donderdag 27 juli 2023
27 juli 2023

Wim Lybaert katapulteert zestien bekende gasten terug naar hun kindertijd in Zomeravonden

Goed gezelschap, lekker eten en zijn moestuin. Meer heeft Wim Lybaert niet nodig om er een ideale zomeravond van te maken. Vier weken lang legt hij in het nieuwe programma Zomeravonden elke avond een bekende persoon in de watten.

© VRT

Midden in zijn heerlijke groene oase maakt Wim een gerecht klaar waar zijn gast fijne jeugdherinneringen aan heeft. Bij een heerlijke maaltijd, een vuurtje en de mooiste zonsondergang genieten ze van warme verhalen uit hun kindertijd. Samen met Wim leren we zestien gasten op een andere manier kennen.

Welk gerecht brengt je terug naar jouw kindertijd? Met deze vraag nodigt Wim Lybaert zestien gasten uit voor een gezellige zomeravond. Een madeleintje brengt Proust in een hap terug naar zijn gelukkige jeugd bij tante Léonie. En een bord ratatouille, uit de gelijknamige film, verandert de stugge foodcriticus Anton Ego weer in een achtjarige jongen die troost vindt bij zijn mama na een valpartij. Vanaf maandag 7 augustus zorgt Wim Lybaert voor navolging: paardenworst met zelfgemaakte frieten, karnemelkpatatjes met een zachtgekookt eitje of vogelnestjes in tomatensaus met puree zijn enkele van de gerechten die Wim zijn gasten, op hun vraag, serveert.

Zomeravonden gaat niet over eten, maar over gerechten die een stroom herinneringen in gang zetten waar je instant gelukkig van wordt. Zelf zou ik 'vorm' kiezen van mijn bobonne. Dat was een combinatie van bloemkool en gehakt die ze au bain-marie klaarmaakte in een tulbandvorm. Daarbij serveerde ze een bechamelsaus met citroen en een gekookt patatje. Allemaal zonder veel kruiden. Bij dat gerecht zit ik in een klap terug bij haar aan tafel. Op woensdagmiddag, met mijn mama, mijn broer en mijn zus. Ik was toen 11 of 12 jaar en zat in de klas bij meester Fossaert. Ik was verzot op de serie ‘All Creatures Great and Small’ en wou net als dokter Herriot dierenarts worden op het Engelse platteland.”

Wim Lybaert

Welke fond legde de kindertijd bij Wim en zijn gasten? Welke mensen speelden een belangrijke rol in hun - toen nog - jonge leven? Dankzij welke mensen zijn ze geworden wie ze nu zijn? We ontdekken het samen met Wim bij zestien bekende gasten: Gilles De Coster, Erik Van Looy, Wouter Deprez, Frances Lefebure, Fien Germijns, Guillaume Van der Stighelen, Els Pynoo, Stephanie Planckaert, Steven Van Herreweghe, Philippe Geubels, Sep Vanmarcke, Sergio Herman, Ann Pira, Charlotte Adigéry, Sven de Leijer en Wim Opbrouck.

© VRT
© VRT
© VRT

Midden in de moestuin halen Wim en zijn gast herinneringen op aan zorgeloze tijden waarin een jonge Steven Van Herreweghe, na een hele dag ravotten, met natte haren bij zijn opa en oma voor televisie kroop. Stephanie Planckaert wordt terugkatapulteerd naar de zomers die ze doorbracht bij mémé Clara waar ze de rust en regelmaat vond die ze op dat moment nodig had. Fien Germijns racet opnieuw van de Chiro naar haar grootouders om daar met de hele familie de voetjes onder tafel te schuiven.

Zomeravonden: vanaf 7 augustus, van maandag tot en met donderdag rond 20.50 uur op VRT 1 en VRT MAX. Zomeravonden is een programma van Panenka voor VRT 1.

Dossier: Interne en externe producties

Meer over Interne en externe producties

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023

VRT MAX stunt met live podcasts op Pukkelpop

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Robin S, Las Ketchup en Zara Larsson komen naar Zomerhit