maandag 11 december 2023
11 december 2023

Het directiecollege

De operationele leiding van de VRT is in handen van de gedelegeerd bestuurder en zijn directiecollege.

organogram

Frederik Delaplace

Tom Peeters

Ricus Jansegers

Lieven Vermaele

Liesbet Vrieleman

Frederik Delaplace

Frederik Delaplace

Frederik Delaplace (1970) startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd in 1994. Vijf jaar later werd hij chef redactie-Financiën en in 2005 werd hij hoofdredacteur van de krant. In april 2007 werd Delaplace redactiedirecteur van Mediafin, waardoor hij de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg van De Tijd en L’Echo. Sinds januari 2017 is Frederik Delaplace CEO van Mediafin.  Hij startte op 1 augustus 2020 als nieuwe Gedelegeerd Bestuurder. 

Bestuursmandaten namens de VRT:
 • Lid en voorzitter van AV OFP pensioenfonds contractuelen
 • Voorzitter en lid Raad van Bestuur VAR
 • Lid algemene vergadering AISBL EBU-ERU
 • Lid van het Ad Hoc Subcomité Beheersovereenkomst
 • Lid Raad van bestuur Media Invest Vlaanderen NV
 • Lid Raad van Bestuur Belga

 

Tom Peeters

Tom Peeters

Tom Peeters gaat in 1996 aan de slag als journalist bij De Financieel-Economische Tijd. Wanneer de krant in 2003 wordt omgedoopt in De Tijd, wordt hij coördinator van de cel Ondernemingen. In 2005 richt hij de redactieraad. Datzelfde jaar wordt Tom nieuwsmanager en een jaar later in 2006 adjunct-hoofdredacteur. Zo drukt hij mee zijn stempel op de inhoud en de vorm van de vernieuwde krant.

Van 2008 tot 2015 is hij multimediamanager van Mediafin. Vanuit die functie ondersteunt hij mee het veranderingstraject om binnen de redacties van De Tijd en L'Echo meer focus te leggen op een digitale en multimediale manier van storytelling. Zo wordt digital first het nieuwe leidmotief voor de kranten. In 2011 ontwikkelt hij samen met IT ook de eerste apps van De Tijd en L'Echo.

Vanaf 2016 neemt Tom de digitale productontwikkeling bij Mediafin op zich, waarbij hij in nauw overleg met de verschillende afdelingen onder meer een redesign van de websites en apps van Mediafin begeleidt, de digitale krant hertekent of het redactiesysteem vernieuwt. Vanaf 2020 zoekt hij als hoofd Innovatie mee naar nieuwe inkomstenbronnen door nieuwe digitale producten en diensten te zoeken en te ontwikkelen voor nieuwe of bestaande doelgroepen. 

Tom startte als Algemeen Directeur Connectie bij VRT op 6 december 2021.

 

Ricus Jansegers

Ricus Jansegers

Ricus Jansegers (°1966)  was het afgelopen jaar strategisch adviseur voor verschillende mediabedrijven. Tot begin vorig jaar was hij programmadirecteur bij DPG Media en in die functie verantwoordelijk voor VTM, Q2, Vitaya, CAZ, VTMKIDS en VTMKIDSjunior. Eerder verdiende hij zijn strepen bij ProSiebenSat1 Group, SBS Belgium en Canal+.

Ricus Jansegers startte als Algemeen Directeur Content bij de publieke omroep op 1 maart 2021.

Lieven Vermaele

Lieven Vermaele

Lieven Vermaele (°1975) kan bogen op een ruime nationale en internationale ervaring in de mediasector. Tussen 2000 en 2006 was hij een drijvende kracht in de eerste golf van innovatie en digitalisering van de VRT, waar hij actief betrokken was bij het smeden van partnerships met operatoren en de totstandkoming van de Beheersovereenkomst in 2006. Van 2007 tot 2013 was hij  Directeur Technologie en Innovatie bij de European Broadcasting Union (EBU/Eurovisie) in Genève, de unie van publieke omroepen.

Als ondernemer bouwde hij sinds 2013 SDNsquare uit, een bedrijf dat ontstond uit VRT-Medialab en Iminds/Imec. Dit groeibedrijf leverde onder zijn leiding het media IP-netwerk voor de Olympische Spelen in 2018 en 2021, en kort daarop de overname ervan door Riedel Communications. Op 1 januari 2019 startte Lieven Vermaele als Algemeen Directeur.

Bestuursmandaten:

VRT-mandaten

 • Waarnemer Raad van Bestuur VAR
 • Lid Raad van Bestuur Pensioenfonds contractuelen
 • Lid Raad van Bestuur meemoo 
 • Lid Raad van Bestuur Picky (Dagelijkse Kost)

 

Karen Donders

Karen Donders

Karen Donders (°1983)  is sinds 1 februari 2021 Directeur Publieke Opdracht bij VRT. Tot dan was Karen professor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceerde daar rond mediabeleid, media-economie en journalistiek. Ze was tevens het hoofd van het Media & Society onderzoeksprogramma binnen de onderzoeksgroep imec-SMIT. 

Sinds 28 oktober 2021 is Karen Donders ook verantwoordelijk voor Talent en organisatie. Het takenpakket omvat onder meer Talent- en Organisatieontwikkeling, Loon- en arbeidsvoorwaarden, HR Business Partners, Welzijn, Gebouweninfrastructuur en Facilitaire diensten

Karen studeerde in 2005 af als master in de communicatiewetenschappen. In 2010 verdedigde ze haar doctoraat in dezelfde discipline aan het Institute for European Studies, aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar doctoraat alsook onderzoek erna focussen vooral op de publieke omroep, de wisselwerking tussen mediabeleid en economie en de opkomst van de platformeconomie. Ze publiceerde daarover veelvuldig. Voor haar jongste boek “Public Service Media in Europe. Law Theory and Practice” (Routledge) kreeg ze de prestigieuze The Media and Democracy Karol Jakubowicz Award 2021. Karen is internationaal bekend met haar onderzoek en werd ook regelmatig geraadpleegd door bedrijven en overheidsinstanties zoals de Europese Commissie.

Karen speelde tijdens haar academische carrière als raadgever een actieve rol in de onderhandelingen van verschillende beheersovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de publieke omroep VRT 

Liesbet Vrieleman

Liesbet Vrielemn

Liesbet Vrieleman (°1976) startte haar carrière bij de VRT in 1999. Ze was er redacteur en eindredacteur bij programma’s als 1000 zonnen en Mijn gedacht. Vrieleman stond mee aan de wieg van het jeugdjournaal Karrewiet. In 2004 werd ze eindredacteur van Koppen en in 2007 startte ze mee Volt op. In 2008 werd Vrieleman hoofdredacteur Nieuwsgaring en het jaar nadien algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. In 2011 maakte Vrieleman de overstap naar SBS, waar ze programmadirecteur VIER/VIJF werd. Ze was er tevens lid van het directiecomité van SBS. Sinds 1 juni 2016 is zij de Algemene Hoofdredacteur bij de VRT-nieuwsdienst en Algemeen Directeur Informatie.

Stijn Lehaen

Stijn Lehaen

Stijn Lehaen (°1972) is industrieel en burgerlijk ingenieur electrotechniek (KULeuven) van opleiding en startte in 1998 zijn loopbaan bij VRT-radio als projectingenieur. Na een kort verblijf als business architect bij de toenmalige directie Technologie & Innovatie werd hij in 2008 hoofd digitale media bij de directie Media. In 2013 startte hij het digitale luik van VRT Start-up waar onder meer Ninjanieuws en Open VRT het levenslicht zagen, om in 2014 manager te worden van het net opgerichte digitale productiecentrum. Vanaf 1 mei 2018 is Stijn Lehaen algemeen directeur Technologie& Infrasctructuur.

Bestuursmandaten:

 • Lid Algemene vergadering pensioenfonds contractuelen
 • Lid Investeringscomité Media Invest Vlaanderen NV

Dit kan je misschien ook interesseren?