donderdag 30 maart 2023
30 maart 2023

Francisco Schuster daagt twee modeontwerpers uit en helpt Merol, Charlotte Adigéry en William Boeva aan exclusieve outfit

Thrift you up: vanaf nu op VRT MAX

© VRT

Duurzaam design is hot. Maar hoe pak je dat aan in de kleerkast? In de gloednieuwe VRT MAX-reeks Thrift you up stelt Francisco Schuster modeontwerpers Jordy Arthur en Jasmien Van Loo voor een vestimentaire uitdaging: bekende en minder bekende opdrachtgevers aan een aangepaste look helpen. Onder meer Merol, Charlotte Adigéry, William Boeva en Aster Nzeyimana krijgen een outfit op maat. Jordy en Jasmien halen in acht afleveringen alles uit de kast en ontwerpen op basis van tweedehandskleren, gebruikte stoffen en gerecycleerde materialen volstrekt unieke stukken die de opdrachtgevers letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven zijn. Ze haasten zich langs tweedehandswinkels en thrift shops naar hun atelier waar ze in een race tegen de tijd een exclusieve outfit in elkaar boksen. Slagen Jasmien en Jordy in hun missie? Blazen ze de opdrachtgevers en Francisco met hun talent, creativiteit en inventiviteit omver?

Francisco Schuster

Francisco Schuster speelt sinds 2019 de rol van Yemi Mwamba in #LikeMe op Ketnet. Hij stond al op verschillende musicalpodia, werkt als stemacteur voor animatiefilms en is een bijzonder getalenteerd zanger en danser. Met Thrift you up koppelt Francisco zijn eerste échte presentatieopdracht aan zijn voorliefde voor all things fashion.

"Fashion is iets waar ik dagelijks super graag mee bezig ben, of ik nu gewoon met vrienden afspreek of op een podium sta: ik vind het fijn om mijn gevoelens in kleding uit te drukken. Door Thrift you up te presenteren is mijn horizon tien keer breder geworden. Ik heb veel bijgeleerd van Jordy en Jasmien, over upcyclingslow fashiondeadstock… Noem maar op. Dus als je van fashion houdt, je er helemaal in wil verdiepen én een steentje wil bijdragen voor het milieu, maar ook de graafste custom-made looks wil zien, dan is deze reeks iets voor jou!"

Francisco Schuster

Meet the designers

Thrift you up bundelen Jasmien en Jordy – twee gepassioneerde ontwerpers met een hart voor slow fashion en upcycling – de krachten. Ze toveren versleten broeken om tot handtassen, maken van een oud t-shirt een coole rok of gebruiken oude stoffen voor een lingerielijn.

Jasmien Van Loo

Jasmien Van Loo kreeg haar eerste naaimachine voor haar twaalfde verjaardag. Ze zette haar passie voor mode en kleding voort tijdens haar middelbare kunststudies om zich als student vervolgens op ontwerp te storten, en zich te specialiseren in lingerie. Sinds 2019 bouwt Jasmien haar eigen modelijn VAN LOO uit, waarmee ze uitpakt met hippe tracksuits en ondergoed waarvoor ze uitsluitend gebruikte en gerecycleerde stoffen gebruikt. Daarnaast ontwierp ze custom looks voor artiesten als Pommelien Thijs, Glints, Nora Gharib en Charlotte Timmers.

"Thrift you up biedt een zeer realistische kijk op hoe mijn job als custom made fashion designer eruitziet. Met de reeks hoop ik mensen te inspireren om zelf te gaan upcyclen en in vintage kleding potentieel te zien! Ik hoop Vlaanderen te kunnen laten zien hoe upcycling niet alleen duurzaam, maar ook echt iets chics kan zijn."

Jasmien Van Loo
Jordy Arthur, Francisco Schuster en Jasmien Van Loo © VRT

Jordy Arthur 

Jordy Arthur is een Belgische modeontwerper en content creator. Hij gebruikt mode als een tool om te experimenteren en zijn creativiteit te ontdekken. In zijn werk daagt hij de huidige gendernormen uit en heeft hij voor zichzelf een vrijheid gecreëerd om constant te transformeren en ontwikkelen. Altijd met de nodige hoeveelheid zelfrelativering. In zijn werk stelt hij de old ways van de mode-industrie in vraag door gebruik te maken van upcycling en deadstock materialen, maar ook door niet per se te focussen op verkoop.

 "Ik denk dat we met Thrift you up een juist zicht geven op wat er allemaal schuilgaat achter het upcyclen en creëren van een kledingstuk. Jasmien en ik weten van onszelf wat we kunnen, maar zijn in verschillende opdrachten toch serieus uit onze comfortzone moeten treden. Ik hoop dat de kijkers even hard genieten en dat ze geïnspireerd raken!"

Jordy Arthur

Opdrachtgevers

Merol

Na haar thuisland Nederland is zangeres Merol nu ook bezig Vlaanderen te veroveren. Die veroveringstocht leidt haar langs uitverkochte schouwburgen en concertzalen. Merol maakt er niet enkel indruk met haar stem en haar hits, maar ook met een extravagante look die Jasmien en Jordy speciaal voor haar hebben gemaakt.

Sharon Grobben

Sharon is een Vlaams plussize (lingerie)model dat met haar foto's op sociale media honderdduizenden volgers bereikt en haar invloed daarmee aanwendt om body positivity te promoten. Voor een fotoshoot heeft ze een nieuw lingeriesetje nodig en laat dat nu nét Jasmien haar specialiteit zijn.

Charlotte Adigéry

Eén van Belgiës grootste muzikale sensaties van het moment heeft een outfit nodig om te schitteren tijdens de uitreiking van de MIA's. En Charlotte Adigéry heeft iets erg bijzonders in gedachten...

William Boeva

William Boeva vond het altijd zo jammer dat hij voor tv-shows en optredens nooit gestyled werd: hij beschikt nu eenmaal niet over de doorsnee standaardmaten. Maar misschien kunnen Jasmien en Jordy voor hem wel een uniek stuk ontwerpen dat hij kan dragen voor zijn deelname aan De dag van vandaag.

Francisco Schuster

Na vier coole opdrachten is Francisco danig onder de indruk van het vakmanschap van Jasmien en Jordy. Daar komt eens bij dat de boog voor onze presentator niet altijd gespannen kan staan en hij op zoek is naar een passende outfit voor een avondje uit met vrienden. Jasmien en Jordy gaan de uitdaging met veel plezier aan.

Aster Nzeyimana

Sportjournalist en stijlicoon Aster Nzeyimana wordt op de theaterpremière van zijn vriendin Lize Feryn verwacht. Hij zoekt hiervoor een chique outfit die bij hem en zijn uitgesproken - soms wat feminiene - stijl past. Aster weet wat hij wil, weten Jasmien en Jordy dat ook? Kunnen ze aan zijn hoge standaard voldoen?

Maksim Stojanac

Maksims collega en vriend Hugo Sigal gaat na het overlijden van zijn vrouw Nicole door een vreselijke periode. En dus zou Maksim hem willen verrassen met een kledingstuk waarin kledingstukken van Nicole verwerkt zijn, zodat ze altijd en letterlijk erg dicht bij hem kan zijn.

Veronika

Als drag queen Veronika maakt Sam De Mol grote sier tijdens optredens in het binnen- en buitenland. Zo staat er een performance in het verre Vilnius (Litouwen) op de planning en daarvoor zoekt Veronika nog een outfit die het extravagante karakter van zijn act mee in de verf zet. Een kolfje naar de hand van Jordy en Jasmien?

Thrift you up is een productie van Sputnik Media voor VRT MAX.

Thrift you up: de eerste drie afleveringen (met Merol, Sharon Grobben en Charlotte Adigéry) zijn vanaf nu beschikbaar op VRT MAX. Vanaf vrijdag 7 april elke week een nieuwe aflevering.

Meer over Interne en externe producties

Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers