dinsdag 10 oktober 2023
10 oktober 2023

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

10 oktober 2023 - Fan van Exit, The Investigation of The Bridge? In de toekomst zal de Vlaamse kijker nog meer kunnen genieten van sterke fictie uit andere Europese landen. Maar ook omgekeerd: Vlaamse fictie krijgt een breder internationaal publiek.

In een unieke samenwerking zal VRT de komende jaren fictiereeksen uitwisselen met zeven publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland. Zo breidt VRT zijn aanbod uit met sterke fictie en krijgen Europese publieke omroepen meer impact in de internationale mediasector.   

Sterke fictie van en voor publieke omroepen

VRT (België), NRK (Noorwegen), SVT (Zweden), YLE (Finland), DR (Denemarken), RÚV (IJsland), NPO (Nederland) en ZDF (Duitsland). Dat zijn de acht personages die de komende drie jaar de hoofdrol spelen in een nieuw fictieverhaal. De plot? Samenwerking is essentieel voor publieke omroepen om op duurzame manier fictie te maken vanuit een vergelijkbare maatschappelijke missie. Deze samenwerking, getiteld 'New8', zorgt voor extra financieringsmogelijkheden én een internationaal publiek voor Vlaamse fictiereeksen. Dit creëert kansen voor lokale makers en versterkt de fictiesector. Tegelijkertijd krijgt de Vlaming een breed aanbod aan topfictie vanuit verschillende landen.

"Deze internationale samenwerking tussen publieke omroepen is letterlijk grensverleggend. We hebben een gedeelde missie en focussen op verhalen die verrassen én verbinden. Dankzij de samenwerking kunnen we het huidige fictieaanbod uitbreiden en verrijken voor de Vlaamse kijker. En we creëren een vruchtbare bodem voor lokale en kwaliteitsvolle fictie, wat erg onderscheidend kan werken in het huidige medialandschap.” 

Frederik Delaplace, CEO VRT

Het is de eerste keer dat zoveel publieke omroepen samen de krachten bundelen rond fictie. Het genre speelt een belangrijke rol in het aanbod van een publieke omroep. Niet alleen om kijkers te laten ontspannen, maar ook om verhalen te brengen die relevant zijn in de huidige maatschappij. Dat zo'n samenwerking succesvol kan zijn, is al gebleken: de bestaande fictie-alliantie tussen de Scandinavische omroepen, Nordic 12, leverde al verschillende topreeksen op die gesmaakt worden door een internationaal publiek, denk maar aan Exit en The Thin Blue Line.

“We zijn trots dat VRT deze samenwerking tussen acht zeer sterke publieke omroepen mee kon realiseren. Samen met Vlaamse producenten en talenten hebben we jaren gewerkt aan onze reputatie als innovatieve, creatieve en betrouwbare fictiespeler. Vandaag plukken we daar de vruchten van en zetten we fictie van eigen bodem nog sterker op de wereldkaart. Met het genre geven we inzicht in onze maatschappij en trekken we het debat open. Een kernopdracht van VRT.”

Elly Vervloet, expert internationale coproducties fictie

Internationaal co-financieren

Concreet zullen de partners jaarlijks acht fictiereeksen co-financieren, die te zien zullen zijn vanaf 2024. De samenwerking is gebaseerd op vertrouwen: elke omroep kiest zelf welke topreeksen ze inbrengen, vertrekkend vanuit hun gedeelde publieke waarden.

“New8 is een unieke prestatie voor Europese publieke omroepen en hun publiek. New8 wordt, samen met de sterke fictiepartners die eraan verbonden zijn, de grootste fictiesamenwerking in Europa. Het is heel spannend om te zien hoe het tot leven komt en zich ontwikkelt." 

Hans-Jørgen Osnes, hoofd internationale financiering drama bij NRK (Noorwegen) en coördinator van de samenwerking

Later dit jaar maken we de eerste titels bekend.  

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'