2 maart 2021 – 92% van onze burgemeesters zegt dat de eenzaamheid in zijn of haar gemeente is toegenomen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondvraag die Radio 2 deed bij alle gemeenten.
Radio 2 vroeg aan alle Vlaamse (en Brusselse) burgemeesters wat de impact is van 1 jaar corona op hun gemeente.
- Hoe hebben ze het voorbije jaar beleefd?
- En hoe heeft corona hun gemeente en eigen leven veranderd?
Het resultaat is een mix van antwoorden op persoonlijke, politieke, economische vragen en algemene bedenkingen over het thema. De antwoorden van alle burgemeesters – en coronacijfers – zijn per gemeente verzameld op een kaart. Alle conclusies uit de rondvraag vind je op radio2.be.
Eenzaamheid piekt
92% van de burgemeesters zegt dat de eenzaamheid van de inwoners is toegenomen door de coronacrisis. Dat maakt van eenzaamheid een belangrijk thema voor onze Vlaamse gemeenten.
Heel wat gemeenten hebben het afgelopen jaar concrete inspanningen gedaan om de eenzaamheid tegen te gaan. Bijna allemaal hebben ze oudere inwoners opgebeld om te horen of alles in orde is. In 25% van de gemeenten zijn er stoepbezoekjes georganiseerd. En 65% van de gemeenten heeft kaartjes verspreid om aan andere inwoners te bezorgen.
Vandaag besteedt Radio 2 de hele dag verder uitgebreid aandacht aan het thema. En via radio2.be kan iedereen een virtuele, gepersonaliseerde e-card sturen naar een vriend(in) op sociale media.
(Lees verder onder de afbeeldingen.)
Nog opvallende cijfers
Financiële impact
In maar liefst 85,6% van de gevallen heeft corona een negatieve impact op de gemeentebegroting.
In 25% van de gemeenten zijn grote/geplande investeringen uitgesteld. Wat het meest wordt uitgesteld zijn wegenwerken en het verfraaien van de dorpskern.
Coronakilo's
1 op 5 burgemeesters (20%) heeft een slechte gewoonte ontwikkeld het afgelopen jaar. De slechte gewoonten die meest voorkomen zijn minder ontspanning, minder bewegen en minder tijd voor familie.
Al dat minder bewegen leidt tot coronakilo's… Een kwart van de burgemeesters heeft coronakilo’s overgehouden aan het crisisjaar. De meesten kloppen af op 2 tot 5 kg extra, met een uitschieter van 15 kg extra.
Stress
62,3% van de burgemeesters geeft aan veel stress te hebben.
Er zijn meer burgemeesters die vinden dat hun privé- en werkleven niet in balans is (44,2%) dan wel (42,4%). Ze vinden het meest steun bij hun partner, vervolgens bij de collega's en dan bij hun kinderen.
De helft van de burgemeesters heeft het emotioneel zwaar gehad het afgelopen jaar. 1 op de 10 burgemeesters heeft getwijfeld om de sjerp aan de haak te hangen.
Na de vaccinatie... de traktatie
De helft van de Vlaamse gemeenten wil een feest geven van zodra het weer kan en mag.
1 jaar corona: alle conclusies uit de rondvraag vind je op radio2.be.
Deel dit artikel op sociale media