20 september 2021 - Binnenkort is het weer tijd om de tafel van Thomas Vanderveken op te blinken voor een najaar met tien boeiende gasten in het elfde seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan. Door corona viel de 100ste aflevering, met Stephen Fry, vorig jaar in het water. Die jubileumaflevering hebben de Canvas-kijkers nog te goed .
Maar ook negen andere boeiende gasten zijn nu al maanden op zoek naar prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten die een leidraad waren in hun leven.
Acht van de gasten komen uit Vlaanderen, eentje uit Nederland en een is een topper van wereldformaat. Hun parcours is afwisselend en altijd bijzonder. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee.
De namen
Zaterdag 9 oktober: Stefan Hertmans (auteur)
Zaterdag 16 oktober: Jef Vermassen (strafpleiter)
Zaterdag 23 oktober: Binu Singh (kinderpsychiater)
Zaterdag 30 oktober: Angelique Van Ombergen (wetenschapper en ESA-coördinator)
zaterdag 6 november: Marieke Lucas Rijneveld (schrijver en dichter)
zaterdag 13 november: Yasmine Kherbache (rechter aan het Grondwettelijk Hof)
zaterdag 20 november: Peter De Graef (theatermaker)
zaterdag 27 november: Marleen Temmerman (gynaecoloog)
zaterdag 4 december: Tom Lenaerts (televisiemaker)
zaterdag 11 december: Stephen Fry (acteur, auteur, activist en zoveel meer)
Alleen Elvis blijft bestaan: vanaf zaterdag 9 oktober even na 22.00 u. op Canvas en VRT NU (hh op zondag om 18.00 u.)
Aflevering 1: Stefan Hertmans - 9 oktober
Stefan Hertmans bijt de spits af. Hij vierde dit jaar zijn 70ste verjaardag. Schrijven en dichten doet hij al heel lang. Maar in 2013 haalt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn de grote literatuurprijzen binnen. Het boek opent de deuren naar het grote publiek in binnen en buitenland. Ook in zijn volgende boeken gaat hij verder op dat elan. Autobiografische fictie noemt hij het zelf, een mix van zijn persoonlijke verhaal met een verhaal uit de geschiedenis dat hij tracht te ontrafelen. Een genre dat door heel veel mensen wordt gesmaakt.
Aflevering 2: Jef Vermassen - 16 oktober
Al 50 jaar kijkt strafpleiter Jef Vermassen in de afgrond van de ziel. Gedrevenheid is de kern van het engagement waarmee hij keer op keer zijn zaken bepleit. Bij de pers staat hij bekend om zijn vermogen om ingewikkelde zaken duidelijk uit te leggen. Daarnaast schrijft hij boeken die inzicht geven in het brein van misdadigers.
Aflevering 3: Binu Singh - 23 oktober
Jeugdpsychiater Binu Singh legt zich vooral toe op problemen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar. Ze gelooft heel erg in preventieve zorg en zet haar schouders onder 'de kleine K', een afdeling voor babypsychiatrie in het Universitaire ziekenhuis van Leuven. Dat ze dokter wilde worden, wist ze al van in het derde leerjaar.
Aflevering 4: Angelique Van Ombergen - 30 oktober
Angelique Van Ombergen onderzocht voor haar postdoctoraat hoe het brein van een astronaut zich aanpast aan een ruimtereis. Nu werkt ze al enkele jaren voor de European Space Agency (ESA). Ze schreef tal van wetenschappelijke publicaties en probeert met haar kinderboeken de volgende generatie enthousiast te maken voor haar passie: de ruimte.
Aflevering 5: Marieke Lucas Rijneveld 6 november
De debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld sloeg in als een bom. Een nieuw supertalent was opgestaan en won meteen als eerste Nederlandse de Booker Prize voor vertaalde literatuur. Eerder viel ze ook in de prijzen met haar gedichten. Dichtend en schrijvend timmert ze verder aan de weg met een geweldig tweede boek als resultaat, Mijn lieve gunsteling. Pas 30 maar al een lichtende ster aan het literaire firmament.
Aflevering 6: Yasmine Kherbache - 13 november
Yasmine Kherbache was eerst activiste en advocate, daarna politica en nu rechter aan het Grondwettelijk Hof. Door heel haar carrière loopt één rode lijn: gepassioneerd opkomen voor rechtvaardigheid.
Aflevering 7: Peter De Graef - 20 november
Acteur Peter De Graef is theatermaker en acteur. Een hele pure acteur van prachtige monologen. Enkele uren per dag mediteert hij, om na te denken over wat het leven betekent. Een man op zoek naar de binnenkant.
Aflevering 8: Marleen Temmerman - 27 november
Hoogleraar en gynaecologe Marleen Temmerman vecht al heel haar leven voor betere reproductieve en seksuele gezondheid. Haar missie bracht haar tot in de politiek, de WHO en de VN. De laatste jaren woont ze in Kenia.
Aflevering 9: Tom Lenaerts - 4 december
Tom Lenaerts draait al lang mee in de televisiewereld. Toch noemt hij zichzelf een laatbloeier omdat hij pas op zijn 24ste besliste om er volledig voor te gaan. Gelukkig maar want hij heeft de hand in veel van de allerbeste formats uit de televisiegeschiedenis. Wie is niet benieuwd naar de beelden die hem inspireerden?
Aflevering 10: Stephen Fry - 11 december
Het leven en werk van Stephen Fry samenvatten is onmogelijk. Hij is goed in alles: acteur, auteur, activist en een belangrijke stem in het publieke debat. Onvergetelijk als generaal Melchett in Blackadder of in A bit of Fry and Laurie, ontroerend in kwetsbare documentaires over zijn bipolariteit of homoseksualiteit. Een geestig schrijver, iemand met interesse in zowat alles. Voor Thomas en voor ons als kijkers een eer om te mogen luisteren naar het verhaal bij zijn negen fragmenten.
Acteur, auteur, activist, documentairemaker, presentator, poëet en opiniemaker: Stephen Fry is het allemaal en nog veel meer. Maar de omschrijving die deze wonderlijke Brit misschien nog het best samenvat is het Engelse woord “kind”. Een warme, extraverte persoon die de wereld omarmt.
Na een verwarrende en hobbelige jeugd die zelfs leidde tot een korte gevangenisstraf, viel alles voor Stephen Fry op zijn plaats toen hij aan de universiteit Hugh Laurie ontmoette. Het was het begin van een jarenlange samenwerking en een hechte vriendschap. En van grote successen zoals de komische reeksen A bit of Fry and Laurie en Jeeves and Wooster, en hun gezamenlijke rollen in de Blackadder-reeksen.
Stephen Fry is ook een geweldige schrijver, met een oeuvre dat gaat van hilarische romans, over autobiografisch werk tot een succesvolle trilogie: Mythos, Heroes en het pas verschenen Troy.
Fry is écht van alle markten thuis: hij maakte beklijvende documentaires over homoseksualiteit en zijn eigen bipolariteit, trok door Amerika voor een televisiereeks en was 13 jaar lang een gewaardeerde tv-host in de populaire panelshow QI.
Deel dit artikel op sociale media