Sportwetenschapper Eline Lievens (UGent - FWO) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2022. Ze won zowel de publieksprijs als de juryprijs met de pijnloze techniek die ze op punt zette om spiervezels bij atleten te meten.
In Antwerpen namen acht onderzoekers het tegen elkaar op in de finale van de Vlaamse PhD Cup, een wedstrijd waarin gepromoveerde doctors worden uitgedaagd om hun jarenlange doctoraatsonderzoek in een heldere presentatie van drie minuten toe te lichten. Het doel: hun doctoraat buiten de academische wereld tot bij een breder publiek brengen.
De prijs gaat dit jaar naar de 30-jarige sportwetenschapper Eline Lievens (Universiteit Gent - FWO). Zij stelde een methode op punt om het spiervezeltype van sporters in te schatten via een MRI-scan. Tot voor kort kon dit enkel door via een pijnlijke ingreep een stukje spier weg te nemen bij een atleet.
Talentopsporing
Het spiervezeltype speelt een bepalende rol in de sportprestaties en verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen bestaan de spieren voornamelijk uit trage spiervezels, bij anderen uit snelle spiervezels. De eerste groep mensen zal vooral uitblinken in uithoudingssporten, terwijl wie snelle spiervezels heeft meer geschikt is voor explosievere sporten. Het kennen van het spiervezeltype kan zo helpen bij talentopsporing, om geïndividualiseerde trainingen op te stellen en om blessures te voorkomen.
Passie
"Er was haar aanstekelijk enthousiasme en duidelijke passie, bovendien maakte ze gebruik van goede voorbeelden en gaf ze ook goede antwoorden tijdens de vragenronde. Al die dingen samen maakten voor de jury duidelijk dat Eline Lievens de verdiende winnaar is", motiveerde jurylid Jeroen Baert (Nerdland) de keuze.
Lievens wint een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro. Ze wordt bovendien uitgenodigd door de Universiteit van Vlaanderen om een videocollege te geven. Academia Press biedt de winnares ook de kans om een boek te publiceren. Eerder op de avond had Lievens ook al de publieksprijs in ontvangst genomen. Zo verzamelde ze in aanloop naar de finale ruim 1.700 stemmen.
Bekijk een fragment uit VRT NWS laat (vanaf minuut 14:10).
Zilver & brons
Het zilver was voor neurowetenschapper Emilie Cardon (UZA - UAntwerpen). Zij ontwikkelde in haar doctoraat een methode om tinnitus op te sporen in het brein. Computerwetenschapper Hannes Mareen (UGent - imec - FWO) vervolledigde het podium met zijn onderzoek naar een nieuwe watermerktechniek tegen digitale piraterij.
Video
Deel dit artikel op sociale media