dinsdag 26 september 2023
26 september 2023

Belpop is terug met een nieuwe stem

26 september 2023 - Terwijl de festivalzomer nog nazindert, bereiden we ons bij VRT CANVAS voor op een mooie muzikale herfst. Dat doen we onder andere met een nieuwe reeks Belpop. Met tien edities en ruim 60 documentaires op de teller is Belpop stilaan een gevestigde waarde. En dat de Belgische muziekscene garant staat voor steengoede muziek en geweldige verhalen, bewijst ook deze elfde editie.

Nieuwe stem

Tien reeksen lang gidste radio-icoon Luc Janssen de kijker met z’n kenmerkende timbre op licht ironische toon door de Belpop-afleveringen. Hij geeft de fakkel door aan niemand minder dan Bent Van Looy; muzikant, radio- en tv-presentator, schilder, en vanaf nu dus ook de stem van Belpop.

Afleveringen

Aflevering 1: Soulsister

In 1988 levert Soulsister een wereldhit met The way to your heart. Jarenlang staat de band van Paul Michiels en Jan Leyers bovenaan de nationale en internationale hitlijsten. Karakterieel zijn Leyers en Michiels elkaars tegenpolen, muzikaal de perfecte match.

Met getuigenissen van Jan Leyers, Paul Michiels, Ella Michiels, Anne Mie Gils, René Vlaeyen, Marc Kruithof, Bart Peeters, Karel Vingerhoets, Dorien Leyers, Ella Leyers, Guy Brulez, Raf Debraekeleer, Werner Pensaert, Eric Melaerts, Hervé Martens, Maxine Michiels, Roel Michiels, Chris Lord-Alge, Frank Vander linden en Jasper Maekelberg.

Aflevering 2: Ozark Henry

Sinds zijn succesalbum Birthmarks in 2001 hoort Piet Goddaer, alias Ozark Henry, tot de meest vernieuwende singer-songwriters van de Belpop. Dat vond ook David Bowie die zich outte als fan van het eerste uur. De laatste jaren levert Piet ook naast het podium pionierswerk als ontwikkelaar van immersive sound en 3D-audio.

Met getuigenissen van Piet Goddaer, Jan Goddaer, Sabine Dewilde, Piet Bekaert, Jan Theys, Alex Callier, Audrey Riley, Koen Van Bockstal, Dick Descamps, Didier Deruytter, Martin Glover (alias ‘Youth’), Amaryllis Uitterlinden, Laura Groeseneken en Peter Hinssen.

 

Aflevering 3: Kris De Bruyne

In 2021 overleed Kris De Bruyne na een bewogen leven en een al even hobbelige carrière. De Bruyne tekende voor de allereerste Nederlandstalige rockplaat en liet een indrukwekkend oeuvre liedjes na. Naast Amsterdam behoren ook nummers als Lieve Jacoba, Vilvoorde City en Je suis Gaga tot het collectieve muziekgeheugen.

Met getuigenissen van Kris De Bruyne (archiefinterviews), Lieve Van Dijck, Mark Lefever, Klaas De Somer, Firmin Michiels, Chris Peeters, Jan De Smet, Guido Van Hellemont, Wim Bulens, Firmin Michiels, Hanna De Bruyne, Selah Sue, Michel Bisceglia, Patrick Riguelle, Wigbert Van Lierde, Mauro Pawlowski en Jean-Marie Aerts.

 

Aflevering 4: Admiral Freebee

Sinds zijn debuut bij Humo’s Rock Rally in 2000 is Tom Van Laere, alias Admiral Freebee, een vaste waarde in de alternatieve Belpop. Freebee staat bekend om zijn aanstekelijke singles, dito humor en ijzersterke live-reputatie. Zijn repertoire bevat naast stomende rocksongs evenzeer poëtische, doorvoelde ballads. Nummers als Rags ‘n Run en Oh Darkness horen in het rijtje van de Belpop classics.

Met getuigenissen van Tom Van Laere, Tim Van Laere, Stijn Van Bouwel, Flip Kowlier, Tim Coenen, Jo Francken, Wilfried Brits, Roland Van Campenhout, John Hanlon, Jesse Tobias, Malcolm Burn, Raymond van het Groenewoud, Hanne Valckenaers, Senne Guns en Rinus Van de Velde.

 

Aflevering 5: Belgische Eurodance - deel 1

Deze dubbelaflevering over Belgische Eurodance teleporteert ons naar de dansvloer van de jaren ’90 en nillies waar de elektronische beats hoogtij vieren.

In 1989 scoort Technotronic een wereldhit met Pump up the Jam en plaveit de weg naar het buitenland. Een rist Belgische dance-acts volgen en scheren op hun beurt internationaal hoge toppen. Door de opkomst van MTV en de videoclipcultuur moeten acts visueel zijn, dus wordt er vaak beroep gedaan op verdienstelijke zangeressen die de nummers inzingen in de studio en mooie playbackende frontvrouwen die de honneurs waarnemen op het podium.

Het genre mag in het buitenland dan wel razend populair zijn, door de alternatieve muziekpers en Vlaamse media wordt het stiefmoederlijk behandeld. Met uitzondering van Tien om te zien dat de acts graag ziet komen. Maar wanneer programmator Jos Van Oosterwijck beslist dat playback niet langer is toegestaan en voortaan iedereen live moet performen, dreigt het einde voor menige band.

Deel 1 met onder anderen Technotronic, 2 Unlimited, 2 Fabiola, Milk Inc., Fiocco en The Mackenzie Feat. Jessy

Met getuigenissen van Jo Bogaert, Manuela Kamosi, Filip De Wilde, Patrick Busschots, Ray Slijngaard, Pete Waterman, Jean-Paul De Coster, Pat Krimson, Regi Penxten, Zohra Aït-Fath, Jan Vervloet, Geert Sermon, Katia Vlerick, Filip Vandueren, Karen Boelaerts, Jessy De Smet, Miss Bambi en Wout Van Dessel.

 

Aflevering 6: Belgische Eurodance - deel 2

Eind jaren ’90 heeft de Belgische dancescene haar kinderziektes overwonnen. De mooie playbackende frontvrouwen van de beginjaren zijn vervangen door mooie zangeressen met sterke stembanden. Van de UK, US tot Brazilië, overal voeren Belgische dance- en tranceformaties de charts aan. Maar dat buitenlandse succes heeft soms een donkere keerzijde. De druk op de artiesten is verstikkend, zangeressen worden als producten behandeld en het geld blijft vaak aan de verkeerde handen plakken. De Belgische pers volhardt in zijn rol van koele minnaar. De nieuwe gitarist van dEUS is vermeldenswaardiger dan een uitverkocht stadion met 60.000 dance fans.

Regi Penxten trekt zich niets aan van de tegenkanting en staat in 2006 met een live-bezetting van Milk Inc. in een uitverkocht Sportpaleis. In 2009 stunt hij opnieuw wanneer hij de Werchter Pyramid Marquee laat ontploffen en de criticasters het nakijken geeft. Sinds 2008 heeft het jaarlijkse muziekevenement I love the nineties in de Ethias Arena een ware Eurodance-revival op gang getrokken. Heel wat bands uit de jaren ’90 beleven een tweede jeugd.

Deel 2 met onder andere Milk Inc., Sylver, Lasgo, Kate Ryan, Ian Van Dahl en Fiocco

Met getuigenissen van Geert Sermon, Katia Vlerick, Jean-Paul De Coster, Silvy De Bie, Wout Van Dessel, Peter Luts, Kate Ryan, Annemie Coenen, Jessy De Smet, Stefan Wuyts, Ray Slijngaard, Pat Krimson, Regi Penxten en Filip Vandueren.

Belpop, vanaf woensdag 18 oktober, om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht