vrijdag 01 maart 2024
01 maart 2024

VRT-toren kleurt blauw tijdens Internationale Darmkankermaand

Vrijdag 1 maart 2024 - Maart is Internationale Darmkankermaand. Vzw Stop Darmkanker roept op tot actie en sluit aan bij de wereldwijde bewustmakingscampagnes, om extra aandacht over darmkanker en preventie te bevorderen. Ook de VRT-toren kleurt blauw als steun voor de actie.

Tweede meest frequente oorzaak van overlijden door kanker

Na longkanker is darmkanker de tweede meest frequente oorzaak van sterfte door kanker. Het is van cruciaal belang dat iedereen zich bewust is van de risicofactoren, de symptomen herkent en het belang beseft van deelname aan het bevolkingsonderzoek. Op die manier hoopt de vzw Stop Darmkanker levens te redden, leed te vermijden en kosten te besparen.

Het is niet voor niets dat de WHO al jarenlang zegt dat darmkanker de ideale ziekte is om vroegtijdig op te sporen. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is er méér dan 90% kans op genezing. Het belang van een gezonde levensstijl onderstrepen is een eerste stap, een tweede en nog belangrijker stap is deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Onze boodschap is duidelijk : “Doe De Test!”

Maagdarmspecialist Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker

VRT-toren kleurt blauw in maart

De hele maand maart kleurt de VRT-toren blauw, om de actie te steunen en het grote belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker extra te beklemtonen.

Darmkanker in cijfers

  • 1 op 20 mensen wordt ooit geconfronteerd met de ziekte, zowel mannen als vrouwen.
  • Iedere dag zijn er 25 nieuwe gevallen van darmkanker in België.
  • Iedere dag zijn er 8 sterfgevallen door darmkanker in België.
  • Deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (50-74 jaar): Vlaanderen: 48,3%, Waals gewest: amper 20% en Brussel: nog geen 15%.
  • Als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt is er méér dan 90% kans op genezing. Als er pas laattijdig wordt ingegrepen is er minder dan 20% kans op genezing.