Ga naar de hoofdinhoud

Het WK-dorp achter de schermen

Heel wat VRT-collega's werken momenteel in het WK-dorp onder de VRT-toren, het kloppend hart van alle WK-uitzendingen. Ze gunnen ons een blik achter de schermen.

10 juli 2018 - ​​​​​​De laatste week van het WK 2018 is aangebroken. Op zondag 15 juli weten we welk land het wereldkampioenschap voetbal wint. Vlaanderen kijkt massaal, geniet en balt de vuisten bij elk doelpunt van de Rode Duivels. Op onze Facebookpagina portretteren we aan aantal medewerkers. Hier alvast een samenvatting.

Joost Van Hyfte: publieksopwarmer

Joost heeft als publieksopwarmer al drie edities van het WK en EK achter de rug.

Zijn persoonlijke aanpak, gevatte oneliners en aanstekelijk enthousiasme maken van Joost een ideale publieksopwarmer. Als manusje-van-alles kookt Joost soms zelfs voor de gasten en analisten in zijn mobilhome. De sfeer die in het WK-dorp heerst is volgens hem fantastisch: "Ik vind het hier heel aangenaam om te werken, de villa is mooi en modern. Bij het vorige WK was de tent wat kleiner, maar nu is er veel lucht en ruimte."

Thomas Swannet: eindredacteur

Als eindredacteur bij Sporza is Thomas tijdens het WK verantwoordelijk voor de matchen van de Rode Duivels en Villa Sporza, de talkshow die erna volgt. Tussen de laatste match en Villa Sporza zitten letterlijk ettelijke minuten: "Er zijn slechts drie minuten tussen de match van 20.00 uur en Villa Sporza. Een stressmoment, omdat we de knop moeten omdraaien en in een nieuw programma moeten stappen." Thomas is de man die in het oortje van Karl spreekt en is samen met het team constant op zoek naar nieuwe invalshoeken die de basis kunnen vormen voor een gesprek.

Maarten Geens: eindredacteur Online

Maarten is ook eindredacteur bij Sporza, maar houdt zich vooral bezig met de sociale mediakanalen. Hij zorgt mee voor content op de Sporza-website en in de Sporza-app. In samenwerking met het Creative Lab maakt hij Sporza digitaal sterk: posts over het WK op Facebook, Twitter en Instagram worden onder zijn goedkeurend oog losgelaten op het publiek. Sociale media spelen een grote rol tijdens dit WK: "We hechten erg veel belang aan wat we brengen en aan hoe we het brengen. Er zijn zoveel mogelijkheden en we willen online zoveel mogelijk aanwezig zijn."

De grootste uitdaging aan zijn job tijdens het WK? "Sporza Online is veel meer dan zomaar eens iets posten. We hebben veel overlegomenten en staan ook in contact met een collega in Rusland."

Matthijs Van Mierlo: Creative Lab

Het Creative Lab houdt zich tijdens het WK bezig met de redactie van Sporza en de sociale media. "Tijdens het WK maak ik samen met mijn collega's elke dag een Facebook Live-uitzending. Voor het WK ontwikkelden we met het Creative Lab ook de Grote WK-Pronostiek van Sporza en de minidocureeks Sporza Dox."

Het Creative Lab gaat meestal tussen de twee wedstrijden live op Facebook, tijdens de wedstrijden zelf bereiden ze hun livestream voor. Tijdens de Facebook Live Q&A met analisten is Matthijs eindredacteur. "We kijken recht binnen in de tv-studio vanop de plaats waar we werken. Analisten en publiek brengen vaak een bezoekje voor en na de matchen. We zitten midden in de actie en dat maakt het echt tof!". 

Anne Servaes: Creative Lab

Anne is een collega van Matthijs en zit in het andere team van het Creative Lab. Zij zorgen vooral voor content voor de sociale media van Sporza. "Elke dag begin je van nul, want je werkt met de beelden die binnenkomen op het moment zelf. Je bouwt nooit verder op iets bestaands. Elke dag moeten we opnieuw creatief zijn om leuke posts te maken." Ze is op alle scenario's voorbereid: "Toen Argentinië en Portugal speelden, hield ik ook rekening met de kans dat ze beiden zouden verliezen. Daarvoor had ik een ludieke post voor op sociale media voorbereid. Het gebeurde en de post ging viraal."

Sam Van den Keybus: chef technicus

"Op tien dagen tijd dit gebouw in orde krijgen, was niet zo evident. Los van de normale dagelijkse technische uitdagingen verloopt alles hier prima onder de VRT-toren."

Sam zorgt ervoor dat al het nodige materiaal ter plaatse is, een dagelijkse planning van de techniekers op punt staat en technische problemen worden verholpen. Als Sam niet in het WK-dorp zit, dan is hij chef-technicus voor talkshows als Van Gils & gasten, De zevende dag, Extra time, Terzake en De afspraak.

Pieter Boone: eindredacteur Extra time

Dankzij Pieter kunnen de juiste analisten aanschuiven bij de presentatoren om hun visie over de wedstrijd te delen. Pieter doet doorheen het jaar de eindredactie bij Extra time, maar zit tijdens het WK samen met de analisten om uitgekiende analyses te maken. "Het belangrijkste is het vormen van een evenwichtige poule van analisten, met een vast groepje dat je vaak terugziet, aangevuld met nieuwe mensen en soms al eens een grotere naam."

Esther Sevens: Productieassistente

Ook Esther, productieassistente bij Sporza, brengt haar dagen al bellend door. Esther is samen met het productieteam verantwoordelijk voor de organisatorische kant van het WK-verhaal. Vaak staat ze in directe verbinding met de Sporza-producer in Rusland en communiceert ze met het team ter plaatse. Daarbij zorgt ze voor een tijdige en uitgebreide briefing: "Ik zorg ervoor dat iedereen op het juiste moment gebriefd is: welke matchen worden gespeeld, welke reclame wordt uitgezonden, welke analisten zijn er..." Wanneer de matchen van de Rode Duivels op groot scherm worden uitgezonden, zorgt Esther ook voor een cameraploeg om alles op beeld vast te leggen. "Ik moet heel veel rondbellen en daardoor leer ik zoveel mensen kennen. Pas nu kan ik bevatten hoe groot VRT eigenlijk wel is."

Tom Vandenbulcke: Radio 1-presentator

Ook Radio 1 is vertegenwoordigd in het WK-dorp. Tom is een van de presentatoren van Radio Rusland, het programma dat alle matchen live volgt. Naast muziek en interviews zorgt dit programma ook voor commentaar van Peter Vandenbempt. Dit is het eerste WK dat hij mee presenteert en hij krijgt er niet genoeg van: "Ik vind het WK-dorp helemaal geslaagd dankzij de talrijke supporters, de deskundige analisten en de fantastische voetbalsfeer die hier hangt."

Zolang de Rode Duivels in het WK zitten, wordt er constant radio gemaakt. Doordat de studio van Radio 1 in het Sportdorp is gevestigd, komen supporters en analisten regelmatig hun zegje doen (of hun zangtalent tonen): "We hebben al heel wat supporters in de studio ontvangen, waaronder een Portugees die het volkslied zong. Doordat we in het WK-dorp zitten, kunnen we de luisteraars de sfeer van binnenshuis meegeven."

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.