donderdag 27 juni 2024
27 juni 2024

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Donderdag 27 juni 2024 – Op vrijdag 26 juli starten in Parijs de Olympische Spelen. Daarmee is het ook meteen aftellen richting de Paralympische Spelen die ongeveer een maand erna beginnen. Bij VRT zullen de prestaties van alle olympische Belgen live te volgen te zijn, op radio, televisie en online. Sporza schakelt voor het hoogtepunt van de ongeziene sportzomer een paar versnellingen hoger met bekende maar ook veel minder bekende sporten.

Er zijn programma’s van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en ook Radio 1, Radio2 en MNM haken hun wagonnetje aan voor een inspirerende en verbindende sportzomer. 

Op de vorige Olympische Spelen in Tokio wonnen de Belgen zeven medailles. De voorspellingen ogen nu nog een pak gunstiger en door de nabijheid van Parijs lijkt het wel een halve thuiswedstrijd. De Olympische Spelen in de Franse hoofdstad kondigen zich dus veelbelovend aan en bij VRT kan je alles op de voet volgen. Van de fabelachtige openingsceremonie op vrijdag 26 juli op de Seine tot de slotceremonie op zondag 11 augustus.  

Al van 's ochtends vroeg hoef je niets van de Olympische Spelen te missen dankzij vier livestreams op VRT MAX. Tussen 9 en 10 uur begint de live-uitzending op VRT 1 van Sporza: Parijs 2024Imke Courtois neemt vanuit de multifunctionele VRT-studio de presentatie van het voormiddagblok voor haar rekening. Voor de triatlon en de marathon zet ze zelfs nog iets vroeger haar wekker. De focus ligt uiteraard op de Belgen met live-verslaggeving, interviews, duiding en ook ruime samenvattingen. Om 13.00 uur is het tijd voor Het journaal waar Astrid Demeure zorgt voor een uitgebreid sporthoofdstuk. Nadien neemt Tess Elst over, zij presenteert op VRT 1 het namiddagblok van Sporza: Parijs 2024 totHet journaal van 19 uur. Na het algemene nieuws is er Studio Olympia, een olympische versie van Sportweekend met Catherine Van Eylen als presentatrice. Na deze round-up vliegen we op VRT 1 opnieuw in de live-actie met Goedele Wachters, die voor de Olympische Spelen een uitstapje maakt naar de Sporza-redactie. Goedele gidst de kijker doorheen de belangrijkste live-actie tot 22 à 23 uur om daarna de fakkel door te geven aan Karl Vannieuwkerke

"Ik ben supercontent dat ik mee mag helpen om dat prachtige evenement bij onze kijkers te krijgen. Al eeuwenlang weten de Olympische Spelen mensen van over de hele wereld met elkaar te verbinden. Atleten en supporters uit soms vijandige landen ... ze vinden elkaar in de sport. En niet alleen in de grote populaire disciplines, ook in veel minder bekende sporttakken. Het is voor mij een welkome afwisseling in het vaak slechte nieuws waarover ik de rest van het jaar spreek in Het journaal."

Goedele Wachters
© VRT - Milo Weiler
© VRT - Milo Weiler
© VRT - Milo Weiler

Paris by night 

Het olympische praatprogramma Paris by night sluit elke avond een rijkgevulde sportdag in schoonheid af. Karl Vannieuwkerke ontvangt in het Lotto Belgium House in hartje Parijs olympiërs van vroeger en nu, coaches en begeleiders. Samen met onder anderen Greg Van AvermaetKim Gevaert en Ann Wauters zal hij de prestaties van de Belgen analyseren, bespreekt hij het olympische nieuws en hij kijkt uiteraard ook vooruit naar wat er nog allemaal te gebeuren staat.

Karl kan in Parijs rekenen op twee trouwe sidekicks. Voor Elodie Ouedraogo hebben de Olympische Spelen na haar gouden medaille in 2008 geen geheimen meer. Elodie is een vat vol anekdotes en weet als geen ander wat een atleet meemaakt tijdens de Spelen. Ze zit niet alleen in de studio, ze reist ook mee met een aantal Belgische atleten naar Parijs en peilt onderweg naar hun ambities en aspiraties. Ook Thomas Huyghe is opnieuw van de partij. In Paris by night gaat hij in zijn eigen typische stijl op zoek naar de populairste olympische discipline en hij trekt ook dagelijks de stad in om ons te gidsen door Parijs. 

Paris by night brengt ook hulde aan het olympische verleden. De lichtstad was al twee keer eerder gaststad van het grootste sportevent ter wereld. Baron Pierre de Coubertin, de grondlegger van de Olympische Spelen, neemt ons elke dag mee 100 jaar terug in de tijd, naar de Spelen van 1924.  

"De Olympische Spelen bij de mensen brengen is het mooiste wat er is als televisiemaker. Paris by night wordt een talkshow die aanleunt bij de olympische actualiteit. Onmiddellijk na de laatste prestaties in Parijs sluiten we elke dag aan met een praatprogramma vanop het dakterras van het Belgium House. Kort op de bal, Belgische medaillewinnaars binnen handbereik. Drie jaar geleden moesten we Van hier tot in Tokio door de coronamaatregelen in Japan vanuit Oostende maken. Nu zitten we er middenin. En dat zal zeker voor een extra laag zorgen. Deze talkshow mogen presenteren met Elodie is trouwens een grote eer. Gouden medaillewinnaressen met een innemende persoonlijkheid zijn nu eenmaal schaars. Ik kijk er heel erg naar uit."

Karl Vannieuwkerke

"Ook ik kijk er enorm naar uit om deel uit te maken van Paris by night. De Spelen zijn voor mij nog steeds het grootste sportevent ter wereld. Ik zit er om te analyseren, maar leef nog heel hard mee met de atleten. Soms ga ik ook moeten zeggen dat het niet goed was. Dat is moeilijk voor mij, omdat ik weet hoe dramatisch de Spelen kunnen zijn. Eén foutje en het is afgelopen. En binnen vier jaar mag je dan nog eens proberen. Hopelijk maak ik zelf niet te veel fouten en mag ik van Karl er over vier jaar opnieuw bij zijn."

Elodie Ouedraogo

Paris by night is een programma van Woestijnvis voor VRT.

Vier permanente livestreams 

De Olympische Spelen kan je op televisie volgen op VRT 1. Tijdens Het journaal of wanneer er veel landgenoten tegelijkertijd in actie komen, kan ook worden uitgeweken naar VRT Canvas en na 20 uur naar Ketnet. Sportliefhebbers hoeven niets van de belangrijkste actie te missen dankzij vier permanente livestreams op VRT MAX, sporza.be en in de Sporza-app. Je gaat al snel ogen tekort komen, maar gelukkig kunnen verschillende sporten op hetzelfde moment worden gevolgd. Van taekwondo over breaking tot zwemmen en atletiek. De livestreams bevatten ook enkele bijzondere functies zoals de mogelijkheid om in te zoomen op het beeld en de audio van een andere livestream te volgen. Dankzij een online gids krijg je een volledig overzicht van het aanbod op elk moment en surf je mee op de olympische golf. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Parijs zullen sporza.be en de Sporza-app ook in een nieuw jasje zitten om zo nog gebruiksvriendelijker te zijn. De belangrijkste wedstrijden kunnen gewoontegetrouw ook gevolgd worden via liveblogs.

Wie zich graag wil voorbereiden op de Olympische Spelen kan aan de slag met de VRT MAX-reeks Bert en Bavo gaan olympisch. Voormalig wielrenner Bert De Backer en Sporza-gezicht Bavo Mortier wagen zich daarin aan een reeks snelcursussen bij Belgische toppers. Ze leren de atleet én zijn of haar discipline kennen met bloed, veel zweet en tranen. Tijdens de Olympische Spelen kan je hun avonturen in Parijs volgen op de sociale mediakanalen van Sporza. Ook in de VRT 1-reeksen Plankgas naar de Spelen en Goud! werden onze Belgische sporters gevolgd tijdens hun traject naar de Olympische of Paralympische Spelen, net als in de VRT CANVAS-docureeks RuitersPlankgas naar de Spelen wordt deze zomer ook uitgezonden op Ketnet.

Radio 1 

Ook Radio 1 zit al in de startblokken voor de Olympische Spelen. Traditioneel begint de dag met De ochtend tussen 6 en 9 uur en daarna wordt de aflossingsstok doorgegeven aan Vincent Byloo. Hij zet in De sportzomer van Radio 1: Olympische Spelen elke dag één olympische sport in de kijker, duikt in de geschiedenis ervan en vertelt je wat je moet weten om volop van de sport te genieten. Samen metLinde Merckpoel supportert Vincent ook elke dag voor een opmerkelijke deelnemer tijdens de Spelen en uiteraard is er ook plaats voor sportactualiteit. Het programma Paris Midi met Dave Peters en Bart Schols is de vaste afspraak op Radio 1 tussen 12 en 13 uur. Dave en Bart zijn zot van sport en van de Olympische Spelen. En tijdens de Spelen delen ze hun passie met jou: Dave vanuit de studio in Brussel, Bart vanuit het Belgium House in Parijs. Ze maken een middagmagazine dat sport, zomer en vakantie ademt. 

Na de middag is het de beurt aan Steffy Merlevede met De sportzomer van Radio 1: Olympische Spelen.Van 13 tot 16 uur loodst ze als ervaren gids de luisteraar door de vele wedstrijden die op dat moment plaatsvinden in Parijs. Ze wordt bijgestaan door gasten uit binnen- en buitenland die de Spelen op de voet volgen en becommentariëren. Tussen 16 en 18 uur worden sport en actualiteit gemixt om van 18 tot 22 uur volledig te focussen op de olympische actie met presentatoren Gert Geens en Jonathan Metdepenninghen in De sportzomer van Radio 1: Sporza. In het weekend voeren zij het tempo nog een beetje op, want dan is er een Sporza-radiouitzending van 13 tot 22 uur. De sportieve verhalen in een snedige podcast? Daarvoor kan je dagelijks rekenen op de olympische versie van Sporza Daily.

"Tijdens de Olympische Spelen zijn we op de radio overal tegelijk. Als Nina Derwael de finale aan de balk turnt en tegelijkertijd spelen de nationale hockeymannen hun halve finale, dan is het op de radio alsof je er tussenin staat. Alle emoties komen op radio nog intenser door, en dat levert zeker tijdens de Spelen radiomomenten op die in mijn geheugen gegrift staan."

Steffy Merlevede

Commentatoren in Parijs voor Olympische Spelen

  • Atletiek: David Naert Eline Berings (televisie) en Bert Sterckx (radio)
  • Zwemmen: Stef Wijnants Sidney Appelboom (televisie)
  • Hockey: Eddy Demarez & Sofie Gierts (televisie) en Dirk Gerlo (radio)
  • Gymnastiek: Inge Van Meensel & Dennis Goossens (televisie)
  • Baanwielrennen: Renaat Schotte (televisie) en Carl Berteele (radio)
  • Basketbal: Christophe Vandegoor & Hanne Mestdagh (televisie) en Carl Berteele/Tom Boudeweel (radio)
  • Wielrennen: Ruben Van Gucht Ine Beyen (vrouwen televisie) en Karl Vannieuwkerke & José De Cauwer (mannen televisie) en Carl Beertele (radio)
  • Maarten Vangramberen en Ruben Van Gucht zijn de tv-gezichten tijdens de Olympische Spelen in Parijs. 

 

Ook MNM en Radio2 haken hun wagonnetje aan

Ook MNM supportert uit volle borst mee voor onze Belgische sporters! Ze moedigen de jonge atleten aan die hun olympische droom najagen, duiken in hun persoonlijke verhalen en leren hun entourage kennen. In De Olympische Ochtendshow zet Evelyn De Backer van maandag tot en met vrijdag een spotlight op de sporthelden die op die dag in actie komen. Ze gaat tussen 6 en 9 uur op zoek naar de grootste supporters om hen te steunen. Heel België leeft mee, dus wil Evelyn graag weten wie al die supporters zijn, waarom ze supporteren en hoe ze dat doen. Tijdens De Olympische Avondshow zijn Dorianne Aussems en Imane Boudadi de ogen en oren van MNM in Parijs. Hun radiostudio staat opgesteld in het Lotto Belgium House, maar Dorianne en Imane zoeken ook de tribunes op, houden contact met het thuisfront, gaan op ontdekking in sportstad Parijs en vieren alle kleine en grote prestaties van de Belgische atleten. Elke dag van de Olympische Spelen, van 16 tot 19 uur.  

"Het is al lang geleden dat de Olympische Spelen zó dichtbij waren met Frankrijk als gastland. Dat is zo cool! Imane en ik gaan je bij zoveel mogelijk wedstrijden op de beste tribune zetten en we zorgen ervoor dat jij de eerste gevoelens van onze atleten meteen meekrijgt! Door ons daar middenin neer te planten met onze MNM-studio, ga je Parijs ruiken tot in België. En het gaat niet alleen de geur van croissants zijn …" 

Dorianne Aussems

"Ik vind het zo spannend! Dorianne en ik gaan ons volledig laten onderdompelen in de olympische sfeer in Parijs. We gaan de luisteraar helemaal meesleuren in het aanstekelijke enthousiasme." 

Imane Boudadi

Radio2 op Olympic Festival in Middelkerke

Radio2 kampeert deze zomer aan zee. Acht weken lang zenden ze uit vanuit Blankenberge en tijdens de Olympische Spelen is Radio2 ook aanwezig op het Olympic Festival in Middelkerke. Daar tovert het BOIC het strand om in een supportersdorp met onder meer grote schermen, optredens en sportinitiaties en uiteraard kan VRT niet ontbreken. Radio2-reporter Stan Vanderwaeren volgt er samen met de supporters de sportprestaties van Team Belgium en hij mag ook de Belgische sporters ontvangen na hun wedstrijden. Hebben ze hun prestaties goed gevierd? Zijn de spieren stijf en wat betekent het resultaat voor hun toekomst? SportStan kan het de toppers allemaal vragen voor de Radio2-videoreeks De Prijs na Parijs die te zien zal zijn op VRT MAX.

"De Olympische Spelen zijn het mooiste wat er is voor een sporter. Dat mooie straalt af op een land en zijn supporters, want het verbindt mensen. Wij gaan met Radio2 op de eerste rij zitten in Middelkerke waar we alle prestaties live gaan volgen. We gaan de atleten ook in eigen land een warm welkom geven na hun prestaties, want iedereen die op de Olympische Spelen staat, is een held voor het leven. Ik droom al van het nagenieten van medailles terwijl de zon ondergaat in de zee."

Stan Vanderwaeren

Paralympische Spelen

Vanaf woensdag 28 augustus tot zondag 8 september strijken de Paralympische Spelen neer in Parijs. De Belgen behaalden in Tokio vijftien medailles en ook nu staat ons land er goed voor. Alle dagen zullen de Belgische sporters live te volgen zijn, zowel op radio, televisie als online. De openingsceremonie en de slotceremonie worden rechtstreeks uitgezonden en Sporza stuurt ook voor het eerst twee commentatoren naar de Paralympische Spelen. Geert Heremans zal de atletiekcompetities volgen, Renaat Schotte het baanwielrennen.

Ruben Van Gucht is de vaste reporter op de Paralympische Spelen. Omstreeks 22 uur presenteert hij - ook vanuit het Belgium House - het dagelijkse magazine Een dag in Parijs op VRT 1. En Ruben krijgt goed gezelschap want elke avond blikt hij met een paralympiër terug op de dag. Daarnaast schuift telkens een bekende sportliefhebber aan, die zich een dag lang onderdompelt in de Paralympische Spelen. Die eer is onder anderen voor Rik VerheyeWilliam Boeva, Fien Germijns, Niels Destadsbader en Danira Boukhriss Terkessidis.

Ook MNM trekt naar de Paralympische Spelen. Laura Govaerts komt samen met Nina Black de sfeer opsnuiven en ze draaien ook hun favoriete plaatjes in het Lotto Paralympic Belgium House. Radio2 schiet in Parijs het seizoen van de Weekwatchers op gang samen met presentator Ruben Van Gucht. De focus zal in de uitzending op zaterdag 7 september van 8 tot 10 uur liggen op de Paralympische Spelen en de paralympische atleten.

"Het is de derde keer dat ik naar de Paralympische Spelen mag gaan. Met de nadruk op mag. Het is een sportevent dat voor mij het sportieve overstijgt. De persoonlijke verhalen van alle atleten, hun wilskracht en hun onverzettelijkheid zijn voor mij zodanig impactvol dat ze ook waardevol zijn voor mijn eigen leven. Ik nodig iedereen uit om met eigen ogen te gaan kijken, om verbaasd te zijn, om geïnspireerd te geraken. En voor zij die niet in de mogelijkheid zijn, maken we het magazine Een dag in Parijs. We verlengen de zomervakantie met tien dagen en brengen Parijs, maar vooral de Paralympische Spelen, voor het eerst met een talkshow tot in de Vlaamse huiskamers."

Ruben Van Gucht
© VRT - Milo Weiler
© VRT Sofie Silbermann 2018

Sportzomer draait op volle toeren

In totaal zendt Sporza deze sportzomer meer dan 1000 uur sport uit op televisie en via de digitale kanalen. Op zondag 7 juli begint Vive le Vélo op de dag van de bijzondere graveletappe naar Troyes. Karl Vannieuwkerke trekt opnieuw naar de mooiste en meest schilderachtige locaties van Frankrijk. Ook dit jaar houdt hij naar goeie gewoonte halt in statige kastelen en pittoreske hoeves, maar bijvoorbeeld ook in het Observatoire de la Côte d’Azur, met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Op de gastenlijst staan de namen van onder anderen Tom DumoulinPatrick EvenepoelMelanie Peetermans, Aster Nzeyimana, Annemiek van Vleuten en Tom Boonen. Nadat meer dan 100.000 wielerliefhebbers dit voorjaar hun ploeg hebben samengesteld voor de Sporza Wielermanager, is het ondertussen ook hoog tijd om de Sporza Tourmanager in te vullen.

Op maandag 12 augustus, daags na het einde van de Olympische Spelen, begint de Tour de France Femmes. De derde editie start in Rotterdam, loopt twee dagen door België en eindigt op de mythische Alpe d'Huez. Ruben Van Gucht en Ine Beyen vormen een week lang het commentaarduo voor televisie, Jonas Maes volgt het spoor van het peloton voor Radio 1. Net als vorig jaar brengen Maarten Vangramberen en Marijn de Vries vanuit Frankrijk elke avond een magazine met een ritverslag en reacties. Maarten en Marijn kunnen dit keer ook rekenen op vliegende reporter Linde Merckpoel.

Op 17 augustus, in het slotweekend van de Tour de France Femmes, start de Ronde van Spanje. De Vuelta is dit jaar opnieuw live te volgen op Sporza en eindigt op zondag 8 september. Vanaf woensdag 11 tot en met zondag 15 september is Limburg gastheer van het EK wielrennen. Ook die wedstrijden zendt Sporza live uit, met start in Heusden-Zolder en finish in Hasselt. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september komt het kruim van de atletiek naar Brussel voor de Memorial Van Damme. Dit jaar vormt deze prestigieuze wedstrijd de finale van de Diamond League, goed voor niet één maar twee dagen topatletiek.

Missie medaille

Voor onze Belgische atleten zijn de Olympische Spelen hét moment waar ze maanden of zelfs jarenlang naartoe hebben gewerkt. Met het nieuwe tv-programma Missie medaille kruipen we in het hoofd van vijf van onze grootste kanshebbers op eremetaal. 

Elke aflevering vertelt het verhaal van één Belgische atleet of ploeg die droomt van een medaille op de Spelen in Parijs: Lotte Kopecky (wielrennen), Oshin Derieuw (olympisch boksen), 3x3 Lions (3x3 basketbal), Red Lions (hockey) en de Belgian Cats (basketbal). Ze werden ieder op de voet gevolgd door één toegewijde en ervaren topregisseur, elk met een eigen stijl en visie. Het resultaat zijn vijf unieke portretten van sterke en intrigerende sportpersoonlijkheden die de kijker een exclusieve blik gunnen in hun zoektocht naar eeuwige roem. Schrijven ze sportgeschiedenis of bezwijken ze onder de druk? De vijf afleveringen waarin we de atleten volgen tijdens hun voorbereidingen voor Parijs zijn vanaf 19 juli te bekijken op Streamz. Dit najaar zijn de afleveringen te bekijken op VRT 1 en Streamz, mét hun prestaties op de Olympische Spelen.

Meer over Sport en ontspanning

Ook de komende jaren brengt VRT de Vlaamse wielerklassiekers in beeld

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”