donderdag 11 mei 2023
11 mei 2023

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Een roadmovie over een reis van Brussel naar Lourdes. Vanaf dinsdag 30 mei op Canvas en VRT MAX.

Regisseur Nathalie Basteyns kennen we van fictiereeksen als Beau Séjour, Lost Luggage en Clan. Maar deze keer maakt ze een driedelige docureeks over zichzelf.

Tien jaar geleden kreeg Nathalie de diagnose van MS (Multiple Sclerose): een ongeneeslijke en chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Ze zit ondertussen al acht jaar in een rolstoel en heeft het daar helemaal mee gehad. Ze wil weer kunnen lopen en droomt van een mirakel.

Samen met fotografe Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni gaat Nathalie op zoek naar dat mirakel. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven.

Mirakel n°71 begint bij het concrete verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar hoop op een mirakel, maar trekt dat open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, ervaringsdeskundigen en sceptici die haar elk vanuit hun expertise helpen met haar zoektocht naar een mirakel.

Mirakel n° 71 is een verhaal van hoop, geloof en liefde voor iedereen die wel eens droomt van een mirakel. En zeg nu zelf, wie doet dat niet? Want het zou toch maar eens moeten lukken…

Een verhaal van hoop, geloof en liefde

“Vroeger rende ik door het leven”, aldus Nathalie Basteyns. ​ “Ik kon nooit stilzitten. Nu zit ik in een rolstoel en word ik overal en altijd geduwd. Voor elke stap die ik wil zetten. Maar in mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit. Het is tijd. Ik droom en ik hoop. Mijn geloof in ‘iets’ is groot. Heel groot zelfs, ook al zijn mijn kansen bijzonder klein, dat besef ik maar al te goed. Maar zelfs bij 0,000001% kans, wil ik ze grijpen. Want je weet maar nooit.”

"In mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit."

Nathalie Basteyns

Lieve maakte eerder samen met Nathalie de pakkende docureeks En toen was het stil (over de aanslagen in Brussel). Zij zegt: "In Nathalie haar leven is helaas alleen nog hoop en geloof aan de orde. De wetenschap kan haar niet redden. Geen enkele dokter in de hele wereld kan haar genezen en haar de benen geven waar ze zo hard naar verlangt. Dat vonnis krijgen is keihard. Toen Nathalie mij vroeg om haar te helpen bij het vinden van een mirakel voor zichzelf, wist elke vezel in mij dat ik die tocht heel graag met haar wou maken. Naast haar benen en haar gesprekspartner ben ik ook haar fotograaf. Onderweg maak ik beelden van haar die een werkelijkheid tonen los van die rolstoel en die ziekte. Beelden die haar tonen in al haar schoonheid en kracht. Beelden waarin ik haar ziekte geen toegang geef. Een klein mirakel. Als ik haar kan helpen op die weg naar aanvaarding, dan geloof ik dat de tocht ook voor mezelf en bij uitbreiding voor elke kijker een meerwaarde kan hebben. Ooit geven we allemaal zonder uitzondering alles af. Nathalie gaat ons alleen maar vooraf."

Ook Gustave Dikumueni, de vaste verpleger van Nathalie, gaat mee op pad. Met z’n drieën vertrekken ze op roadtrip naar Lourdes. Nathalie als protagoniste en regisseur, Lieve als fotografe en spreekbuis van Nathalie, en Gustave als verpleger en vertrouweling. De vriendschap tussen de drie reisgenoten is hartverwarmend, ook al hebben ze een totaal andere kijk op geloof: Nathalie twijfelt aan haar geloof, Lieve is ongelovig en Gustave is diepgelovig. Maar alle drie hebben ze hetzelfde doel voor ogen; een mirakel voor Nathalie.

Het mirakel van de aanvaarding

De tocht van Nathalie begint in Schaarbeek, waar ze woont met haar partner Kaat (Beels, regisseur) en hun twee kinderen Jean en Nico. Vandaar gaat het via allerhande tussenstops en omwegen naar hun eindbestemming Lourdes.

Mirakel n°71 is een emotionele, spirituele en wetenschappelijke roadmovie vol ups-and-downs, reality checks, once in a lifetime ervaringen, bijzondere ontmoetingen, surrealistische fotoshoots, verhelderende gesprekken en emotionele momenten. De zoektocht van Nathalie naar een mirakel staat symbool voor de zoektocht naar de aanvaarding van haar ziekte.

Een emotionele en visuele reis

Mirakel n° 71 is het filmische verhaal van Nathalie Basteyns dat zij ook zelf regisseert en monteert. Dat levert niet alleen schoonheid op, maar geregeld ook humor. Terwijl Nathalie gesprekken voert met personages of ondergedompeld wordt in bepaalde ervaringen, kan ze het vaak niet laten om ook nog regieaanwijzingen te geven. Nathalie droomt en denkt nu eenmaal in mooie beelden, zowel in haar leven als in haar werk.

Neem daar nog eens de fotografie van Lieve Blancquaert bij die speciaal voor deze reeks geen foto’s van de werkelijkheid, maar wel illusies wou creëren, en dan weet je dat Mirakel n° 71 naast een emotionele ook een visuele tocht is. De gecomponeerde muziek en soundtrack van Peter Baert dragen daar alleen maar toe bij.

Het verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar rotsvaste geloof in zichzelf en in dat wonder waar ze van droomt, wordt verteld als een roadmovie in drie delen: het begin (hoop), midden (geloof) en einde (liefde) van Nathalie haar (zoek)tocht.

Mirakel n° 71: vanaf dinsdag 30 mei om 21.20 u. op Canvas en VRT MAX.

Dossier: Zingeving

Meer over Zingeving

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Mijn god - Phara de Aguirre op zoek naar religie en levensbeschouwing

Dagen zonder broer: Jeroen Meus maakt een driedelige docureeks over rouw en het leven

VRT staat stil bij verlies en rouw

Waarom zendt VRT erediensten uit ?

Wat doet VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Een zalige paasvakantie bij de VRT

Een nieuw seizoen van 'Kant, en klaar'!