maandag 13 mei 2024
13 mei 2024

Menopauzia: Tine Embrechts gaat menospotten

Zondag 12 mei 2024 - Tine Embrechts is bijna vijftig jaar en staat voor de menopauze. Een deur die ze nog niet meteen wil openen, maar waar quasi elke vrouw vroeg of laat toch door moet. In Menopauzia, een driedelige reeks die dit najaar op VRT 1 te zien is, bereidt Tine zich voor op die menopauze, doorspekt met veel humor en af en toe wat zelfspot. Dat kondigde ze vanavond aan in Vrede op aarde.

Niet enkel Tine staat voor de menopauze, ook heel wat vrouwen in Vlaanderen zitten (bijna) in de overgang. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar laatste menstruatie heeft, is 51 jaar. De gemiddelde leeftijd van vrouwen is tegenwoordig 84 jaar, wat betekent dat vrouwen ongeveer één derde van hun leven in de menopauze doorbrengen. Maar liefst 77% van de vrouwen ondervindt klachten tijdens de overgang en zelfs één op tien vrouwen neemt ontslag door klachten die rechtstreeks te wijten zijn aan de perimenopauze of menopauze.

Reden te meer om dieper in deze thematiek te duiken met zowel ervaringsdeskundigen als experten. En in de hoop de overgang zo aangenaam mogelijk te maken, doorspekt Tine Menopauzia samen met Els Dottermans en Barbara Safarian met humoristische liedjes - geschreven door haar grote held en goede vriend Hugo Matthysen - en sketches over deze grootse verandering in het vrouwenlijf.

“34 jaar lang heb ik geleefd volgens het ritme van mijn maandelijkse cyclus. Laten we zeggen dat ik alles uit die periode heb gehaald. Ze was - euh - heel vruchtbaar. Maar nu voel ik de overgang dichterbij komen. Ik krijg allerlei signalen dat ik naar een nieuwe fase ga en zie het ook rondom mij gebeuren. Ik voel weerstand, ik ben toch nog jong? Ik word er soms wat opstandig van, omdat ik er nog niet aan toe ben. Maar misschien moet ik er gewoon meer over weten zodat het niet meer zo eng lijkt? Ik wil die menopauze recht in de ogen kijken, ze op mij af laten komen, mij laten verwarmen door de opvliegers die me zullen omarmen. Ik ben met veel plezier uw gids, uw ogen - ja, ook die van jullie mannen, want een gewaarschuwd man is er twee waard en een voorbereide vrouw… is gewoon beter voorbereid.”

De overgangsters

Tine nodigt bij haar thuis aan tafel elf bekende vrouwen uit. Vrouwen die in de overgang zitten of er al voorbij zijn. Allemaal vertellen deze ‘overgangsters’ open over het wee en gelukkig ook het wel van de menopauze. Naast ervaringsdeskundigen komen ook experten aan bod. Ook al krijgt quasi elke vrouw met de overgang te maken, toch is er nog veel onwetendheid of schaamte over. Accurate wetenschappelijke info is dus broodnodig.

Het beloofde land

Tines grote held Hugo Matthysen kroop in de ziel van de menopauzale vrouw en zorgde zo voor vermaak bij al dat leed. Hij schreef acht verrassende nummers over de overgang. Een sprankelend gelegenheidskoor bestaande uit Tine, Barbara Sarafian en Els Dottermans brengen de nummers met veel pathos en de nodige glamour. Daarnaast duiken Tine, Barbara en Els met veel humor verder in het thema in verschillende sketches, zoals 'De menospotters': drie post-menopauzale vrouwen die overgangssymptomen gaan spotten in het wild (meer bepaald de plek waar menopauzale vrouwen samentroepen: het tuincentrum).

Zo trekt Tine samen met de kijker naar Menopauzia, het beloofde land waar bijna elke vrouw ooit terecht komt. Om het met haar gezongen woorden te zeggen: “’t Is daar niet alle dagen feest. Maar ja, waar wel?”

Menopauzia: dit najaar te zien op VRT 1.

Menopauzia is een programma van Woestijnvis voor VRT 1.

Noot aan de redactie: interviews naar aanleiding van Menopauzia zijn momenteel nog niet mogelijk, hier is zeker gelegenheid voor in het najaar.