maandag 03 april 2023
03 april 2023

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

26 april 2023 - De podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ over de in 1982 verdwenen kloosterzuster Gabrielle uit Dendermonde van VRT-justitie journalist Philip Heymans overschreed in het eerste weekend van de paasvakantie 1 miljoen starts. Ondertussen tellen we al meer dan 1,3 miljoen starts.

Beluister ‘Waar is zuster Gabrielle?’ via VRT NWS en VRT MAX. Je vindt alle VRT-podcasts op VRT MAX.

De podcast haalt daarmee het hoogste aantal starts in één maand tijd, maar zorgt daarnaast ook voor een record aantal starts van VRT-podcasts in het algemeen, met records op de verschillende gemeten platformen. Ook in Nederland voert de true crime-podcast de charts aan.

Bijna exact 41 jaar geleden, in de nacht van 4 op 5 maart, verdween Germaine Robberechts, beter bekend als zuster Gabrielle of 'de Gabbe', zoals haar leerlingen in het Sint-Vincentiusinstituut haar noemden. Zuster Gabrielle was een buitenbeentje in het klooster van Dendermonde. Ze was erg populair bij haar leerlingen. Maar plots verdween ze. Tot op de dag van vandaag is ze spoorloos.

“Ik had uiteraard gehoopt dat de verdwijning van zuster Gabrielle veel mensen in Vlaanderen en Nederland zou aanspreken. Maar dit overtreft al mijn verwachtingen. Ik word ook overstelpt met heel fijne reacties, zelfs vanuit Australië en Nieuw-Zeeland. Er blijken ook nog veel oud-leerlingen van zuster Gabrielle te zijn, die me laten weten dat ze blij zijn om haar verhaal zo uitgebreid te horen vertellen. Dat doet echt veel deugd, voor mij en voor de mensen die aan de podcast hebben meegewerkt. Er zijn ook al heel wat nieuwe tips binnengekomen, maar de gouden tip was er helaas nog niet bij.”

Philip Heymans
Philip Heymans

Podcastaanbod uitgebreid

Het afgelopen jaar heeft VRT hard gebouwd aan de diversiteit, kwaliteit, vorm en vindbaarheid van haar podcastaanbod. Daarnaast zet VRT  in op duidelijke digitale bestemmingen zoals VRT MAX waar de luisteraar vanuit zijn interesse en beschikbare tijd alle inspirerende, prikkelende, spannende en ontspannende podcastreeksen van VRT kan vinden en beluisteren. Voeg daarbij het talent en professionaliteit van de audiomakers met een oog/oor voor lokale en meeslepende verhalen en dan heb je het recept voor impact. Impact in Vlaanderen, maar ook over de landsgrenzen heen. 

“De mediarealiteit verandert snel. Tijd is kostbaar en mensen kiezen in de digitale wereld steeds vaker zelf wat ze wel of niet luisteren. Vanuit hun interesse, context en gevoel. Op een moment dat past voor hen.  Daar moet je als openbare omroep mee aan de slag om relevant te blijven. En radicaal vanuit de luisteraar denken. Podcasts passen perfect in dat plaatje.”

Sven Lardon - digitale strategie VRT

‘Waar is zuster Gabrielle?’. Luister via VRT NWS en VRT MAX. Je vindt alle VRT-podcasts op VRT MAX.

Dossier: Podcast

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982