vrijdag 26 april 2024
26 april 2024

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

VRT en Toerisme Vlaanderen lanceren nieuw wandelconcept

Vrijdag 26 april 2024 - VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert: VRT PodWalks.

Deze podwalks-app, een concept dat nog niet eerder in België bestond maar enorm succesvol is in Nederland, neemt wandelaars op een reis doorheen de tijd met als gids Arnout Hauben. Anders dan een gewone podcast werkt podwalks met gps-gestuurde audio, een innovatieve technologie die wandelaars naast verhalen over de omgeving ook de exacte route aangeeft.

Verhalen beleven ter plaatse

Vlaanderen heeft een unieke geschiedenis en bezit een schat aan erfgoed. Met een eigen gratis podwalks-app kan VRT die kennis verbinden aan de beleving zelf, in het verlengde van het huidige aanbod. Net als bij het VRT 1-programma Dwars door de Lage Landen vertelt Arnout historische verhalen en ludieke anekdotes op een toegankelijke manier, zonder dat je ook nog eens je GPS in de gaten moet houden.

"VRT PodWalks verbindt naast fysieke knooppunten ook verhalen en mensen. Met een eigen podwalks-app kan VRT de rijke geschiedenis en cultuur van Vlaanderen op een toegankelijke manier tot leven brengen, aangepast aan het ritme van de Vlaming zelf. We kijken ernaar uit om dit wandelconcept samen uit te breiden en ons huidige VRT-aanbod verder te verrijken met nieuwe technologieën en belevingen."

Lieven Vermaele, directeur Partnerships & Operations VRT

Vlaamse erfgoedsites in de kijker

De eerste vijf podwalks situeren zich rond de erfgoedsites van Toerisme Vlaanderen: het kasteeldomein van Poeke in Aalter, het kasteeldomein van Leut in Maasmechelen, De Sint-Godelieve abdij in Brugge, de Graventoren en Getijdenmolen in Rupelmonde, en het Rubenskasteel in Zemst. Bij Toerisme Vlaanderen maakt de podwalks-app deel uit van een groter plan rond de herbestemming en herwaardering van elk van deze plekken.

"Via VRT Podwalks krijgen de bezoekers aan de 5 erfgoedsites van Toerisme Vlaanderen op een heel eenvoudige manier inzicht in de ziel van deze unieke plekken. Je steekt je oortjes in en je bent meteen vertrokken voor een reis doorheen de tijd. Langs prachtige erfgoedsites, doorheen natuurparken en langs verborgen pareltjes. De wandelaars worden als het ware ondergedompeld in zowel de omgeving als in de inspirerende verhalen van de vele prachtige erfgoedsites in Vlaanderen. Met VRT PodWalks hebben we er een gebruiksvriendelijk en laagdrempelig instrument bij om overal in Vlaanderen op verkenning te gaan."

Peter de Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

Bij de eerste podwalks ontdek je de geschiedenis van historische plaatsen, van de kasteelheer Charles de Preud'homme in Aalter tot het leven van Mercator in Rupelmonde. Je maakt een reis door de tijd langs de verborgen parels van Brugge en treedt in de voetsporen van de beroemde kunstenaar Peter Paul Rubens.

Later zal het VRT PodWalks-aanbod nog aangevuld worden met wandelingen in Roeselare, de Grotten van Han en Het Zwin Natuur Park.

De VRT Podwalks app is gratis te downloaden via de App Store en de Google Play Store.

Meer over Cultuur

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy