hij schreef diverse boeken over het weer en de sterrenkunde, en heeft een website die hij helemaal zelf vult en onderhoudt. Hij heeft dan ook een zwak voor computers en multimedia. Frank is actief op allerlei sociale media (Twitter, Facebook, Instagram, Mastodon) en maakt podcasts over weer en klimaat. Zijn podcast ‘Planeet Frank’ werd vorig jaar trouwens bekroond met een Belgian Podcast Award.

Het groene mannetje

Frank is ook erg begaan met milieu en klimaat. Als weerman weet hij maar al te goed dat de aarde opwarmt en dat we daar iets moeten aan doen. Hij heeft daar in zijn weerberichten altijd veel aandacht voor gevraagd, onder meer door te wijzen op de gevaren van fijn stof, ozonsmog, UV-straling en CO-vergiftiging. Frank is zelf een fervente fietser en promotor van de fiets. In Man bijt hond gaf hij in 1997 al tips om energie te besparen in zijn rubriek Het Groene Milieumannetje.

Warm hart

Behalve een hart voor de natuur heeft Frank ook een groot hart voor zijn medemens. In 2003 werd hij voorzitter van Kom Op Tegen Kanker en vandaag is hij nog altijd actief als campagneleider. Een andere passie van Frank is muziek. Van zijn ouders erfde hij de liefde voor de klassieke muziek. Hij volgde pianolessen, speelt zowel klassieke muziek als jazz en evergreens. Hij maakte ook deel uit van het elektronica-muziekgezelschap Art for Ears, waarmee hij verschillende CD’s uitbracht.

Zoals Frank het zelf zegt: “Het weer stopt nooit. Zelfs God kon zeggen: ‘De zevende dag rust ik’. Maar dat geldt niet voor weermannen en -vrouwen. Op zondag is er evengoed weer en een weerbericht”. Maar daar komt nu dus verandering in want na 20 maart is Frank er niet meer met meer weer.

Het afscheid van Frank zal ook op de andere VRT-netten niet ongemerkt voorbij gaan. Onder meer ​ VRT NWS brengt aandacht via alle platformen van Het journaal tot Karrewiet en nws.nws.nws. Ook Radio2 laat zijn geliefde weerman niet zomaar gaan. Frank is op 18 maart niet enkel de weerman maar ook de weekgast in Weekwatchers en ook Goeiemorgen Morgen! en Ann&Daan zwaaien Frank op 20 maart feestelijk uit.

Planeet Frank

Samen met heel Vlaanderen wensen alle VRT-collega’s Frank een welverdiende rust toe. #DankweermanFrank

“Wie gaat nu dat ochtendgrijs in de gaten houden?”

Sabine Hagedoren

Tijdlijn Frank

1987: Frank presenteert voor het eerst Het weer

1994: Frank wordt verkozen tot ‘Snor van het jaar’ door de Antwerpse snorrenclub

1996: Frank schrijft zijn eerste boek: Weer en milieu. Later volgen nog Reis door het heelal (2008), Meer weer. Een heldere kijk op het weer (2009), Kijk omhoog, samen met Philippe Mollet (2015) en En de zon fietst door de hemel, samen met Karel Sergen (2018).

1995: Frank presenteert het wetenschapsprogramma Alle vijf.

1997: Frank presenteert het wetenschapsprogramma De kip of het ei.

1997: Frank krijgt de Wablieft-prijs voor de klare taal die hij tijdens zijn weerpraatje gebruikt

1999: Frank scheert zijn legendarische snor af

2003: Frank zet zijn schouders onder Kom Op Tegen Kanker

2007: Frank verschijnt in Man Bijt Hond als Het Groene Milieumannetje, dat (toen al) tips gaf om energie te besparen

2009: Frank wordt ambassadeur van de sterrenkunde

2013: Frank breekt zijn elleboog na ongelukkige val met de fiets

2015: Het door Frank bedachte woord ‘ochtendgrijs’ krijgt een plaatsje in Van Dale

2017: Frank presenteert 30 jaar Het weer en wordt daarvoor in de bloemen gezet door zijn VRT-collega’s

2017: Frank ontvangt het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap, omwille van o.a. zijn positivisme, zijn enthousiasme, zijn heldere taal en zijn maatschappelijk engagement.

2017: Frank wordt peter van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen

2019: Frank wordt erelid van de Vereniging voor Sterrenkunde

2020: Frank wordt European Climate Pact Ambassador

2022: de podcast Planeet Frank wint een Belgian Podcast Award

2023: Frank gaat na 36 jaar VRT-weerberichten met pensioen

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf