donderdag 30 november 2023
30 november 2023

De toekomst is 33 meter lang en 4 meter hoog: multifunctionele VRT-studio succesvol in gebruik genomen

Hoe kunnen we de eigen opnamestudio’s zo
optimaal mogelijk inzetten? Over die vraag heeft VRT zich de afgelopen jaren gebogen. Een belangrijk deel van dat antwoord zit in de nagelnieuwe, multifunctionele studio. Sinds september worden alle VRT NWS-duidingsprogramma’s van hieruit uitgezonden. En tussendoor kunnen ook andere televisiemakers er programma’s produceren.

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Efficiëntie

Een U-vormige ledwand van drieëndertig meter lang en vier meter hoog is het vaste decorelement van de studio. Met één druk op de knop krijgt de ruimte een compleet nieuwe invulling en bijhorende sfeer. Krachtige software als Unreal engine tovert op de wand instant fotorealistische of grafische beelden. Met snel wisselbare decorelementen en belichting, zowel fysiek als in augmented reality, kan er binnen de U-vorm in een mum van tijd een nieuwe setting worden gecreëerd, waardoor er een divers aanbod aan programma’s geproduceerd kan worden.

Inspiratie

Christophe Janssens, als creative director bij VRT NWS nauw betrokken bij de efficiëntieoefening, legt uit: “Dankzij de ledwand verander je in een vingerknip naar het decor en de bijhorende sfeer die je wilt. Het project kijkt ook vooruit naar de nieuwbouw, waar de studio’s efficiënter gebruikt moeten worden, omdat er simpelweg minder studioruimte beschikbaar is.” Een interessant verschil met een green key-studio: presentatoren en gasten zitten niet in een abstracte, volledig groene ruimte, maar in een echt decor dat ze zelf kunnen zien.

Maandag tot vrijdag, 20 uur: Terzake (VRT CANVAS)

Janssens:Terzake krijgt de centrale set van de studio, maar in de shots van het programma kan de kijker ook al de tafel van De afspraak zien klaarstaan, een echte nieuwsstudio dus. Dankzij de ruimte kunnen we ook meer variëren. Naast de interviewtafel komt er ook een kleinere set waar een specialist kan aansluiten, zetten we de ledwand in voor extra grafische duiding en kunnen we zelfs augmented grafiek gebruiken. Dat zijn visuele elementen die we digitaal in de ruimte plaatsen en waar de camera kan rondbewegen, terwijl de beelden op die plek blijven staan. Dat doen we nu al in VRT NWS journaal, maar kan voortaan nog meer doorgedreven.”

© VRT

Maandag tot vrijdag, 20.35 uur: De afspraak (VRT CANVAS)

Janssens: “Waar Terzake vooral violet als decorkleur gebruikt, is dat warmrood bij De afspraak. Die omschakeling van sfeer gebeurt in een vingerknip, dankzij de technologie van de ledwand. Want hoewel de tafel van De afspraak in dezelfde studio staat, wordt dat plots een heel andere intiemere setting, ook op vlak van sfeer en licht. We kunnen het scherm bijvoorbeeld opdelen en anders gaan inzetten. Dus hoewel Terzake en De afspraak in uitzending dicht bij elkaar liggen, krijgt de kijker er toch een ander gevoel bij.”

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Zondag, 11 uur: De zevende dag (VRT 1)

Janssens: “Het vorige decor van De zevende dag bezette tot voor kort de helft van Studio 5, maar werd slechts eenmaal per week gebruikt. Voortaan kunnen ook dat programma integreren in deze nieuwe omgeving. De multifunctionele studio laat weer een heel andere kant zien door op zondag twee uur livetelevisie te maken met een grote zetelset en een podium voor muziek.”

Alle overige tijdstippen en programma’s

Janssens: “Deze multifunctionele studio stelt ons in staat om snel en efficiënt om te schakelen naar een heel andere setting, die op termijn ook overdag gebruikt kan worden voor andere programma’s of opnames. Denk bijvoorbeeld aan spel- of entertainmentprogramma’s of opnames voor een radiozender of podcast. We beschouwen dit niet langer als een nieuwsstudio, maar een VRT-studio. Buiten onze vaste momenten, kan elk bestaand programma of nieuw concept beroep doen op deze ruimte.”

Nieuwe mogelijkheden

Naast het technologische aspect van de gigantische ledwand, creëert de multifunctionele studio ook nieuwe mogelijkheden en kansen voor VRT-medewerkers.

“Het gaat niet alleen over de multifunctionele technologie, maar ook multifunctionele, gecombineerde functies mogelijk maken. In functie van programma’s kunnen er taken gecombineerd worden. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de combinatie van licht en shading, shading en remote camera, regie en beeldmixing,…  Er zijn ook nieuwe opportuniteiten bijgekomen. In het pakket van de multifunctionele studio zitten naast remote en gerobotiseerde camera’s, ook een vaste lichtset en ‘Jimmy Jib’-kraan. Bedoeling is dat het bedienen van deze ‘Jimmy Jib’-kraan maximaal door onze collega’s van de vakgroep beeld gedaan wordt terwijl dit vroeger altijd extern invulden. Zo bouwen we nieuwe expertise op die we op verschillende manieren kunnen inzetten."

Luc Mertens, Hoofd projecten bij VRT CRW
Dossier: Technologie

Meer over Technologie

De toekomst is 33 meter lang en 4 meter hoog: multifunctionele VRT-studio succesvol in gebruik genomen

AI op VRT: de copiloot van de mediamaker

VRT gaat toekomst tegemoet met gloednieuwe multifunctionele studio

Toegankelijk door technologie: VRT maakt media voor iedereen

“Dagelijks baanbrekende technologieën inzetten voor VRT-programma's, dat maakt mijn werk uniek”

“Meewerken aan de technologie voor het nieuwe VRT-huis, dat is een once in a lifetime kans.”

Jan Cuypers: "De revolutie is er pas gekomen met het internet"

De technici muziekopname: je ziet ze niet, maar hoort ze wel