donderdag 14 maart 2024
14 maart 2024

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

Donderdag 14 maart 2024 - Het technologiefestival Flanders Technology & Innovation buigt zich over de toekomt van media, gewapend met de nieuwste snufjes en innovatieve ideeën vanuit verschillende hoeken. Zelfs Barack Obama tekent aanwezig. 

Van futuristische gadgets tot grensverleggende onderzoeksdomeinen, het festival biedt een overvloed aan ervaringen en inzichten voor zowel de nieuwsgierige bezoeker als de doorwinterde tech-expert. Ook VRT blikt vooruit naar de toekomst van media, in samenwerking met experts, start-ups en technologen. Je ontdekt hier een overzicht van FTI.

17 maart: panelgesprek over de (virtuele) toekomst van media (FTI Hasselt)

In het panel ‘Future of (Live) Entertainment’ op FTI nemen Michèle Cuvelier en verschillende experts uit het vak je mee op een reis doorheen de tijd in de wonderbaarlijke wereld van digitale events. Dieter Boen vertelt als innovatiemanager van VRT over de uitdagingen van mediaspelers, en hoe zij steeds meer inzetten op de virtuele wereld.  Philippe Ben Mohamed (Tomorrowland) focust op hoe digitale technologie steeds meer de toon zal zetten voor de toekomst van onze entertainment ervaringen. Tot slot zetelt ook Karolien Poels (Universiteit Antwerpen) in dit panel. Zij verkent de opportuniteiten en valkuilen van virtuele werelden, connecties met avatars, en de strijd tegen fake news.

19 maart: netwerkevent ‘Shot by AI’, door VRT en VUB (VRT)

Bam! En toen was er AI-gegenereerde video met Sora van OpenAI. Wie had gedacht dat die kwaliteit vandaag al zo straf zou zijn? De eerste reactie uit de media-industrie: diefstal! Is dat terecht? Is video in handen van AI een vloek of net een zegen? Hoe zetten we deze ontwikkeling in om sterke Vlaamse content te blijven maken? En welke rol speelt onze Vlaamse toptechnologie hierin? VRT en VUB gaan in gesprek met verschillende experts, onderzoekers en mediaprofessionelen rond de toekomst van AI in media.

Scoor nu hier de laatste exclusieve tickets voor het event Shot by AI.

19 maart:  pitchsessie van media start-ups, gecureerd door VRT Sandbox (FTI Leuven by and&)

Op de bus, in de auto of gewoon thuis: we bekijken onze favoriete series op elk apparaat met hoge kwaliteit en snelheid. De bekroonde videotechnologie die dit wereldwijd mogelijk maakt werd ontwikkeld door het Leuvense THEO Technologies. Via de interne accelerator VRT Sandbox kon  THEO Technologies hun technologie uittesten in een echte productieomgeving, groeikapitaal verkrijgen en in contact komen met andere Europese mediaorganisaties. Tien jaar later vertelt Co-founder Pieter-Jan Speelmans op FTI het groeiverhaal van THEO Technologies en stelt de accelerator VRT Sandbox vier nieuwe Vlaamse mediaorganisaties voor die klaarstaan om in hun voetsporen te treden.

19 maart: De stem van jongeren (FTI Leuven)

Stel je een wereld voor waarin jongeren zich niet betrokken voelen bij de politiek, twijfelen over hun burgerschap & zich niet gehoord of vertegenwoordigd voelen. Dorianne Aussems zetelt als MNM radio-dj van Generation M in een FTI-panel dat zich buigt rond de uitdaging om een stem geven aan de jongere generatie.  

20 maart: Learning Bytes Festival (Digiwijs@FTI Kortrijk)

Samen met Mediawijs, imec en Brightlab is VRT partner van Digiwijs, een terugkerend evenement voor leerkrachten rond digitale tools en kant-en-klaar lesmateriaal voor het onderwijs. Digiwijs biedt workshops en interactieve sessies aan rond STEM en mediawijsheid om leerkrachten te stimuleren in hun (digitaal) educatief traject. Op het Learning Bites Festival van FTI Kortrijk verzorgt Digiwijs acht verschillende sessies rond artificiële intelligentie, speciaal voor leerkrachten. 

21 en 22 maart: pitchsessie media start-ups op SuperNova, gecureerd door VRT Sandbox (FTI SuperNova, Antwerpen)

Supernova is het ruimtefenomeen waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. Dat belooft vonken te geven in Antwerpen tijdens FTI waar de beste rijzende sterren uit de start-upwereld en investeerderscommunity ter waarde van 28.240 miljoen euro samenkomen. VRT Sandbox vaardigt drie media start-ups af die uitstekende resultaten haalden in het Europese STADIEM-programma,. De Belgische start-up Limecraft met hun cloud- en videoproductieplatform, de Duitse BotTalk gespecialiseerd in synthetische stemmen en het Nederlandse Scriptix voor transcripties van kleine talen en dialecten pitchen allemaal op donderdag 21 maart om investeerders te overtuigen dat innovatie in media ‘big business’ is.

Volg FTI ook op Radio 1

In het Radio 1-programma #weetikveel gaat presentator Kobe Ilsen op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen. Van hersenonderzoek tot Aziatische techtijgers. Van chips tot authentieke intelligentie. In de week van het FTI-festival duikt Kobe in de boeiende wereld van technologie en innovatie.

Meer over Innovatie

Het ABC van VRT met de V van ... Virtuele producties: van interactieve fictiegame tot sportverslaggeving door avatars 

Het ABC van VRT met de S van ... Start-ups: VRT Sandbox helpt jonge makers en start-ups bij hun eerste stappen in mediasector 

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox