vrijdag 14 juni 2024
14 juni 2024

Volg het EK voetbal bij VRT ook met audiodescriptie

Vrijdag 14 juni 2024 - Vandaag wordt in Duitsland de aftrap van het EK voetbal gegeven. Alle 51 wedstrijden worden uitgezonden op Sporza. Daarvan zendt VRT alle wedstrijden van de Rode Duivels alsook de openingsmatch, de halve finales en de finale uit met audiodescriptie voor blinde en slechtziende kijkers.  

Foto: Jokko

Blinde en slechtziende voetbalfans in België en Nederland kunnen het EK voetbal volgen met live audiodescriptie. VRT werkt hiervoor samen met NOS en het Vlaamse expertisecentrum Inter. Speciaal voor deze doelgroep worden de openingswedstrijd, de halve finales, de finale en uiteraard ook alle wedstrijden van België en Nederland van commentaar voorzien. Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via het taalkeuzemenu van hun digicorder en ook op VRT MAX is audiodescriptie beschikbaar. De commentatoren bij VRT hiervoor zijn Gunther Hilkens, Michiel Malchair en Dries Van Rompaey. De NOS zet Chris Wobben, Anne Pieter de Jong en Krijn Schuitemaker in.

"Voetbal is emotie. Spanning, teleurstelling en blijdschap, maar voetbal is ook van iedereen, overal. Samen met medecommentatoren Dries en Michiel ben ik blij dat we ons bescheiden steentje kunnen bijdragen om mensen met een visuele handicap via audiodescriptie hiervan mee te laten genieten. Het is intensief werk om alles zo veel mogelijk te beschrijven: wie, hoe en vooral waar de bal is op elk moment, maar vanuit RAFC Antwerp (Dries) en KRC Genk (Michiel en mezelf) brengen we de nodige ervaring mee om er een belevenis van te maken. We zijn de Inter en de VRT enorm dankbaar dat ze hier volop op inzetten."

Audiodescriptie-commentator, Gunther Hilkens

"Ik kijk er erg naar uit, een kampioenschap is altijd een hoogtepunt voor elke voetbalfan. En ik vind het dan ook fantastisch om te kunnen bijdragen aan de beleving van deze fans."

Audiodescriptie-commentator, Dries Van Rompaey

“Audiodescriptie bij voetbalwedstrijden is een prachtig project waarbij je als commentator iets kan betekenen voor anderen. Het geeft me enorm veel voldoening wanneer ik al deze emoties en indrukken kan meegeven aan de supporters die mee luisteren. Door audiodescriptie maken we voetbal toegankelijk voor nog meer mensen. Dankzij VRT kunnen we mensen met een visuele beperking nog beter en makkelijker bereiken."

Audiodescriptie-commentator, Michiel Malchair
De commentatoren zijn er helemaal klaar voor

"Toen we de wedstrijden van de Duivels op het WK in Qatar live met audiodescriptie brachten, was dat nog een ideetje, een experiment. Snel werd duidelijk dat we hiermee een aanzienlijke groep voetballiefhebbers blij maakten. Ook in Nederland kreeg dit initiatief weerklank. Het besluit was dan ook snel gemaakt: we gaan ermee door en onze NPO-collega’s doen mee. Alle wedstrijden van de Duivels met Vlaamse en die van Oranje met Nederlandse beeldbeschrijvers, met daarbovenop nog eens de openingsmatch en de halve finales en finale als toetje. Samen willen we dat iedereen in Vlaanderen en Nederland de sfeer op de Duitse velden optimaal kan beleven en kan supporteren voor beide teams. Ik kijk vooral uit naar het moment dat we tegen elkaar zullen spelen."

Hoofd toegankelijkheid VRT, Walter Couvreur

De Rode Duivels zijn reekshoofd in groep E. Op maandag 17 juni om 18.00 uur trappen ze hun toernooi op gang tegen Slovakije. Op zaterdag 22 juni volgt de tweede match tegen Roemenië om 21.00 uur. Oekraïne is de laatste tegenstander in de groepsfase op woensdag 26 juni om 18.00 uur. In totaal nemen 24 landen deel aan dit EK, verdeeld over zes groepen. De beste twee van elke groep stoten automatisch door naar de knock-outfase, aangevuld met de vier beste derde ploegen. De finale wordt gespeeld op zondag 14 juli om 21.00 uur in Berlijn.

Dit is hoe audiodescriptie eraan toegging tijdens het WK voetbal van 2022 in Qatar. 

Dossier: toegankelijkheid

Meer over toegankelijkheid

Volg het EK voetbal bij VRT ook met audiodescriptie

Dit was Open Wervendag op de werf van het nieuwe VRT-huis: “Als je er middenin staat, besef je pas hoe indrukwekkend de site is”

Lokale media als VRT zijn minder zichtbaar en vindbaar. “Beleidsmakers moeten dringend actie ondernemen”

Het ABC van VRT met de A van ... Audiodescriptie:“Een programma met audiodescriptie kan je zien als een echt luisterspel”

Dag van de Vlaamse Gebarentaal op VRT: “Als je een programma kan verstaan in jouw taal, voel je je gelijkwaardiger”

Digitale Duik dompelt Vlaanderen onder in digitale wereld

Hoe VRT programma’s toegankelijk maakt voor iedereen

VRT met VGT: word lid van onze community op WhatsApp