30 juni 2022 -Binnenkort lanceert Ketnet het nieuwe programma Mironins. Hier komen de artistieke schilderijen van Miro tot leven en creëren de verfdruppels een uniek verhaal.
Ontwikkelingspsychologe en aanbodverantwoordelijke van Ketnet, Telidja Klaï, legt uit waarom het niet zo gek is om kinderen op zo’n vroege leeftijd al in aanraking te laten komen met de wondere wereld van kunst.
“Mironins is een programma bedoeld voor kinderen tussen de 3 en de 6 jaar. Met het nieuwe programma brengen we kunst op maat van de allerkleinsten. Uiteraard hebben zij nog geen besef van hoe de kunstwereld in elkaar zit, maar door hen nu al in contact te brengen, geven we kinderen al een eerste notie mee van wat kunst en cultuur eigenlijk zou kunnen zijn. Door klein te beginnen, openen we een deur om op latere leeftijd interesse op te wekken voor kunst”, vertelt Telidja. “Gaan onze Ketnetters nu allemaal kunstenaars worden? Dat denk ik niet. Maar met dit programma stimuleren we toch voor een stuk de affiniteit. En daarenboven voor wat mij betreft is elke kleuter een kleine kunstenaar.”
Inspelen op ontwikkelingsdoelen
Niet alleen Mironins opent deuren voor de allerkleinsten. Er zijn tal van programma’s die een grote rol spelen in de ontwikkeling van kinderen en inspelen op verschillende ontwikkelingsdoelen vertelt Telidja. “We stellen onze programmering af op een ontwikkelingsmatrix. Zo proberen we bij verschillende leeftijden de bijbehorende ontwikkelingsdoelen zo optimaal mogelijk te stimuleren. Met Ketnet willen we naast ouders, grootouders en leerkrachten staan, en een partner zijn in de begeleiding van de ontwikkeling van kinderen om hen te laten groeien tot gelukkige, zelfstandige adolescenten.”
Via onze programma?s proberen we bij verschillende leeftijden de bijbehorende ontwikkelingsdoelen zo optimaal mogelijk te simuleren.
Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet
Er zijn heel wat verschillende ontwikkelingsdoelen die sterk afhangen van de leeftijd van het kind. Daarom besloot Ketnet om twee verschillende merken op te richten: Ketnet en Ketnet Junior. Ketnet is vooral gericht op lagereschoolkinderen, terwijl Ketnet Junior zich vooral focust op de ontwikkeling van peuters en kleuters. “Het Ketnet Juniorprogramma Tik Tak is een mooi voorbeeld van een programma dat perfect in het aanbod van Ketnet Junior behoort. Bij Tik Tak stimuleren we vooral de perceptuele ontwikkeling door te werken met verschillende grote en kleine vormen en basale kleuren die hand in hand gaan met de tonen van de muziek,” vertelt Telidja. “Anderzijds is er Meneer Papier, die zich meer richt op kleuters, waar de verhaallijn toch een stuk complexer ligt. Hier focussen we echt op het filosoferen over dagdagelijkse dingen en het beantwoorden van fundamentele levensvragen op maat.”
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling krijgt binnen Ketnet een belangrijke rol. Kleuters zitten in een fase waar ze veel nieuwe gezichten leren kennen. Dan is het uiteraard belangrijk om hen te leren hoe ze moeten omgaan met anderen. “Kleuters beschouwen zichzelf als het middelpunt, ook tijdens een spel met vrienden, maar dat is doodnormaal”, zeg Telidja. “Om het kleuter egocentrisme te sturen naar een sociaal denken en handelen hebben we programma’s zoals Rintje en Ridder Muis. In deze programma’s krijgen kleuters de basisregels van sociale omgang mee. Niet door met de vinger te wijzen en regels op te sommen, maar wel door een verhaallijn te ontwikkelen waar de personages zelf empatisch gaan samenwerken. Rintje is een programma waarbij drie vrienden een kleine onenigheid hebben, maar samen wel op zoek gaan naar een creatieve oplossing. Het aanbod van Ketnet bevat tal van programma’s waarbij het creatief, probleemoplossend denken gestimuleerd wordt. Ketnet legt geen pasklare oplossing klaar, maar reikt de kaars aan waarmee kinderen zelf de duisternis kunnen trotseren.”
Ketnet legt geen pasklare oplossing klaar, maar reikt een kaars aan waarmee kinderen de duisternis kunnen trotseren.
Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet
Sarah
Een ander programma dat inspeelt op heel wat ontwikkelingsdomeinen is Sarah. Door korte en laagdrempelige filmpjes te maken waar zowel fijne als grove motoriek, als creativiteit en fantasie ontwikkeling wordt gestimuleerd, spoort Sarah kinderen aan om van thuis uit mee te doen. “Sarah danst, Sarah knutselt en Sarah beweegt zijn maar een kleine greep uit de vele video’s waarbij de ontwikkeling op een duidelijke manier gestimuleerd wordt. Doordat ze samen met kinderen het goede voorbeeld geeft, wordt de drempel bij kinderen thuis verlaagd om mee te doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een kind exact hetzelfde knutselt of exact dezelfde beweging uitvoert. Het is vooral belangrijk dat het kind probeert en zelf aan de slag gaat”, aldus Telidja.
Ketnet: een veilige omgeving
Maar is het wel echt veilig om je kind naar Ketnet Junior te laten kijken? Daar heeft huispsychologe Telidja maar één antwoord op: “Ik kan met een gerust hart bevestigen dat dit absoluut veilig is. De content die we aanreiken is volledig op maat en stimuleert de ontwikkeling en de groei van het kind. Het is wel belangrijk om dit met mate te doen. Net zoals je je kind geen vier uur lang een boek laat lezen, laat je je kind ook geen vier uur lang naar videocontent kijken. Een mooi evenwicht in activiteiten is steeds de boodschap, op welke leeftijd dan ook.”
Deel dit artikel op sociale media