dinsdag 05 september 2023
05 september 2023

Zeven VRT-nominaties voor prestigieuze Prix Europa

Dinsdag 5 september 2023 – Gisteren maakte het prestigieuze festival Prix Europa zijn nominaties bekend. Maar liefst zeven VRT-programma’s werden genomineerd: de fictiereeksen 1985 en Season of sex, de documentaire Verkracht aan het front, de human interestreeks Mirakel n° 71, en de podcasts Waar is zuster Gabrielle, Club angst en The legend of Zillion. 

© VRT - Thomas Nolf

Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese festival dat televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties in de kijker zet. De uitreiking vindt eind oktober plaats. Vorige edities wonnen VRT-programma’s als Metissen van België (Canvas), Albatros (Canvas), Tytgat chocolat (VRT 1) en Goed volk (VRT 1) prijzen op het festival.

1985 (VRT 1) – genomineerd voor TV-/video fiction

De fictiereeks 1985 van Eyeworks voor VRT 1 en RTBF hield begin 2023 wekelijks gemiddeld 1.209.786 Vlamingen aan de buis gekluisterd. In 1985 maken we kennis met drie jongvolwassenen (vertolkt door Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon) die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids.

Bekijk 1985 via VRT MAX 

Season of sex (VRT MAX) – genomineerd in de categorie TV-/video Iris

De Prix Europa Iris bekroont het beste Europese programma dat culturele diversiteit viert. Season of sex is een VRT MAX-fictiereeks over de persoonlijke ontdekkingstocht van een twintiger na haar zoveelste orgasmeloze onenightstand.

Bekijk Season of sex via VRT MAX

Verkracht aan het front (VRT CANVAS) – genomineerd in de categorie Tv/video investigation

In de tweedelige documentaire Verkracht aan het front onderzoekt Inge Vrancken de impact van seksueel geweld in oorlogssituaties. Ze vergelijkt daarbij de huidige omstandigheden in Oekraïne met die in Bosnië 30 jaar geleden.

Bekijk Verkracht aan het front via VRT MAX

Mirakel n° 71 (VRT CANVAS) – genomineerd in de categorie TV/video documentary

In de driedelige documentaire roadmovie Mirakel n° 71 gaat Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns met fotografe en hartsvriendin fotografe Lieve Blancquaert op zoek naar een mirakel in het bedevaartoord Lourdes. 

Bekijk Mirakel n°71 via VRT MAX

Waar is zuster Gabrielle? (VRT NWS) – genomineerd in de categorie Audio investigation

In de podcast Waar is zuster Gabrielle? onderzoekt VRT-justitiejournalist Philip Heymans de verdwijningszaak van zuster Germaine Robberechts die in 1982 spoorloos verdween. 

Beluister Waar is zuster Gabrielle? via VRT MAX

Club angst (VRT CANVAS) – genomineerd in de categorie Audio documentary

In de podcast Club angst gaat Sofie Steenhaut op basis van haar eigen ervaringen rond angst in gesprek met jongeren en experts.

Beluister Club angst via VRT MAX

The legend of Zillion (Studio Brussel) – genomineerd in de categorie Audio music

Rik De Bruycker duikt samen met de toenmalige dj's, dance acts, dansers, fans én clubeigenaar Frank Verstraeten in één van de wonderbaarlijkste periodes van onze Belgische clubgeschiedenis.

Beluister The legend of Zillion via VRT MAX

Meer over Cultuur

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details