Het directiecollege

De operationele leiding van de VRT is in handen van de gedelegeerd bestuurder en zijn directiecollege.

 

© VRT - Bart Musschoot

Leo Hellemans

Gedelegeerd Bestuurder a.i. tot 31/7

NN

Media en Productie

Lieven Vermaele

Financien en operaties

Liesbet Vrieleman

Informatie

Stijn Lehaen

Technologie en Innovatie 

Hans Cockx

HR

 

 

Frederik Delaplace

Startop 1 augustus als nieuwe Gedelegeerd Bestuurder. 

Frederik Delaplace (1970) startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd in 1994. Vijf jaar later werd hij chef redactie-Financiën en in 2005 werd hij hoofdredacteur van de krant. In april 2007 werd Delaplace redactiedirecteur van Mediafin, waardoor hij de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg van De Tijd en L’Echo. Sinds januari 2017 is Frederik Delaplace CEO van Mediafin. 

Leo Hellemans

 • Gedelegeerd bestuurder van 17 oktober 2014 tot 29 februari 2016. Ad interim Gedelegeerd bestuurder sinds 22 januari 2020
 • Leo Hellemans (°1951) studeerde journalistiek aan het RITCS en behaalde nog een licentiaatsdiploma algemene economie aan de VUB. In 1976 kwam hij in dienst bij Omroep Oost-Vlaanderen. In 1981 ging hij voor de sportredactie van VRT-Radio werken, waar hij vooral voetbalverslaggeving deed. In 1988 stapte hij over naar de algemene radionieuwsdienst waar hij zich als journalist toelegde op binnenlandse en economische berichtgeving. In mei 1996 werd hij aangesteld tot hoofdredacteur van de radio. In het najaar van 1996 werd hij hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst. In 2003 werd hij algemeen hoofdredacteur van de nieuws- en sportredactie van VRT-Televisie. Sinds  januari 2007 was Leo Hellemans achtereenvolgens  Algemeen Directeur Productie, Algemeen Directeur Media en Algemeen Directeur Productie. Van 2014 tot 2016 was hij Gedelegeerd bestuurder.
Bestuursmandaten:
 
Te herverdelen bestuursmandaten namens de VRT
 • Lid en voorzitter van AV OFP pensioenfonds contractuelen
 • Voorzitter en lid Raad van Bestuur VAR
 • Lid Raad van Bestuur Belga
 • Lid algemene vergadering AISBL EBU-ERU
 • Lid Raad van bestuur Media Invest Vlaanderen NV
 • Lid Raad van Bestuur van de vzw Universiteit van Vlaanderen

 

Algemeen Directeur Media en Productie : NN

In het directiecollege worden Olivier Goris (netmanager Eén en Canvas) en Els Van de Sijpe (manager radio) uitgenodigd om Media en Productie te vertegenwoordigen, in afwachting van een definitieve beslissing over de opvolging van Peter Claes.

Bestuursmandaten :
 • Olivier Goris wordt voorgedragen als lid van BVN Bestuursvergadering

Lieven Vermaele

Lieven Vermaele (°1975) heeft een ruime nationale en internationale ervaring in de mediasector. Tussen 2000 en 2006 was hij een drijvende kracht in de innovatie en digitalisering van de VRT. Hij bouwde mee aan de partnerships met de telecomoperatoren en aan de Beheersovereenkomst in 2006. Tussen 2007 en 2013 was Lieven Vermaele Directeur Technologie en Innovatie bij de European Broadcasting Union (EBU/Eurovisie), de unie van publieke omroepen in Geneve. Als ondernemer bouwde hij mee SDNsquare uit.  Een bedrijf ontstaan uit VRT-Medialab en Iminds/Imec. Als hoogtepunt leverde dit groeibedrijf in 2018 de netwerktechnologie voor de Winter Olympische Spelen in Zuid Korea.  
Lieven Vermaele startte als Algemeen Directeur op 1 januari 2019. 

Bestuursmandaten:

VRT-mandaten

 • Waarnemer in Raad van Bestuur VAR
 • Bestuurder (Penningmeester) van "Stichting BVN"
 • Lid Raad van Bestuur Pensioenfonds contractuelen
 • Lid Raad van Bestuur Pebble Media

Andere 

 • Bestuurder bij De Cloet Investment Services 
 • Bestuurder bij SDNsquare

 

Liesbet Vrieleman

Liesbet Vrieleman (°1976) startte haar carrière bij de VRT in 1999. Ze was er redacteur en eindredacteur bij programma’s als 1000 zonnen en Mijn gedacht. Vrieleman stond mee aan de wieg van het jeugdjournaal Karrewiet. In 2004 werd ze eindredacteur van Koppen en in 2007 startte ze mee Volt op. In 2008 werd Vrieleman hoofdredacteur Nieuwsgaring en het jaar nadien algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. In 2011 maakte Vrieleman de overstap naar SBS, waar ze programmadirecteur VIER/VIJF werd. Ze was er tevens lid van het directiecomité van SBS. Sinds 1 juni 2016 is zij de Algemene Hoofdredacteur bij de VRT-nieuwsdienst en Algemeen Directeur Informatie.

Hans Cockx

Hans Cockx studeerde aan de KULeuven en de Antwerp Business School waar hij respectievelijk een master in de Organizational Psychology (1986) en  een MBA  (1989)  behaalde. Hij startte zijn professionele carrière in de recrutering en selectie bij Berenschot in 1987. Het jaar nadien ging hij als Human Resources Manager aan de slag bij Agfa Gevaert. Van 1989 tot 2002 werkte hij als Vice-President Corporate Services bij Xeikon. In 2003 werd hij bij Sanoma verantwoordelijk voor Human Resources, Facility & Program Management. In 2010 maakte Cockx de overstap naar Corelio Media waar hij als Corporate HR Director de verschillende reorganisaties en fusies binnen de groep in goede banen leidde. Sinds 1 juni 2015 is hij Algemeen Directeur Human resources.

 

Bestuursmandaten: 

Stijn Lehaen

Stijn Lehaen (°1972) is industrieel en burgerlijk ingenieur electrotechniek (KULeuven) van opleiding en startte in 1998 zijn loopbaan bij VRT-radio als projectingenieur. Na een kort verblijf als business architect bij de toenmalige directie Technologie & Innovatie werd hij in 2008 hoofd digitale media bij de directie Media. In 2013 startte hij het digitale luik van VRT Start-up waar onder meer Ninjanieuws en Open VRT het levenslicht zagen, om in 2014 manager te worden van het net opgerichte digitale productiecentrum. Vanaf 1 mei 2018 is Stijn Lehaen algemeen directeur Technologie& Innovatie.

Bestuursmandaten:

 • Lid Algemene vergadering pensioenfonds contractuelen
 • Lid Investeringscomité Media Invest Vlaanderen NV

Gerelateerd