vrijdag 30 juni 2023
30 juni 2023

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

Nog tot eind 2023 werkt VRT Archief nauw samen met Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) om de reeks Voor boer en tuinder, een van de monumenten uit de Vlaamse televisiegeschiedenis, te digitaliseren en te ontsluiten voor onderzoek en educatie.

De afleveringen zijn een unieke getuige van landbouwpraktijken tussen 1959 en 1988.

Op dinsdag 27 juni organiseerde CAG een kijksessie voor al wie indertijd een trouwe kijker was van het programma en actief was in de land- en tuinbouw. De herinneringen aan dit iconische televisieprogramma zullen de erfgoedwaarde van dit audiovisuele erfgoed mee bepalen. Op die manier kan CAG verder bouwen op het participatief waarderen van erfgoed. 

“De beelden zijn echte gespreksstarters.  Eenmaal we in groep een fragment bekeken hebben, borrelen de herinneringen aan de land- en tuinbouwsector van vijftig jaar geleden spontaan op. Zo documenteren we de kennis van deze boeren en tuinders voor het nageslacht.”

Lore Van Humbeeck, projectmedewerkster CAG

De kijksessie vond plaats bij de Collectie Bulskampveld in Zwevezele. De Collectie Bulskampveld bevat een erfgoedcollectie met oude landbouwwerktuigen en boerenwagens en -karren. Een extraatje dus voor de deelnemers om zich die middag in een nostalgisch bad onder te dompelen.

“De landbouwsector uit de jaren 50 en 60 is bijna onherkenbaar tegenover de sector vandaag. Dankzij dit soort bijeenkomsten kunnen we de kennis van de oudere land- en tuinbouwers capteren nu het nog kan en deze getuigenissen bewaren voor de toekomst.”

Sven Lefèvre, CAG

Het programma bracht bijna dertig jaar lang boeren op de buis, zette nieuwe landbouwtechnieken in de kijker maar ook onderwerpen als de taken van de boerin, mode, inrichting van het huis, huishouden en koken … kwamen aan bod. Voor de honderdste aflevering verlootten ze zelfs een auto! Kortom, het boerenleven zoals het eruitzag eind jaren 50 tot eind jaren 80 zijn vervat in deze 470 afleveringen.

“Voor VRT Archief is dit relanceproject met de steun van de Vlaamse Overheid een ideale manier om historisch waardevolle programma’s van de omroep in de kijker te zetten en ter beschikking te stellen voor onderzoek en educatie. In de toekomst willen we hier graag nog meer op inzetten.”

Kathleen Bertrem, VRT Archief

Wil je nog meer te weten komen over het programma en het project? Lees dan zeker dit mooie themaverhaal door CAG: Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) · Boeren op de buis (cagnet.be)

Dossier: Archief

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief