woensdag 13 december 2023
13 december 2023

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Woensdag 13 december 2023 - Een achter de schermen verhaal met een vuil kantje aan. En dat vuile kantje mag je redelijk letterlijk nemen. Het veldritseizoen is nu volop in de hoogste versnelling aan het geraken, en dat betekent modder, modder en nog eens modder. Niet alleen modder op de gezichten van de renners, maar ook op het captatiemateriaal waarmee VRT week na week deze fantastische, volkse sport in beeld brengt. En waar je misschien nog nooit bij hebt stilgestaan … dat vuile materiaal moeten we ook weer proper krijgen.  

Jaarlijks zorgt VRT, vaak in samenwerking met EMG voor de captatie van een hele reeks veldritten. Dit jaar capteert VRT 25 veldritten waarvan het er 24 ook live uitzendt. Daarbij komt heel wat kijken. Van regisseurs, cameramensen en commentatoren die ter plekke de cross verslaan, tot het materiaal, de kabels, statieven, monitoren en camera’s die ter plekke opgesteld moeten worden. Wist je dat er op een gemiddelde veldrit zo’n 13 kilometer tv-kabel wordt gelegd? Dat wil zeggen dat op de dag van een installatie hier tien mensen dedicated mee bezig zijn. Indrukwekkend toch! Daarbij komt natuurlijk dat onze Belgische weergoden het niet altijd goed weten. En wanneer de cross daar is, is de modder er ook.

Gelukkig geeft het logistieke team van VRT CRW in Blok Z elke dag het beste van zichzelf om ervoor te zorgen dat al het VRT-materiaal dat naar de cross gaat, in tiptop conditie blijft en nadien weer ingezet kan worden voor andere producties. Blok Z is het technisch magazijn op VRT waar alle materiaal voor captaties wordt opgeslagen, onderhouden en klaargemaakt voor vertrek. Zo dus ook voor de veldritten. “We zijn eigenlijk met een heel klein intern team van acht mensen, maar we zetten ons elke dag voor de volle honderd procent in om er voor te zorgen dat al het captatiemateriaal in topconditie blijft. Voor het veldrijden voorzien we voornamelijk audiomateriaal, monitoren, minicams en alle randapparatuur. De camera’s, lenzen en camerakabels worden gehuurd bij EMG.”, aldus Nathalie Willems, Team Lead bij Blok Z. 

“Iemand zei me ooit dat Blok Z de longen zijn van het hele captatiegebeuren. Zonder longen kan je niet ademen en zonder ademen kan je niet leven. Ik denk dat onze dienst cruciaal is voor het goede verloop van zoveel verschillende projecten en dat wordt soms onderschat.”

Nathalie Willems, Team Lead Blok Z

Yassin Bendella is één van de installatieverantwoordelijken bij Blok Z. “Mijn job is eigenlijk om de captatie tot een goed einde te brengen van begin tot eind. Dat begint in Blok Z bij het selecteren en inladen van de juiste materialen. Daarna rijd ik met de camion tot op de locatie en zorg ik dat daar alle aanwezige crew het juiste materiaal krijgt. Verder help ik zelf ook mee met de installatie. Van camera’s opzetten tot kabels trekken. Bovendien ben ik ook aanwezig tijdens de livecaptatie om problemen die zich voordoen op te lossen. Een kabel die plots niet meer werkt of een camera die het last minute begeeft. Het gebeurt allemaal en dan is het belangrijk om oplossingsgericht te denken. Een goede fysieke gezondheid komt zeker ook van pas.”

Veldritten in de koude, modder en bij regen maken het daarbij voor Yassin en de hele captatieploeg niet minder makkelijk. “We checken op voorhand goed het weerbericht om te kijken of het een modderige cross gaat worden, en hier passen we ons ook naar aan. Het materiaal komt na zo’n cross dan ook vaak heel vuil terug toe in Blok Z. Dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat alle materiaal opnieuw proper wordt gemaakt, en getest wordt om te zien of alles nog werkt. Daarna kunnen we datzelfde materiaal weer klaarmaken voor een volgende klus. Het is een job waar veel mensen misschien niet bij stilstaan, maar het is wel essentieel, want we moeten ons materiaal goed onderhouden zodat het lang meegaat.” Het team in Blok Z deinst er alleszins niet van terug om de handen vuil te maken en alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat alle sportliefhebbers de cross elk weekend op en top kunnen beleven vanuit hun zetel.

Met dank aan het team van Blok Z:

- Materiaalbeheerder: Jonas Fransen & Sjarel Hellemans

- Magazijnier: Hans Borgenon

- Labo Logistiek: Wolfgang Maris

- Installatieverantwoordelijke: Ab Dimbeko, Gert De Ryck & Yassin Bendella  

- Planning Transport: Jozefien-Charlotte De Cock 

- Teamlead: Nathalie Willems

- Externe medewerkers: Follow Sound

Meer over Sport en ontspanning

Ook de komende jaren brengt VRT de Vlaamse wielerklassiekers in beeld

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”