vrijdag 06 oktober 2023
06 oktober 2023

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

6 oktober 2023 - Het WK Turnen draait op volle toeren en dat is bijzonder voor ons land. Zo vindt het gebeuren niet alleen plaats in Antwerpen. De wedstrijden zijn ook wereldwijd te bekijken dankzij de knowhow van de publieke omroep. “We bewijzen hier wederom dat VRT op vlak van sportuitzendingen top is”

Jokko

Met een wereldkampioenschap dat in eigen land wordt georganiseerd, lijkt het logisch dat onze publieke omroep hier het voortouw mag nemen in de captatie. Toch is het vooral dankzij haar grote knowhow dat VRT deze opdracht mag uitvoeren. En zelfs regelmatig als host broadcaster van andere grote sportevenementen in de hele wereld wordt ingeschakeld.

Voor Sporza begint de captatie van zo’n kampioenschap niet op de eerste wedstrijddag. Zo zijn twee producers, Leen Sannen en Esther Sevens, enkele maanden geleden al begonnen met het eerste voorbereidende werk. “Alles begint met een locatiebezoek, samen met de regisseur en chef technici”, zegt Esther. “Op die manier kunnen we inschatten wat er technisch allemaal mogelijk is. Verder moeten we ook onze plannen aftoetsen met de lokale en de internationale federatie voor gymnastiek. Als host broadcaster moeten we immers aan een heleboel criteria voldoen, en moeten we erover waken dat alles op de juiste manier wordt georganiseerd zodat ook de captatie volgens de verwachtingen kan gebeuren.”

Het geluid van de turntoestellen

Eens de mallemolen in gang wordt gezet, moeten de producers intern bij VRT en extern bij EMG en Eurogrip de juiste crew op het juiste moment inboeken, van camera- en geluidsmensen tot commentatoren van Sporza. Maar ze moeten er ook voor zorgen dat de internationale omroepen die het WK willen uitzenden op een efficiënte manier de captaties kunnen overnemen. “Elk WK-beeld dat je waar dan ook in de wereld op televisie ziet, hebben wij in beeld gebracht. ”

Dankzij een goede voorbereiding, kunnen de producers deze week het gebeuren vanuit een probleemoplossende houding bekijken. Want nu is het vooral aan de technische ploegen om op te leveren wat er nodig is. VRT CRW Klank is een team van zeven mensen, verantwoordelijk voor alles wat je tijdens de verslaggeving hoort van geluid.

“Dat gaat van tv-commentatoren over de ambiance in het Sportpaleis tot het geluid van de turntoestellen”, zegt Philippe Debie. “In totaal zijn er acht disciplines, en per discipline hebben wij een achttal micro’s geïnstalleerd. Bij de ongelijke leggers hebben we bijvoorbeeld microotjes op de baren geplakt. Op die manier hoor je niet alleen de baren, maar ook de handen die worden gezet. Al die geluiden mixen wij bij, zodat de balans goed zit tussen de klank van de toestellen, de atleten, de sfeer in de zaal. Op die manier beleef jij thuis het WK alsof je gewoon naast de atleten staat.”

Jokko

Naast de acht maal acht micro’s bij de toestellen, plaatst de klankploeg ook microfoons tussen het publiek, hebben de twintig camera’s ook hun eigen microfoons en zijn er natuurlijk ook die van de Sporza-commentaarstemmen. In totaal goed voor meer dan 100 microfoons, verdeeld over het hele Sportpaleis. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor de commentaar van de Italiaanse omroep RAI, het Kroatische HRT en de Fédération Internationale de Gymnastique. “En als de Amerikanen van NBC hulp nodig hebben met hun hoofdtelefoons, doen we dat natuurlijk ook.”

VRT CRW Klank staat ook garant voor alle communicatie via intercom. “Dat is een grote brok die wij voor alle sportevents voor onze rekening nemen”, zegt Philippe. “Tijdens het wereldkampioenschap gymnastiek zijn er drie regisseurs die communiceren met cameramensen, organisatie, jury en grafiek.”

Jokko
Jokko

Van gravel tot gymnastiek

Leonid Adamopoulos is de regisseur die deze productie heeft aangestuurd. “Als regisseur mag ik al jaren het Gymgala voor Sporza in beeld brengen. Gymnastiek is een sport die vele facetten kent, die je goed moet kennen om het goed te kunnen capteren. Bovendien is het geen dagelijkse kost, in tegenstelling tot wielrennen of voetbal dat ons op het lijf is geschreven. Dit WK is natuurlijk een grote stap vooruit, die ik met mijn ervaring en het nodige studiewerk met hart en ziel wou trekken. Sporza heeft me de tijd gegeven om dat goed voor te bereiden. Vanaf dan is het een kwestie van teamwerk.”

In totaal zijn er zes productiedagen, en elke dag loopt anders. Leonid: “Het voelt alsof we er iedere keer met een andere manier van denken aan beginnen om er een mooi verhaal van te maken. Als host broadcaster moeten we ervoor zorgen dat de hele wereld hier z’n eigen verhaal kan uithalen. Dat iedereen z’n eigen team goed in beeld kan brengen.”

Jokko

Volgens Esther maakt VRT daar het verschil, in die volledigheid. “Wij gaan er prat op om zo veel mogelijk verschillende standpunten in beeld te brengen, en zoveel mogelijk gymnasten aan bod te laten komen, zodat we voor elk aspect van de uitzending de juiste zaken kunnen laten zien. Wanneer we het voor andere wedstrijden met beelden van andere omroepen moeten doen, merk ik dat eenzelfde aanbod niet altijd wordt voorzien.”

En ook Philippe denkt dat VRT hier opnieuw bewijst dat het top is op vlak van sportuitzendingen. “Dit jaar hebben we nog de productie gedragen van het WK Wielrennen in Glasgow. Het is die kennis en ervaring die maakt dat ze ons ook vragen voor andere sporten, van gravel tot gymnastiek.” Iets wat Sporza-commentator Steffy Merlevede alleen maar kan beamen. 

“Als ex-turnster vind ik het extra speciaal dat zo’n groot evenement als het WK in ons eigen land plaatsvindt. Ik vind het belangrijk dat we de sport op zo’n moment extra in de kijker zetten bij het grote publiek. Tijdens de Olympische spelen is gymnastiek ook een hot topic, en een publiekstrekker dus laten we die lijn nu doortrekken tijdens het WK. Ik denk dat de Belgische turners dit ook als een mooie kans zien om zichzelf in de kijker te werken.”

Jokko
Jokko
Jokko
Jokko
Jokko
Jokko
Jokko
Jokko

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht