woensdag 12 juli 2023
12 juli 2023

VRT en Inter slaan handen in elkaar voor toegankelijke Muziekzomer

VRT is er voor iedereen. Dat geldt niet alleen voor onze programma’s, maar ook voor onze evenementen.

Bram Vos

Tijdens onze Muziekzomer willen we iedereen een comfortabele en gelijkwaardige beleving aanbieden. Daarvoor slaan we de handen in elkaar met Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid.

Met de Muziekzomer wil VRT iedereen de magie van muziek en cultuur laten beleven, ook slechthorenden, slechtzienden en mensen die minder mobiel zijn. Op de websites van de events en op VRT.be kan je terecht met al je vragen rond toegankelijkheid. Je vindt er alle informatie en contacten. Je kan er ook laten weten welke noden je hebt om het event in de beste omstandigheden te beleven. Op bepaalde dagen zijn er zelfs extra diensten voorzien.

Zonnig voor iedereen

Of je nu een fervente muziekliefhebber of een boekenwurm bent, of je kinderen een onvergetelijke zomerervaring wil geven, de Muziekzomer van VRT heeft voor ieder wat wils. VRT 1 en Radio2 slaan opnieuw de handen in elkaar voor het grootse jaarlijkse muziekfeest Zomerhit 2023. Bij alle Zomerhit-voorstellingen is er een podium voor rolstoelgebruikers voorzien. Speciaal voor gebruikers van de Vlaamse gebarentaal zijn er op 2 augustus twee tolken Vlaamse gebarentaal in Blankenberge, die live op het podium het programma tolken. Zo kunnen gebruikers van de Vlaamse gebarentaal vanop de eerste rij volop genieten van de muziek en de sfeer.  

Voor de jongste boekenliefhebbers heeft VRT iets speciaals in petto. Op 19 juli en 2 augustus kan je in de Belgium Pier in Blankenberge terecht voor een unieke voorleessessie van de VRT-voorleesclub. Enkele bekende voorlezers worden dan bijgestaan door een tolk Vlaamse gebarentaal om samen met hun jonge publiek in meeslepende verhalen te duiken.

Ook Ketnet doet een inspanning voor toegankelijkheid. Ketnetters kunnen een zomer lang genieten van de Ketnet Zomertour. Hét gratis zomerfestival vol spetterende optredens en tal van leuke ontmoetingen. Kinderen met specifieke behoeften en hun ouders kunnen Ketnet contacteren om de toegankelijkheid te bespreken. Op elke locatie van de Ketnet Zomertour is er een zone voor rolstoelgebruikers, rechts voor het podium. Bij vragen kan je ter plaatse altijd terecht bij onze Ketnet-collega’s, die je kan herkennen aan hun Ketnet T-shirt en security-stewards. Op 15 augustus zijn er tijdens de Ketnet Zomertour in Roeselaere twee tolken Vlaamse gebarentaal aanwezig, zodat dove kinderen mee kunnen genieten van de spectaculaire optredens.

Zomerhit 2022 © VRT - Jokko

“Als publieke omroep willen we er echt voor iedereen zijn. Daarom hebben we de ambitie om onze talrijke events ook in toenemende mate toegankelijk te maken, bijvoorbeeld voor mensen met een fysieke beperking. We zijn heel blij dat Inter ons hierbij helpt. We zullen alvast de komende zomermaanden, maar ook daarna ons uiterste best doen om inclusiever te zijn in onze aanpak.”  

Karen Donders, Directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie

#IedereenOveral

VRT sloot voor dit initiatief een samenwerking en overeenkomst met Inter. Inter is een expertisecentrum dat Vlaanderen toegankelijk wil maken voor iedereen. Voor evenementen die voldoen aan de belangrijkste toegankelijkheidsvoorwaarden kent Inter een label toe. Het expertisecentrum deed dit tot nu toe alleen voor initiatieven en events van Vlaamse steden en gemeenten, maar met VRT gaan ze voor het eerst in zee met een bedrijf. Door dit label aan de events toe te kennen, engageert VRT zich te communiceren over de toegankelijkheid ervan en te zorgen voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de publieksruimte, met minstens ook toegankelijk sanitair. 

Zomerhit, de Ketnet Zomertour en de VRT Voorleesclub zullen deze zomer het label Toegankelijk Event van Inter dragen. VRT wil hiermee deze zomer de ervaring opbouwen om al haar publieksevents toegankelijk te maken voor iedereen.

“Vanuit Inter zijn we heel blij met het engagement en ambitie van de VRT om #IedereenOveral te laten meedoen. Met het label Toegankelijke Events laat VRT zien dat de publieke omroep veel belang hecht aan iedere kijker of deelnemer, met of zonder handicap. We kijken ernaar uit om samen die voorbeeldrol op te nemen als het gaat om toegankelijkheid, met zowel aandacht voor fysieke toegankelijkheid als dienstverlening.”

Wendy Metten, Algemeen Directeur Inter

Bezoekers die gebruik willen maken van deze service kunnen terecht bij de infopagina's van de events zelf of bij toegankelijkheid@vrt.be. Je vindt de informatie over alle toegankelijke events van VRT ook gebundeld op de pagina Toegankelijke Events van VRT.be.

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023