22 mei 2021 - Op 22 mei hoorde je de nieuwe single 'Gelukkig zijn' van #LikeMe voor het eerst bij Radio 2. Speciaal voor de populaire Ketnet hit-reeks maakte de cast een herwerking van het nummer van Ann Christy. In 1975 ging Ann Christy met 'Gelukkig zijn' naar het Eurovisiesongfestival.
Caro, Vince, Yemi, Camille, Scott en Maria focussen zich in de herwerkte versie op datgene wat hen gelukkig maakt. Het gevoel van niet alleen te zijn, van onbezorgd dromen en samen uitkijken naar een betere toekomst. Dat en zoveel meer, wensen deze tieners hun publiek toe.
Video
Gelukkig zijn: songfestivalinzending van 1975
Ann Christy is de winnaar van de preselectie voor het songfestival van 1975. Die preselectie heet voor 't eerst 'Eurosong'.
Tekst en muziek van 'Gelukkig zijn' zijn van Mary Boduin die het oorspronkelijk had geschreven voor een reclamespot voor een jeansmerk. Maar op verzoek van Ann Christy had ze 't uitgewerkt tot een echt lied, geschikt voor het songfestival.
In België is er veel discussie over de taal waarin Ann Christy gaat zingen. Want midden de jaren zeventig is het even niet verplicht om in een taal van je land te zingen. De BRT denkt iedereen zijn zin te geven door Ann én in het Nederlands én in het Engels te laten zingen.
In Vlaanderen komen beide plaatjes in de top tien, de Nederlandstalige en de Engelse versie.
Video
#LikeMe en het Eurovisiesongfestival
De cast van #LikeMe bracht eerder al covers van Vlaamse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival onder andere "Baby baby" van Nicole en Hugo.
Nicole & Hugo is de artiestennaam van het Vlaamse zangduo Nicole Josy en Hugo Sigal. In 1973 trokken zij met het nummer Baby baby naar het Eurovisiesongfestival in Luxemburg. Hoewel Nicole en Hugo op de laatste plaats strandden, blijft hun optreden verder leven in het collectief geheugen dankzij de blitse paarse pakjes die ze destijds droegen.
Video
Een ander nummer van Nicole en Hugo is Goeiemorgen, morgen. André Vermeulen vertelt over de merkwaardige geschiedenis van de inzending van 1971.
Video
‘Soldiers of love’ is ook in #LikeMe een vredeslied dat niet veroudert. We leerden het kennen in Eurosong 1987 in de versie van Liliane Saint-Pierre.
Eurosong ’87 was de preselectie voor het enige Eurovisiesongfestival tot nu toe in ons eigen land. De vakjury gaf het maximum van de punten aan Bart Kaëll met Carrousel. Maar de vijf publieksjury’s, één per Vlaamse provincie, beslisten er anders over: Liliane Saint-Pierre mocht naar het songfestival.
Wordt het een jurk of een broek? Dat leek soms wel de belangrijkste vraag in aanloop naar het songfestival op de Heizel. De Belgische mode-ontwerper die Liliane zou kleden, wilde een jurk, Liliane een broek. Het werd een combinatie van de twee.
Video
Ook enige Belgische winnaar kreeg #LikeMe-cover
In 1986 vond het Eurovisiesongfestival plaats in Noorwegen. Sandra Kim maakte daar een zelfzekere en tegelijk sympathieke indruk. Haar verfrissende optreden en haar opgewekte liedje charmeerden het publiek.
Voor de puntentelling begon was België al favoriet. Alleen van Zwitserland leek mogelijk nog concurrentie te verwachten. En dat bleek ook te kloppen.
Zwitserland werd tweede en diende nog klacht in bij Eurovisie omdat Sandra Kim zou gelogen hebben over haar leeftijd. De klacht werd uiteraard verworpen. Sandra Kim was precies 13 jaar, zes maanden en achttien dagen op de dag van haar triomf.
Sedert 1990 moet je tenminste 16 jaar worden in het jaar dat je aan het songfestival deelneemt. Sandra Kim blijft dus wellicht de jongste artiest ooit die het songfestival heeft gewonnen.
Video
Meer weten over de geschiedenis van de Vlaamse Eurovisiesongfestivalinzendingen?
Deel dit artikel op sociale media