maandag 02 oktober 2023
02 oktober 2023

VRT gaat toekomst tegemoet met gloednieuwe multifunctionele studio

VRT gaat toekomst tegemoet met gloednieuwe multifunctionele studio

2 oktober 2023 –De duidingsprogramma’s Terzake en De afspraak zitten vanaf vanavond in een nieuw jasje, of beter gezegd in een nagelnieuwe multifunctionele studio. Later deze maand neemt ook De zevende dag er zijn intrek. Op termijn zullen ook entertainmentprogramma’s zich kunnen uitleven met de creatieve mogelijkheden van de nieuwe studio. VRT zet daarmee in op nieuwe technologie om relevant te blijven in een snel veranderend medialandschap.

Multifunctioneel: van camerastandpunt tot decor

Als mediaorganisatie is het essentieel om te blijven innoveren en in te spelen op nieuwe kansen en verwachtingen. De multifunctionele studio staat symbool voor de toekomst waarin producties steeds creatiever, efficiënter en toegankelijker worden. De basis van die studio bestaat uit een immense u-vormige ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog. Met één druk op de knop vanuit de regiekamer krijgt de ruimte een nieuwe invulling met de hoogste beeldkwaliteit en wordt een nieuwe omgeving gecreëerd. ​ ​ Flexibele en snel wisselbare decorelementen zorgen in een mum van tijd voor een nieuwe setting.

Voor de invulling van het decor wordt er gebruik gemaakt van ‘Unreal’, software waarmee videogames ontwikkeld worden. Die combinatie van gametechnologie en klassieke uitzendtechnologie is uniek. De software biedt oneindig veel creatieve mogelijkheden om met virtuele omgevingen en visuele effecten aan de slag te gaan. Daarnaast helpt het productieprocessen stroomlijnen en drukt het ook de productiekosten, zoals het gebruik van rekwisieten. De studioruimte wordt op alle niveaus optimaal ingezet.

Visuele & inhoudelijke duiding

Terzake en De afspraak zijn in de nieuwe studio verbonden in één set. Terzake, dat duiding en analyse geeft bij de actualiteit, wordt de centrale set van de studio. Naast de interviewtafel van Terzake is er ook een desk voor een één-op-één-gesprek met een expert. Daarnaast bevindt zich de tafel van De afspraak, waar gasten in debat gaan. De ledwand zorgt voor extra visuele duiding met ‘augmented’ grafiek. Dat zijn digitale beelden die visueel in de ruimte geplaatst worden.

De set van Terzake krijgt violet als basiskleur, De afspraak krijgt een warm rood kleurenpalet. De set van De afspraak creëert door een andere inzet van scherm, kleur en licht een intiemer gevoel dat het dagelijks debat ondersteunt.

Ook De zevende dag krijgt vanaf midden oktober een nieuwe thuis in de multifunctionele studio met een frisse, heldere zondagochtendsfeer, een uitnodigende zetelset en een podium voor livemuziek.

Met de nieuwe studio is VRT NWS ook klaar voor het grote verkiezingsjaar.

© VRT

VRT NWS én entertainment

Ook entertainmentprogramma’s kunnen in de toekomst het potentieel van de multifunctionele studio benutten en kijkers volledig onderdompelen in een andere wereld. Terzake en De afspraak deelden eerder al dezelfde studio in de avonduren, maar tot de late namiddag stond de duidingsstudio leeg. In de nieuwe multifunctionele studio kunnen we snel en efficiënt omschakelen naar een volledig andere setting, zodat er ook andere programma’s of projecten (bijvoorbeeld entertaimentprogramma’s of ​ radiouitzendingen) kunnen opgenomen worden.

Dat is alvast een eerste stap naar de toekomst, want in het nieuwe gebouw, dat gepland staat voor 2026, moeten programmasets in een beperkte studioruimte opgezet worden, en dat op de meest efficiënte en creatieve manier.

De multifunctionele studio is een intensieve samenwerking tussen de directies Informatie, Technologie & Infrastructuur en Partnerships & Operations.

"Duiding van de actualiteit en debat zijn meer dan ooit belangrijk in deze snel veranderende en verwarrende tijden. Met de integratie van nieuwe technologieën in de multifunctionele studio kunnen we de analyse en duiding bij het nieuws nog bevattelijker en toegankelijker maken voor de kijker. In aanloop van het bepalende verkiezingsjaar 2024 zetten we volop in op innovatie, creativiteit en efficiëntie."

Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur VRT NWS

 "Deze multifunctionele studio is een logische verderzetting van het innovatiewerk dat VRT in de afgelopen jaren al deed. Al geruime tijd onderzoeken en testen we hoe onder meer gametechnologie virtuele mediaproducties mogelijk maakt. Met deze nieuwe studio zetten we de resultaten van dit innovatietraject om in een duurzame investering in de productie-infrastructuur van VRT. Daarmee is het ook een belangrijke stap naar een nieuwe, efficiënte manier van media maken die we in het nieuwe gebouw volop zullen toepassen."

Stijn Lehaen, algemeen directeur Technologie & Infrastructuur

“Dankzij de grote ledwand kunnen we met sterk beeld en grafische elementen onze verhalen nog beter ondersteunen, en dat waar je maar wil in de studio. We kunnen in de toekomst nog sneller nieuwe vertelvormen introduceren dankzij flexibele decorelementen en de daarbij passende invulling van de ledwand.”

Christophe Janssens, Creative Director VRT NWS
Dossier: Technologie

Meer over Technologie

De toekomst is 33 meter lang en 4 meter hoog: multifunctionele VRT-studio succesvol in gebruik genomen

AI op VRT: de copiloot van de mediamaker

VRT gaat toekomst tegemoet met gloednieuwe multifunctionele studio

Toegankelijk door technologie: VRT maakt media voor iedereen

“Dagelijks baanbrekende technologieën inzetten voor VRT-programma's, dat maakt mijn werk uniek”

“Meewerken aan de technologie voor het nieuwe VRT-huis, dat is een once in a lifetime kans.”

Jan Cuypers: "De revolutie is er pas gekomen met het internet"

De technici muziekopname: je ziet ze niet, maar hoort ze wel