vrijdag 15 maart 2024
15 maart 2024

De nachtshift: Storms Staat Op terwijl jij … waarschijnlijk nog ligt te slapen

Vrijdag 15 maart 2024 - Je hebt vroeg opstaan en héél vroeg opstaan. Dat tweede geldt elke weekdag voor MNM-presentator Bob Storms. Hij presenteert namelijk de pre-ochtendshow Storms Staat Op, van 4u tot 6u ‘s morgens. Daarvoor staat hij zelf - hou je vast - op om 2u. “Het blijft wel pittiger en pittiger worden om zo vroeg op te staan, maar ik vind het tegelijk megaplezant.” 

© VRT

In deze reeks De nachtshift nemen we je mee in de wereld van het avond- en nachtwerk op VRT. Want een mediahuis slaapt nooit, en we willen graag wat licht werpen op onze VRT-collega’s die meestal in het donker werken. 

Ochtendradio, lekker opstaan met je favoriete dj’s rond een uur of 8, 7, 6, … 5? 4? Wie presenteert er in hemelsnaam een radioshow die begint in het midden van de nacht? Bob Storms! Je hoort hem elke weekdag op MNM van 4u tot 6u ‘s morgens in zijn show Storms Staat Op. Nog voor de ochtendshow heeft Bob er al 2 uur radiomaken op zitten. Dat doet hij helemaal in zijn eentje. “Het blijft altijd wel een beetje akelig. Je komt aan in het midden van de nacht in een bijna compleet uitgestorven VRT-gebouw. Wanneer je dan in het donker aankomt op de MNM-vloer en het eerste wat je ziet een kartonnen cut-out van Niels Destadsbader is, is het altijd wel even schrikken.” (Lacht)

© VRT
© VRT

De fameuze groene knop

Bob bereidt zijn programma de dag voordien zo goed mogelijk voor, met de ondersteuning van zijn producer. Toch moeten er zoals bij elke radioshow hier en daar lastminute nog wat aanpassingen gebeuren. Dat betekent meestal een kleine race tegen de tijd. “Ik kom hier aan rond half 4. Dan heb ik nog wel even tijd om alles klaar te zetten, maar soms wordt het nipt. Zeker als je weet dat ik de studio eigenlijk ook nog aan moet zetten. Daarvoor hebben we een fameuze groene knop die alle systemen opstart.” Niet alles verloopt altijd van een leien dakje. Zo weigerde de studio in het verleden al wel eens om mee te werken en dan staat Bob er helemaal alleen voor. “Zo vroeg op de ochtend is er niet altijd meteen technische ondersteuning. Ik heb eens voorgehad dat de studio niet wou opstarten. Dan kan ik alleen maar toekijken hoe de computer om 4u op het noodsysteem overschakelt. Gelukkig heb ik snel daarna iemand kunnen contacteren bij onze hoofdcontrolekamer radio. Zij hielpen me snel weer op gang en zo heb ik alsnog de show kunnen beginnen met wat vertraging.”

© VRT

Vaste klanten

Een presentator hebben we dus al. Nu nog luisteraars. “Het is fascinerend om te zien hoeveel luisteraars er op zo’n uur toch al wakker zijn. Je hebt enerzijds mensen die net zoals ik ook aan het nachtwerken zijn, en anderzijds mensen die vroege shiften draaien en al moeten opstaan om pakweg 5u. Van vrachtwagenchauffeurs over bakkers, tot havenarbeiders en nachtverplegers. Het is een mooie combinatie van luisteraars met verschillende achtergronden. Ik heb zelfs een aantal ‘vaste klanten’ die elke ochtend terugkeren en van zich laten horen in de MNM-app. Dat schept wel een band. Ze laten reacties achter, sturen verzoekjes door en soms krijg ik ze zelfs op dat uur te pakken voor een kort telefonisch interview.”

In bed tegen het journaal

Zo vroeg werken heeft natuurlijk een enorme impact op het bioritme van Bob. Hij kruipt elke weekdag al rond 19u in bed. “Dat blijft wel pittig. Het vraagt veel discipline, maar het went wel. Ik vind het beter om vroeg te gaan slapen en de dag nadien nog een stuk van de dag mee te pikken. Je mag niet onderschatten hoe hard je als mens zonlicht nodig hebt, dus daar probeer ik wel op te letten.” Ook zijn sociaal leven werd sinds hij presentator is bij MNM flink door elkaar geschud. “In het begin probeerde ik om na mijn radioshift gewoon niets meer in te plannen zodat ik rust kon nemen. Maar dat is gewoon niet helemaal haalbaar. Ik werk als freelancer dus ik ben naast het radiowerk nog bezig met andere projecten, en voor banale zaken zoals een doktersbezoek of gewoon afspreken met vrienden moet ik me ook aanpassen.”

© VRT

Bob kwam in 2018 bijna per toeval bij VRT terecht dankzij een zomerstage. “Ik kwam uit een aso-richting zonder echte mediavoorkennis, maar ik zag een interessante vacature passeren. Er stond iets in over grafisch vormgeven en vond dat wel op mijn lijf geschreven. Zodoende heb ik me ingeschreven en van het een kwam het ander. Tijdens die zomerstage mocht ik van alles uitproberen. Bijvoorbeeld radiomaken met Brahim tijdens Urbanice. Daar heb ik ontdekt dat ik hierin verder wou gaan.” Na zijn zomerstage bleef Bob in contact met VRT en maakte hij in zijn vrije tijd radio bij een lokale zender. 3 jaar later, in 2021 besloot Bob deel te nemen aan de MNM-talentendagen. “Ik was heel zenuwachtig dus ik ging ervan uit dat ik het verknald had. Een jaar later werd ik toch toegelaten tot het traject, waarmee ik superblij was. Van daaruit is alles in een stroomversnelling geraakt.” En de rest is natuurlijk geschiedenis. Wat Bob van ‘de nacht’ vindt? “Ik vind de nacht wel iets hebben. Het geeft je een gevoel van alleen zijn, maar niet op een slechte manier. Iedereen en alles slaapt en jij bent degene die wakker is. Om dat dan te delen met de luisteraars die van overal komen, is wel speciaal.” 

© VRT
Dossier: Cultuur

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel