Na het bioscoopsucces van Onze natuur, kan je nu kijken naar de zevendelige documentairereeks op Canvas en VRT MAX.
Dat de Belgische natuur verbluffend mooi en verbazend dichtbij is, weet bioloog en Onze natuur-cameraman Pim Niesten als geen ander. Benieuwd welke natuurplekjes in België je écht moet bezoeken volgens Pim?
Vallei van de Ziepbeek, Nationaal Park Hoge Kempen
Tijdens de eerste draaidagen voor Onze natuur ontdekte Pim de Vallei van de Ziepbeek, een verborgen parel in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het was liefde op het eerste gezicht. Pim: “Eigenlijk ontdekte ik deze plek zelfs nog voor de officiële start van het project. In de Ziepbeekvallei zou ik de teaser van Onze natuur filmen om het Vlaams Audiovisueel Fonds te overtuigen om dit project te steunen.”
Tijdens de opnames van Onze natuur keerde Pim regelmatig terug naar de Ziepbeekvallei en werd zijn liefde voor dit gebied alleen maar groter. Dankzij de verschillende biotopen is dit stukje ongerepte natuur een veilige thuishaven voor zeldzame planten en dieren waaronder de klokjesgentiaan, de moeraswolfsklauw, de heideorchis, de nachtzwaluw, de beekprik en talrijke libellensoorten.
In deze omgeving filmde ik zingende blauwborsten, vechtende heikikkers, zwevende wespendieven en speelse vossen. De Ziepbeekvallei is in elk seizoen wondermooi. Wanneer op een zwoele zomeravond de bloeiende struikheide grote delen van de vallei in een felpaarse gloed zet en de lucht verzadigd is met de overheerlijke geur van wilde gagel, wil je nergens anders ter wereld zijn. De trillende zang van een ontwakende nachtzwaluw maakt het plaatje compleet. Dit is een paradijs!
Cameraman Pim Niesten
Het stroomgebied van de Helle dwars doorheen de Hoge Venen
Het landschap van de Hoge Venen heeft Pim al van kinds af aan kunnen bekoren. In de buurt van Baraque Michel, het hoogste punt van ons land, ontspringt de Helle. Volgens Pim is de route langs het kabbelende water van de Helle adembenemend mooi en behoorlijk wild (naar Belgische normen), maar ook uitdagend door de flinke hoogteverschillen en de kleine, rotsige en grillige paden.
“De omgeving van de Helle was de ultieme plek om de herfstkleuren te filmen. Naar mijn gevoel is het stroomgebied in dat seizoen op z’n mooist. Op het hoogveen filmde ik bovendien een van de grootste natuurspektakels in Onze natuur: de najaarstrek van vele duizenden kraanvogels. Ook voor de bronst van edelherten bracht ik talloze uren door in dit gebied. Het idee dat hier ook lynxen en wolven ronddwalen maakt dit gebied nog mysterieuzer.”
De omgeving van Marcouray, de beverbiotoop
“Tijdens het filmen voor Onze natuur spendeerde ik behoorlijk wat tijd in de Ardennen waar ik de verhalen van enkele van onze grotere zoogdieren in beeld bracht: het edelhert, het everzwijn en de bever. Bij mijn zoektocht naar geschikte locaties voor die laatste soort, de bever, stootte ik op enkele wondermooie en onvergetelijke plekken, waaronder de regio van Marcouray, gelegen tussen La Roche-en-Ardenne en Rendeux. Hier stromen prachtige rivieren door beboste valleien. Een combinatie die een bever wel kan smaken … en dat mag je ook letterlijk nemen.”
In de omgeving van Marcouray voelt het grootste knaagdier van Europa zich helemaal thuis. Sinds zijn terugkeer in ons land heeft de bever dit gebied weer helemaal omgetoverd tot een plek die naar Pims gevoel de naam ‘wildernis’ waardig is. “Op deze plek kwamen de bevers haast aan mijn tenen knagen. Bovendien spotte ik in deze regio zwarte ooievaars zwevend boven de vallei. Ook filmde ik hier kuddes everzwijnen die van een heerlijk modderbad genoten en volgde ik een wasberenfamilie die hun kostje bijeenzocht in de buurt van de beverdammen en beverburcht.”
Fladderende kwikstaarten, vissende ijsvogels, blaffende reeën, jagende vossen … Het is maar een greep uit het wild dat je op een dag tijd in ons land kan observeren. Als je de dieren niet meteen zelf te zien krijgt, kan je nog steeds genieten van alle sporen die ze achterlaten. Een andere oplossing? De zevendelige documentairereeks Onze natuur volgen op Canvas en VRT MAX.
Deel dit artikel op sociale media