Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat Rusland zijn buurland Oekraïne binnenviel. De humanitaire, politieke en economische gevolgen waren niet te overzien. Een jaar later lijkt de situatie nog altijd even uitzichtloos. Maar wel zeker is dat VRT NWS er vanaf het begin van de oorlog alles aan gedaan heeft om het Vlaamse publiek zo goed mogelijk te informeren, van jong tot oud en ieder op zijn maat.
De nieuwsdienst van de openbare omroep is daar uitstekend voor uitgerust, met zijn ervaren experten en buitenlandjournalisten, en zijn verscheidenheid aan programma’s, platformen en kanalen.
Rudi Vranckx, Jan Balliauw, Marijn Trio, Inge Vrancken en Tom Van de Weghe trokken het afgelopen jaar meermaals naar Oekraïne. Samen met hun technische teams en een netwerk van fixers, tolken en gidsen brachten ze in uiterst moeilijke omstandigheden verslag uit van de situatie ter plekke in de grote steden, op het platteland en aan het front.
In de aanloop naar de trieste verjaardag van de oorlog, maakt VRT NWS de balans op: van het militaire conflict, het menselijke leed, de vluchtelingenstroom, propaganda en fake news over de oorlog, de (geo)politieke gevolgen en mogelijke verdere evolutie van het conflict. Kortom: wie op de hoogte wil blijven van de oorlog in Oekraïne kan altijd en overal terecht bij VRT NWS, of het nu via de nieuws- en duidingsprogramma’s op radio en tv is, of online via de website, app of NWS NWS NWS.
Jan Balliauw is naar aanleiding van 1 jaar oorlog opnieuw in Oekraïne en maakt er reportages voor het Journaal, Karrewiet en Terzake, onder meer vanuit Kiev, Charkiv, Chernobyl en de loopgraven van Soemi.
Op woensdag 15 februari reist Rudi Vranckx in Tussen oorlog en leven op Eén samen met #LikeMe-acteur Maksim Stojanac en Karrewiet-anker Meryem El Mandoudi naar Oekraïne. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. Vooral voor Maksim is dat heel bijzonder, want hij heeft Oekraïense roots. Daags voor de uitzending zijn Rudi, Meryem en Maksim al te gast in Laat (14/2). En ook NWS NWS NWS en Karrewiet (later) besteden aandacht aan de bijzondere reis. Het Journaal belicht op 15 februari de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland.
Terzake brengt op 16 februari een interview van Annelies Beck met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.
Op zondag 19 februari gaat Rudi Vranckx in De eeuwige oorlog op Canvas dieper in op de achtergrond en de oorzaken van het conflict in Oekraïne. De combinatie van getuigenissen uit eerste hand en zorgvuldig uitgezocht archiefmateriaal biedt inzicht in de oorsprong van de ‘eeuwige oorlog’ in Oekraïne. Ze vertellen ook over de belangenconflicten, spanningen, frustraties, haat- en wraakgevoelens die het vuur steeds weer doen oplaaien. Ook De zevende dag focust op 19 februari op 1 jaar oorlog in Oekraïne.
Dat doet ook Karrewiet een hele week lang tijdens de krokusvakantie, vanaf maandag 20 februari, met dagelijks nieuws, duiding en getuigenissen op maat van kinderen.
Op de vooravond van de eerste verjaardag van de inval (23 februari) geeft Marijn Trio in de Journaal-studio een stand van zaken.
Op vrijdag 24 februari, de dag van de inval in Oekraïne, staan alle programma’s en kanalen van VRT NWS stil bij 1 jaar oorlog. Zo is er in De ochtend op Radio 1 een overzichtsmontage van Joris Vergeyle en brengt Jan Balliauw in Het Journaal live verslag vanuit Kiev. Terzake heeft die dag een reportage over de kleine Oekraïense gemeenschap die is ontstaan rond de kerk en het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen in Antwerpen, waar vorig jaar een aantal Oekraïense vluchtelingen terechtkonden.
Daarnaast brengt Terzake onder meer ook reportages van Jan Balliauw vanuit Oekraïne, een interview met Ben Hodges, oud-generaal en oud-commandant van de Amerikaanse troepen in Europa, en een reportage met beelden gemaakt door een gewone Oekraïense soldaat aan het front.
Inge Vrancken maakte een tweedelige documentaire over iets wat blijkbaar in alle oorlogen opduikt: seksueel misbruik als oorlogswapen en drukkingsmiddel om mensen en bevolkingsgroepen te vernederen, te demoraliseren en te verdrijven van het beoogde grondgebied: etnische zuivering, soms zelfs genocide. Ze vergelijkt daarbij de huidige omstandigheden in Oekraïne met die in Bosnië 30 jaar geleden. Verkracht aan het front vertelt harde en confronterende verhalen. Maar ze moeten verteld worden. Daarom zet VRT NWS er volop op in. (zaterdag 25 februari en 4 maart op Canvas en VRT MAX). Ook Het Journaal, de website en De ochtend op Radio 1 besteden aandacht aan de reeks en de thematiek.
NWS NWS NWS, het Instagram-kanaal van VRT NWS voor jongeren, blikt eveneens terug op een jaar oorlog in Oekraïne, brengt een getuigenis van een tiener in Oekraïne en onderzoekt de rol van sociale media in de oorlog.
Vanaf maandag 20 februari brengen De Ochtend en De Wereld Vandaag op Radio 1 reportages met Oekraïeners die hier verblijven en gesprekken met Belgen van Oekraïense en Russische afkomst. Radio 1 praat ook met Jan Balliauw, andere correspondenten op het terrein en met diplomatieke en militaire experts.
En uiteraard volgt Radio 1 de oorlog op de voet.De website van VRT NWS staat stil bij de cijfers van de oorlog, zoals het aantal slachtoffers en vluchtelingen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mensen achter die cijfers aan de hand van het verhaal van een Oekraïens gezin dat ondertussen bijna een jaar in ons land verblijft. Verder onder meer ook een militaire stand van zaken na een jaar oorlog, een onderzoek van fake news en propaganda over de oorlog en een analyse van de manier waarop de Vlaamse media berichten over de oorlog en hoe neutraal die berichtgeving is.
VRT NWS volgt de gebeurtenissen in Oekraïne op de voet. Het aanbod rond 1 jaar oorlog houdt rekening met de laatste ontwikkelingen en kan dus nog voortdurend aangepast en uitgebreid worden.
Met z´n allen hopen we op een spoedig einde van de oorlog, maar zo lang hij blijft duren, kan je bij VRT NWS terecht voor de laatste updates, duiding en analyse.
Deel dit artikel op sociale media