woensdag 06 december 2023
06 december 2023

70 jaar tv in Vlaanderen: een reis door decennia van informatie, entertainment en verbondenheid

In 1953 startte een revolutionair tijdperk dat
het gezicht van Vlaanderen voorgoed zou veranderen: de televisie deed haar intrede. Vandaag, 70 jaar later, vieren we deze mijlpaal van innovatie, informatie en entertainment. Ook al beleven we media intussen op veel meer kanalen, de impact van tv reikt verder dan de huiskamer en heeft onze wereld vandaag mee vormgegeven. Dat wordt in december gevierd met enkele TV70-events, waaronder een unieke expo in Flagey.

Van zwart-wit naar levendig kleurenspektakel, de evolutie van televisie in Vlaanderen is niet alleen een technologische vooruitgang. Ze weerspiegelt ook de culturele metamorfose die ons land in al die jaren doormaakte. Van de allereerste uitzendingen tot de huidige digitale revolutie, elke beeldpixel draagt een stukje van onze geschiedenis.

Snel groeiende populariteit

De eerste uitzendingen focusten vooral op nieuwsberichten uit Vlaanderen en de rest van de wereld, documentaires en tv-spelen. In de beginjaren van televisie in Vlaanderen gebruikte men een eenvoudige studio-opstelling en waren de uitzendtijden beperkt. Op sommige dagen was er zelfs geen uitzending. Maar het medium groeide snel in populariteit. Binnen enkele jaren breidde het aanbod verder uit, van drama over komedie tot informatieve programma’s.

“In zijn nederige concurrentie heeft de jonge T.V. slechts aan te bieden: het leven en de adem van ons eigen volk, onze tradities en onze folklore, onze kunsten en onze feesten, ons verleden, ons heden en, ja, ook wel onze toekomst.”

Jaarverslag VRT 1954

Ontdek welke programma’s de allereerste avond te zien waren.

70 jaar tv is ook… 70 jaar bloopers. VRT NWS maakte een compilatie.

Blik op het verleden

Televisie is al decennia de thuisbasis van helden, tijdloze klassiekers en iconische momenten die in ons geheugen gegrift staan. Van de eerste stappen op de maan tot heel wat legendarische shows en series die vele generaties bekoorden. Denk maar aan Schipper naast Mathilde, Kapitein Zeppos, de beelden van de eerste stappen op de maan, het huwelijk van Boudewijn en Fabiola, overwinningen van sporthelden als Eddy Merckx en nog vele Olympische kampioenen die we van thuis uit konden toejuichen. Televisie bracht het leven in Vlaanderen in de huiskamer alsof je er zelf bij was. Ook minder leuke gebeurtenissen als de Golfoorlog en de aanslagen op de WTC-torens in New York konden we bijna live meebeleven.

Herbekijk enkele memorabele momenten uit het archief van 70 jaar tv op VRT.be

Herbekijk de speciale uitzending 70 jaar tv van VRT 1 op VRT MAX.

Tv overstijgt het medium

Je kan niet naast de maatschappelijke invloed van televisie kijken. Denk maar aan de blijvende stempel op de manier waarop we handelen, denken en samenleven. Televisie biedt een venster op de wereld en verbindt mensen wereldwijd via actuele gebeurtenissen, hedendaagse cultuur en meeslepende fictieverhalen. De televisiepioniers van de jaren 50 effenden het pad voor programmamakers van nu en de technische evolutie stond nooit stil. Televisie leidde tot innovaties zoals streamingdiensten. Op hun beurt veranderen die de manier waarop we media consumeren.

We zagen tientallen en tientallen nieuwsgierigen met hun neuzen tegen de uitstalramen van T.V.-verkopers geplakt en ogen die glinsterden : « de match mijnheer »... En de bakker-patissier, die vroeger alleen zijn oven en zijn radio had en verre reizen deed in boeken en tijdschriften — en nu langs zijn glazen scherm zijn grootste reisdromen ziet in vervulling gaan....” (jaarverslag VRT, 1954)

Van grensverleggende technologieën tot nieuwe genres en formats, de voorbije 70 jaar vormen slechts het begin. Televisie als medium gaat een boeiende toekomst tegemoet, met de nodige uitdagingen.

Blik mee terug op 70 jaar tv

Van 21 december tot en met 4 januari kan je terecht in Flagey voor de TV70-expo. Beleef de evolutie en impact van televisie in de bakermat van de moderne media in België. Zo kan je zelf het virtuele gezicht van BV’s als Jacotte Brokken aannemen en krijg je een exclusieve kijk achter de (beeld)schermen. TV70 is een verjaardag voor iedereen die ooit voor het scherm heeft gezeten - lachend, huilend of genietend van het wonder dat televisie heet. Reserveer hier je ticket.

Meer over Cultuur

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!