dinsdag 30 januari 2024
30 januari 2024

Francisco Schuster gaat op zoek naar zijn roots in vierdelige docureeks Francisco Desir

Dinsdag 30 januari 2024 - 22 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. “Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?”

© VRT

In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde… Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal, gesteund door zijn familie en vrienden Aaron, Sali, Pommelien, Camille en Gloria. Het resultaat daarvan zie je in de vierdelige reeks Francisco Desir.

"2023 was voor mij een heel bijzonder en emotioneel jaar, de zoektocht naar mijn roots heeft me diep geraakt. Het is me het voorbije jaar duidelijk geworden dat ik warm omringd ben door mijn familie en beste vrienden, ze zijn me altijd blijven steunen tijdens dit hele avontuur. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik voel dat ik nu nog dichter sta bij de mensen van wie ik hou. Ik ben echt blij dat ik met dit programma mijn ervaring kan delen en hoop dat het thema op deze manier in vele huiskamers bespreekbaar kan worden. Deze reeks draag ik op aan iedereen met een diepe wens, aan iedereen die zoekende is en liefde of hoop kan gebruiken. Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij."

Francisco Schuster
© VRT

Francisco Desir Schuster

Francisco kreeg de naam ‘Francisco Desir’ in het kinderopvangcentrum in Haïti. Dit zijn twee voornamen. Zijn familienaam Schuster kreeg hij later via zijn adoptieouders in België. Desir betekent: verlangen, (diepe) wens.

Francisco Schuster werd bekend in 2019 met de rol van Yemi in #LikeMe, de hitserie op Ketnet. Hij stond al op verschillende musicalpodia, werkt als stemacteur voor animatiefilms en is een bijzonder getalenteerd zanger en danser. In 2023 kwam zijn eerste solo single, “Alleen”, uit en in het voorjaar van 2024 is hij te zien in de nieuwe fictiereeks Groeien & bloeien op VRT 1.

© VRT

Jonge ploeg tv-makers

Deze reeks werd gedraaid door een jonge ploeg tv-makers. Toen Francisco (21) het idee had om zijn zoektocht in beeld te brengen nam hij contact op met regisseur Tim Tielemans (25). Samen maakten ze een trailer waarmee ze productiehuis Borgerhoff & Lamberigts en VRT meteen mee aan boord kregen. De prachtige beelden van de reeks werden gedraaid door Dirk Van Iseghem (25) en ook klankman Calixte De Coster (29) en redactrice Amber Naeye (24) waren een frisse meerwaarde achter de schermen.

Francisco Desir: vanaf 12 februari van maandag tot en met donderdag op VRT 1 en al vanaf 12 februari volledig te bekijken op VRT MAX.