vrijdag 09 juni 2023
09 juni 2023

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Het is Internationale Archiefweek en vandaag, 9 juni, ook de Internationale Archiefdag. Een dag waarop archieven wereldwijd de schijnwerpers zetten op hun activiteiten. 

Belgische veteraan en Rudi Vranckx op bezoek bij VRT Archief

VRT Archief heeft een aantal lopende archiefprojecten, ook via externe samenwerkingen.​​​​​​​ Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met het archief van het Belgisch leger.

Belgen in oorlog

De redactie van Vranckx werkt op dit ogenblik aan de reeks 'Belgen in oorlog'. De eerste reeks zal gaan over de Koreaanse Oorlog. Rudi Vranckx interviewt hier Belgische veteranen en kan gebruikmaken van uniek filmmateriaal van het Belgische leger. Beeldresearcher Joke Bergmans maakte de selectie. Voor de filmrenovatie en -digitalisatie werkte de redactie samen met VRT Archief. Op die manier kreeg de film een kopie in hoge kwaliteit (2K voor 16mm film).

Het archief van het Belgische leger bevat uniek filmmateriaal. Dit gaat over filmblikken die decennialang niet geopend zijn, laat staan afgespeeld. Dat maakt dit project zo speciaal, ook voor de collega's van VRT Archief.​​​​​​​

"De films waren in relatief goede staat. Hier en daar herstelden we filmlassen. Maar de inhoud van de beelden is toch spectaculair te noemen."  ​​​​​​​

Elsy Raemdonck, VRT Archief

De redactie is lang nog niet klaar met de afleveringen. Nu inzetten op de getuigenissen van veteranen is wel een prioriteit.

Een Belgische veteraan en Rudi Vranckx op bezoek bij VRT Archief
Een Belgische veteraan en Rudi Vranckx op bezoek bij VRT Archief

"Het bezoek van een veteraan die zijn oude makkers herkende in de beelden vond ik mooi om te zien. Het gaat over beelden uit de jaren 50. Dat ligt al even achter ons maar de man sprak erover alsof het gisteren was."

Harry De Smedt, VRT Archief

"Dit is een mooie samenwerking tussen VRT en het Belgisch leger. 'Belgen in oorlog' zal zich niet beperken tot de Koreaanse Oorlog. Er is ook nog Joegoslavië, Congo,… Op die manier ontsluiten we het archief van VRT en ook dat van het Belgisch leger."

Rudi Vranckx, VRT NWS-journalist

Internationale Archiefdag

Wil je graag nog meer weten over de Internationale Archiefdag en -week? Lees er alles over in de blog van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Dossier: Archief

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief