donderdag 20 april 2023
20 april 2023

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

VRT is dol op lezen en op boeken in alle stijlen en genres, voor alle leeftijden. Ontdek hier hoe VRT dat divers boekenaanbod het hele jaar door in de schijnwerpers zet.

© VRT

Boeken op VRT MAX

Op VRT MAX, het audio- en videoplatform van VRT, kan je de VRT-programma’s over boeken van de radio- en televisienetten (her-)bekijken en beluisteren op de themapagina vrtmax.be/vrtleesmee.

VRT MAX stimuleert ook je kinderen om te lezen. Zo zijn er de ‘Boomhutverhalen’, waarin kinderen prachtige prentenboeken onder de loep nemen. Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou vertelt de verhalen van Sokpop in ‘Sarah leest voor’. En met ‘De voorleesclub’ brengen bekende Vlamingen leuke kinderverhalen tot leven. Voor wie minder goed hoort, zijn er versies met Vlaamse Gebarentaal. Bovendien zijn de filmpjes van ‘De voorleesclub’ ook als luisterverhalen beschikbaar op VRT MAX.

VRT MAX biedt nog heel wat meer luistermateriaal rond boeken aan. Zo zijn er de boekenpodcasts ‘READ THIS!’, waarin Shania Gooris Young Adultboeken verslindt, en ‘Leesba(a)r’, waar Annelies Moons en Joris Hessels lekkere literatuur beoordelen op hun leesbaarheid.

Natuurlijk komen ook de auteurs zelf aan het woord. Op VRT MAX vind je heel wat interviews, zoals die van Thomas Vanderveken in ‘OnderOns’ en ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. In ‘Winteruur’ nodigt Wim Helsen bekende Vlamingen uit om hun favoriete tekst voor te lezen. En VRT zet ook mee de schouders onder de Vlaamse literatuurprijs de Boon op. Exclusieve interviews met de genomineerden vind je terug op VRT MAX. 

© VRT

Boekenactua via VRT NWS en VRT.be

VRT NWS brengt je het recentste boekennieuws. De hoogtepunten daarvan vind je in de rubriek ‘De vijf boeken van de week’ En als je wil deelnemen aan wedstrijden en andere boekenacties, moet je op VRT.be zijn.

VRT Lees Mee komt naar je toe

Het hele jaar door strijkt ‘De voorleesclub’ neer in bibliotheken, op festivals en evenementen. Bekende Vlamingen lezen, in de typische Voorleesclubzetel, voor aan kleuters en hun ouders. Tickets winnen kan via de Doe mee-pagina op VRT.be.

Tijdens Vlaanderenleestdag in april en tijdens de VRT Boekenmaand in november schakelt de publieke omroep nog een literair tandje hoger. Tom De Cock zet zich dan telkens schrap voor een urenlange Boekathon met Nederlandstalige schrijvers van romans en poëzie tot non-fictie en thrillers. Maar liefst 9.226 deelnemers waagden hun kans om een boek te winnen tijdens de VRT Boekathon in april 2023.

Volg de VRT Lees mee-nieuwsbrief

De nieuwsbrief VRT Lees mee zet elke week voor bijna dertigduizend lezers het volledige VRT-boekenaanbod nog eens netjes op een rijtje. Zo krijg je een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de literaire wereld. In de nieuwsbrief vind je ook supersnel de boekenitems of interviews terug die aan bod kwamen in VRT-programma’s zoals De afspraak op Canvas, De zevende dag op Eén of Pompidou op Klara.

Digitaal, op radio of tv: Lees mee met VRT! 

Dossier: Boeken

Meer over Boeken

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Joke van Leeuwen: dit zijn de 30 kanshebbers op de literatuurprijs de Boon

Read this! MNM lanceert tweede seizoen van podcastreeks over boeken met Shania Gooris

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

De 3 winnaars van de voorleesweek-wedstrijd van Iedereen Leest en VRT

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Lees mee met de boekenclub van Thuis!