maandag 27 mei 2024
27 mei 2024

Dit was Open Wervendag op de werf van het nieuwe VRT-huis: “Als je er middenin staat, besef je pas hoe indrukwekkend de site is”

Maandag 27 mei 2024 - Zo’n 2.000 nieuwsgierigen zakten afgelopen weekend af naar de werf van het nieuwe VRT-huis voor Open Wervendag. Ze kregen er een exclusieve blik op de site. Van de plek waar zich binnenkort de imposante inkomhal zal bevinden, tot de toekomstige decorstraat en de tv-studio’s. En of dat in de smaak viel. 

© VRT - Philippe van Gelooven

De bezoekers volgden een uitgestippeld parcours doorheen de ruwbouw met verschillende stops bij de eyecatchers van het nieuwe VRT-gebouw. Onder andere de toekomstige inkomhal, de decorstraat en de televisiestudio’s werden opgenomen in het parcours. Ook belangrijke en innovatieve technische aspecten voor het nieuwe VRT-huis werden in de kijker gezet, waaronder de noodstroomgeneratoren om steeds op antenne te kunnen blijven, en de ENG-parking met de parkeerzone voor Electronic News Gathering-voertuigen. Dankzij verschillende infostands en animaties, konden alle bezoekers meer te weten komen over de werf en het nieuwe VRT-gebouw. 

David Michils, een van de buurtbewoners die een bezoekje bracht aan de werf, vindt het ontwerp alvast heel fraai: “De open horizontale constructie lijkt me zeker een meerwaarde. De grote ramen en open ruimtes zullen zorgen voor veel lichtinval. Ik hoop ook dat er rekening gehouden wordt met het groen rondom de site. Dat vind ik belangrijk voor wanneer ik met mijn kinderen een wandeling wil maken aangezien ik in de buurt woon. De werf ziet er op dit moment alvast erg veelbelovend uit dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Eens alles af is, zal je mij hier met mijn kinderen zeker een wandelingetje zien maken.”

(Buurtbewoner David Michils en zijn familie.)

“Ik had niet gedacht dat de nieuwe site zo dicht bij het oude gebouw ligt”, vertelt bezoeker Chris Rachel Spatz. “Het oude gebouw ken ik nog goed van vroeger. Daar kwam ik regelmatig langs om te figureren in series. Vandaar leek het me nu wel interessant om eens langs te komen en te kijken hoe de toekomst van de publieke omroep eruitziet. Ik vind het alvast een imposante werf. Eigenlijk besef je pas hoe indrukwekkend de site is wanneer je er middenin staat.”

(Bezoeker Chris Rachel Spatz)

“Ik ben zelf nog niet zo lang aan de slag in de bouwsector. Daarom vond ik Open Wervendag de ideale gelegenheid om eens een kijkje te komen nemen naar hoe het er in de praktijk aan toegaat en om vanalles bij te leren. Wanneer je ergens een gebouw ziet staan lijkt dat vanzelfsprekend, maar vandaag heb ik kunnen inschatten hoe complex zo’n grote site zoals die van het nieuwe VRT-huis wel niet is.”

Martin Faure, bezoeker Open Wervendag nieuwe VRT-huis

(Bezoekers Martin Faure en Danna Varela)

Om het nieuwe VRT-huis te realiseren, werkt VRT samen met drie Vlaamse bouwondernemingen: Willemen, Jan De Nul en EEG. Aangevuld met Jaspers-Eyers Architects, Office Kersten Geers David Van Severen en Bureau Bas Smets, en ingenieursbureaus Tractebel Engineering, CES en Ideal Acoustics vormen ze het consortium VRT Morgen. Open Wervendag is een initiatief van Embuild en trekt jaarlijks duizenden nieuwsgierigen naar werven over heel het land. 

Meer weten over het nieuwe VRT-huis? Check dan zeker het volledige nieuwbouwdossier.

Dossier: toegankelijkheid

Meer over toegankelijkheid

Volg het EK voetbal bij VRT ook met audiodescriptie

Dit was Open Wervendag op de werf van het nieuwe VRT-huis: “Als je er middenin staat, besef je pas hoe indrukwekkend de site is”

Lokale media als VRT zijn minder zichtbaar en vindbaar. “Beleidsmakers moeten dringend actie ondernemen”

Het ABC van VRT met de A van ... Audiodescriptie:“Een programma met audiodescriptie kan je zien als een echt luisterspel”

Dag van de Vlaamse Gebarentaal op VRT: “Als je een programma kan verstaan in jouw taal, voel je je gelijkwaardiger”

Digitale Duik dompelt Vlaanderen onder in digitale wereld

Hoe VRT programma’s toegankelijk maakt voor iedereen

VRT met VGT: word lid van onze community op WhatsApp