12 augustus 2022 – Radio2 gaat deze zomer in Vlaanderen en Brussel op zoek naar mysteries: onopgeloste raadsels, onverklaarbare voorvallen of vreemde gebeurtenissen.
Als ware detectives reizen de regioredacteurs van Radio2 alle provincies af tot ze het antwoord vinden op in totaal veertig mysteries.
Wie had de eer om Tina Turner een lift te mogen geven? Welke sporen liet Vincent Van Gogh achter in de Vlaamse Ardennen? En hoe komt het dat er een O(o)stende in Argentinië ligt? Alles start met een oproep tijdens De Madammen: welk mysterie leeft er in jouw provincie? Daarna delen luisteraars een verhaal, heeft iemand een tip en gaan alle luisteraars, samen met de Radio2-mysteriejagers, als een community op zoek naar de oplossing.
Het is enorm boeiend om te zien hoe luisteraars aan elk verhaal meeschrijven.
Marieke Martens, digital creative
Alle foto’s, video- of radiofragmenten komen binnen via de app. Digital creative Marieke Martens volgt de mysteries op de voet en is onder de indruk van het enthousiasme van de luisteraars: “Het is enorm boeiend om te zien hoe luisteraars aan elk verhaal meeschrijven. De Radio2-app wordt zo een plakboek van interactie, waarbij ieders verhaal een plek heeft. Elke foto of reactie is waardevol! Het is een nieuwe manier van community building en storytelling, die wel veel energie vraagt, maar voor een coherent, vernieuwend en visueel aantrekkelijk resultaat zorgt.”
Elke Dag Telt voor 2
De Grootste Familie, de welbekende baseline van Radio2, is recentelijk omgeruild voor Elke dag telt voor 2. Toch zet radio nog steeds in op mensen verbinden. Dat bewijzen de Radio2-mysteries. Niet alleen spreken de thema’s zoals ‘liefde op Rock Torhout’ , ‘Flessenpost van 110 jaar oud’ of ‘de Soubry-kameel die door heel Vlaanderen trok’ veel luisteraars aan. De luisteraars delen ook zelf massaal foto’s van zichzelf al rijdend op de Soubry-kameel, of die kameel nu echt is of nep. Sommigen hebben een herinnering aan een van de mysteries, omdat ze die zelf hebben beleefd. Ze voelen zich dus nauw betrokken bij de onderwerpen. En het gaat zelfs nog verder: soms spreken luisteraars ook – samen met de mysteriejagers – fysiek af om het verhaal vorm te geven.
Zo lokte ‘de kapel der trouwlustigen’ in Beverst-Bilzen, waar volgens de legende vrijgezellen hun zielsverwanten ontmoeten na de trek aan de bel van een magisch klokje, zo’n veertig hoopvolle singles naar Limburg. In Maldegem werd dan weer de flessenpost van 110 jaar oud live onthuld.
Digitale storytelling
Dat de tips uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel komen, zorgt voor een uitdaging. Maar net dat biedt perspectief: “Wanneer de mysteriejagers een selfievideo maken op locatie wordt audiocontent tastbaarder. Dat brengt Radio2 dichter bij de luisteraar. Ik denk dat de toekomst van radio al een stukje te zien is in dit project”, aldus Marieke. Dankzij de samenwerking met VRT Innovatie is de Radio2-app een handige tool geworden om digitale content, zoals beeld- of audiomateriaal dat geografisch verspreid zit, samen te brengen. Ze experimenteren met het verzamelen van verhalen, zijverhalen, korte fragmenten van luisteraars en bouwen zo samen met de Radio2-community aan een nieuwe manier van digitale storytelling. Heb jij een tip voor een van de lopende mysteries? Of waren jullie het koppel dat trouwde in de backstage van Rock Torhout? Reageren kan per provincie via de Radio2-app.
Heb je nu nog geen antwoord op ‘Wie Tina Turner een lift gaf?’ of ‘Wat het bezoek van Van Gogh aan de Vlaamse Ardennen teweegbracht?’ Je kan de ontrafeling van de mysteries beluisteren in de podcast, terugvinden op VRT NWS of live horen op je regionale post tijdens ‘Radio2 Start je dag of Middag’.
Het team detectives van Radio2 lost nog mysteries op tot 26 augustus.
Deel dit artikel op sociale media