dinsdag 26 maart 2024
26 maart 2024

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

26 maart 2024 - De voorbije dagen is er veel beroering ontstaan over het uitstellen van de documentaire over de zaak- De Pauw. Wij hebben met de beste intenties gepoogd om in de zaak- De Pauw de omstandigheden te creëren waardoor een toenadering mogelijk werd tussen dader en slachtoffers. Het tijdelijk uitstellen van de lineaire uitzending van de reeks ‘Het proces dat niemand wou’ leek ons daarbij een te verdedigen beslissing. 

© Geert Van Hoeymissen

Voor het eerst zijn er ook effectief stappen gezet die kunnen leiden tot het belangrijkste dat in deze zaak ontbreekt: een welgemeende ‘sorry’ en authentiek schuldbesef. Dat is niet gering, want de kleinste kans om in deze zaak tot een toenadering te komen, verdient het te worden gegrepen. 

We hebben hierin getracht uit te gaan van het belang van de vrouwen in deze zaak, zoals we dat de afgelopen jaren altijd hebben gedaan. Dat was alvast onze bedoeling. Het is helaas niet hoe het uitstel van de lineaire uitzending van de reeks bij velen is overgekomen. De indruk is gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken en dat VRT die voorwaarden ondersteunde. Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Dat was een grote inschattingsfout. We wensen ons hiervoor uitdrukkelijk te excuseren. Die deuk in het wederzijds vertrouwen hadden we kunnen vermijden. We hadden onze beslissing veel beter moeten duiden en we hadden de slachtoffers in deze zaak sneller en beter moeten betrekken. 

De afgelopen dagen is gebleken dat we met het voor onbepaalde tijd uitstellen van de reeks precies het omgekeerde hebben bereikt van wat we beoogden. Ons initiatief lijkt verdere stappen richting een ‘mea culpa’ nu veeleer in de weg te staan en dreigt de oorspronkelijke intenties in de kiem te smoren. In die omstandigheden heeft verder uitstel van de lineaire uitzending geen zin meer. VRT zal ‘Het proces dat niemand wou’ daarom vanaf morgenavond, woensdag 27 maart, op VRT CANVAS uitzenden.

We hopen dat hiermee het vertrouwen in de intenties van VRT kan worden hersteld en dat tegelijkertijd de opgestarte gesprekken in alle rust kunnen verder gaan. Mocht dat nuttig zijn, zal VRT daarbij alle hulp bieden die nodig is. De publieke omroep zal zich te allen tijde blijven inzetten voor de strijd tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’